Pas på dine fødder
En fod består af 26 knogler og 33 led – ja, det er ret vildt at tænke på. Men der skal også noget styrke til at bære rundt på en kropsvægt gennem hele livet. Det er hårdt for fødderne at gå. Et nedslag på hælen svarer til en belastning på ca. tre gange vores egen kropsvægt, og bevæger du dig rundt i høje hæle, øger du belastningen på forfoden med 75%.
Vi går i gennemsnit mellem 4000-6000 skridt om dagen, hvilket svarer til at gå rundt om jorden fem gange på et helt liv. Mellem 75% og 80% af alle voksne oplever fodproblemer – og rigtig mange af disse problemer kommer, som følge af at vi går med sko, der ikke passer. Derfor kan de rigtige skoindlæg være en god løsning for dine fødder.
Indlægssåler findes i utallige former og med mange formål, både til daglig brug, arbejde og sport.
Indlægssåler med formål
Hos Matas.dk og i vores Matas-butikker har vi et stort sortiment af indlæg til sko. Det primære formål med indlægssåler er at undgå skader og smerter i forbindelse med bevægelse.
Daglige problemer som ømme hæle ellernedsunken forfod er almindelige i den danske befolkning, men du kan komme smerterne til livs ved at lægge den rigtige indlægssål i dine sko.
Har du nedsunken forfod? Så kan du prøve at lægge en fodfodspelotte i dine sko. Den lindrer dine smerter og forebygger hammertæer. Du får en god støtte og behagelig aflastning af forfoden.
Har du ondt i hælene? Så få en øjeblikkelig aflastning ved et hælindlæg eller et hælsporeindlæg. Hvis du har tendens til at gå skævt på dine fødder eller måske døjer med ben, der ikke er lige lange, så kan et hælindlæg være med til at udligne og aflaste. Ved et hælindlæg mindsker du også smerter i akillessenen. Et hælsporeindlæg kan desuden aflaste dine hæle, hvis du døjer med hælsporer. Disse udgaver findes både i en blød læderudgave eller som geleindlæg.
Har du trætte og ømme fødder? Måske vil ortopædiske indlæg være løsningen for dig. Et ortoindlæg sikrer anatomisk korrekt støtte og aflastning af svang, forfod og hæl. Hvis du har problemer med platfodethed, kan du bruge et svangstøtteindlæg. Dette kan hjælpe foden til korrekt gang og forebygger smerter i fødder og underben.
Info og vedligeholdelse
Alle fødder er forskellige, og det betyder, at fødder reagerer forskelligt på at blive understøttet af fodindlæg. Der er stor forskel på, om du kan benytte fodindlægget hele tiden, eller om du stille og roligt skal vænne fødderne til indlæggene. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på, hvordan det føles at bruge indlæggene.
Du kan i starten opleve, at dine fødder bliver trætte, og måske vil du opleve en svag ømhed, men det er helt normalt. Det må dog ikke irritere og gøre ondt, og får du vabler, skal du tage fodindlægget ud af skoene. Brug herefter indlægget kortere tid af gangen, indtil du vænner dig til det. Når du bruger indlægssåler, kan du roligt flytte dem rundt i forskelligt fodtøj.
Levetiden af dit indlæg afhænger af, om du bruger dem hele tiden eller blot som supplement. Du kan med fordel tage dine indlægssåler ud af skoene fra tid til anden for at lade dem tørre. Lad dem hænge frit og lufttørre, for tørrer du dem på en radiator, kan det skade deres virkeevne. Rengør dine indlægssåler ved at bruge en fugtig klud med lidt sulfo på. Bruger du læderbeklædte indlægssåler, kan du med fordel drysse lidt talkum på for at beskytte dem – så klæber de heller ikke til dine strømper.