Pas godt på din hud i solen
Solen har rigtig mange gode egenskaber. De fleste af os oplever at blive gladere og få mere energi når solen titter frem. Solen er en også god kilde til D-vitamin, og de fleste føler også at de ser friskere ud, med en mere solkysset hud. Selvom solen er dejlig og giver os mange gode ting, er det stadig vigtigt at beskytte huden med solcreme, når vi opholder os udenfor. Solens UV-stråler trænger nemlig ned i vores hud og kan lave stor skade hvis ikke vi passer på.
De fleste af os oplever i løbet af livet at blive solskoldet. det sker når huden har været udsat for solen i for lang tid uden den korrekte solbeskyttelse. Huden bliver rød, varm og det kan gøre utroligt ondt. En solskoldning tager typisk et par dage at komme over, men faktisk gør det meget større skade end man lige tror. For hver gang vi bliver solskoldet, sker der skader nede i huden, som på længere sigt øger risikoen for hudkræft. Så pas godt på din hud i solen, brug den solcreme og den faktor der passer til din hud og dit behov, brug nok og smør dig ind ofte.
Solcreme til forskellige hudtyper
Det kan være svært at finde den helt rigtige solcreme, men heldigvis har vi på Matas.dk et bredt udvalg af dermatologisk solpleje.
Dermatologisk solpleje er både solprodukter som sikrer god beskyttelse i mod solens stråler, men er også her du kan finde mere specifikke solprodukter som f.eks, solprodukter til den meget sarte hud eller til en hud der døjer med urenheder eller acne. Det er en god ide, hvis du oplever særlige behov i huden at du vælger solcreme efter din hudtype eller tilstand, og vælger en solcreme specifik til ansigtet og en til kroppen. Det er nemlig ikke atypisk at vores hud i ansigtet har brug for en anden pleje end huden på kroppen.
Sart hud
Den sarte hud, kendetegnes ofte ved at være lys, og en hud der blusser nemt. Den sarte hud har ofte fregner og tåler ikke solen særlig godt, og skal derfor passe ekstra meget på solen. Denne hudtype har derfor ofte behov for lidt højere solbeskyttelse, gerne solcremer uden parfume.
klassisk kombineret hud
Den klassik kombinerede hud, er den de fleste mennesker har. Den kendetegnes ved ofte at have en mere fedtet T-zone, men kan være både sart og tør på kinderne. Til denne hudtype kan det være svært at finde den helt rigtige solcreme, da man ofte ikke ønsker en der fedter for meget, men den skal samtidig tilføre huden godt med fugt. Gå derfor efter solcremer som er lette i konsistensen og som stadig indeholder godt med pleje.
Tør hud
Den tørre hud, er ofte mere mat i overfladen og kan føles stram og kan have tendens til at skalle. Til denne hudtype er det vigtigt at sikrer at huden får tilstrækkeligt med fugt, så gå efter solcremer der er lidt rigere i konsistensen, og med ekstra fugtgivende og nærende ingredienser.
Fedtet hud
Den fedtede hud kendetegnes ved at den kan skinne meget. Huden er ofte mere grov i strukturen, med forstørrede porer. Typisk vil der ved denne hudtype også være hudorme og bumser. Til denne hud kan det være en fordel at vælge en solcreme som har en matterende effekt, og med ingredienser i som modvirker urenheder.
Normal hud
Normal hud er en hud der ingen udfordringer har, den er hverken tør eller fedtet og der er ingen bumser og hudorme. til denne hudtype kan du vælge lige den solcreme som du finder mest lækker.
Forskellen på hudtype og tilstand
Hudtypen er vi født med, og vil føgle os resten af livet. Har du f.eks en sart hud, vil du altid have en sart hud. En hud tilstand kan ændre sig fra dag til dag. Du kan f.eks opleve at have en sensitiv hudtilstand som kan skyldes at huden er blevet solskoldet, eller du kan have en tilstand af bumser. derfor kan det være en god ide både at kigge på din hudtype og din hudtilstand når du skal vælge solcreme.
Hvad er solfaktor?
Solfaktor kaldes også SPF og betyder sun protection factor. Faktoren er et forholdstal, man finder frem til ved at måle hvor meget stråling, der skal til for at give rødme i hud med solcreme på, i forhold til hud uden solcreme.
Solcreme virker ved at afskærme for solens uv stråler, ved hjælp af enten et kemisk eller fysisk filter. Hvor meget solcremen blokerer afhænger dels af hvilken faktor solcremen har og om den bruges korrekt.
- SPF 15 bremser for 93% af solens stråler
- SPF 30 bremser for 97% af solens stråler
- SPF 50 bremser for 98% af solens stråler
Forskellen på kemisk og fysisk filter
Der findes 2 typer solfilter, kemisk og fysisk.
Kemisk filter
Kemiske solfiltre indeholder stoffer der trænger ned i hudens øverste lag. Når uv strålerne så rammer huden absorberer filtrene uv-strålerne, så de ikke når ned i hudens dybere lag og påfører skade.
kemiske solfiltre er usynlige på huden.
Fysiskfilter
Et fysisk filter ligger sig som en tynd hinde oven på huden og beskytter ved at reflekterer solens stråler væk. Et fysisk filter er ikke gennemsigtigt og kan derfor give et hvidligt skær på huden, dog er det ikke alle solcremer med fysisk filter der giver et hvidligt skær, da der er udviklet fysisk filter i nanoform. Nanoform betyder at de ikke vil give et tydligt hvidt skær på huden.
Det mest brugte fysiske filter er titandioxid.
Hvad er UV- stråler?
Uv- stråler kommer fra solen og kommer i UVA, UVB og UVC- stråler. Det er disse stråler vi beskytter huden imod med solcreme.
UVA-stråler
UVA-stråler giver huden farve, men er de stråler der er i stand til at trænge længest ned i huden og kan skade vores dna og ælde huden, man kan huske det på UVA = age.
UVB-stråler
UVB-stråler er dem der gør huden solbrændt og er dem der kan give solskoldning, hvilket man kan huske på, UVB = Burn. Både UVA og UVB stråler skader huden og kan medføre kræft i huden, det er derfor vigtigt at huske at bruge en solcreme der er bredspektret.
Bredspektret betyder at solcremen beskytter både mod UVA og UVB-stråler.
UVC-stråler
UVC-stråler er de farligste, men heldigvis sørger vores ozonlag for at disse stråler ikke når ned til jorden.
Gode råd i solen
At opholde sig i solen, uden den rette beskyttelse kan være skadeligt for huden. UVA- og UVB-strålerne fra solen kan trænge dybt ned i huden og forsage skader både her og nu, men også på sigt. Solskaderne i huden er svære at afhjælpe når de først er der, og er blandt andet med til at påvirke for tidlig aldring af huden. Derfor er det vigtigt at beskytte sin hud i solen, med en effektiv solfaktor ligeså snart UV-indekset er på 3 eller derover.
For at beskytte huden bedst muligt i solen, er der her nogle gode råd du kan følge.
Husk Kræftens bekæmpelses tre enkle råd:
- Skygge: Nyd livet i skyggen mellem kl. 12-15, hvor solen er skarpest og for alvor viser sin styrke.
- Solhat: Husk solhat og dæk huden til med løstsiddende tøj, når solen er på sit højeste.
- Solcreme: Brug altid en god solcreme og brug rigeligt. Beskyt din hud hver dag. For det første glimt af forår til den sidste efterårsmorgen – og alle de dage ind i mellem, hvor solen titter frem.
Valg af faktor
Den officielle anbefaling fra sundhedsstyrelsen hedder at SPF 15 er nok i Danmark, men at det i høj grad kan variere alt efter hudtype. Ved en meget lys hud anbefales der altid en SPF 30 eller 50. Derudover anbefales det at man anvender minimum SPF 30 hvis man opholder sig et sted hvor solen er skarpere end i Danmark.
Anvendelse
Anbefalingen lyder 'en krop, en håndfuld'. Det er svarende til 40ml til hele kroppen, for en voksen, for at få den beskyttelse som SPF-tallet indikerer. Til ansigtet siger man 1 teske, hvilket er svarende til 6 ml. Det lyder måske af meget, og det er nok også de færreste som rent faktisk bruger nok. Men det er altså enormt vigtigt for at få den bedst mulige beskyttelse af huden, og for at undgå solskader. Det kan være en fordel at smøre sig ind af to omgange, for at være sikker på at man får anvendt den korrekte mængde.
Husk altid at gensmøre i løbet af dagen, især hvis man sveder meget eller er ude at bade. For selvom solprodukterne er vandafvisende, mindskes beskyttelsen efter en tur i vandet.
Beskyttelse af børn og baby i solen
Sørg altid for at beskytte helt små børn og babyer mod direkte sollys. Børns hud er ekstra sart over for de skadelige stråler fra solen, og derfor anbefaler man heller ikke, at babyer og småbørn under 3 år udsættes for direkte sollys.