Hvad er en muldvarp?
Med den cylinder lignende krop, det spidse hoved og de specialiserede forfødder, ligner muldvarpen ikke andre danske pattedyr. Muldvarpen er et lille dyr, som måler 15-18 cm fra snude til halespids, og som vejer mellem 75 og 95 gram.
Pelsen er tæt og sort, og dens særlige struktur med underuld og dækhår der er næsten lige lange og filtret ind i hinanden, så der skabes en elastisk overflade, gør det muligt for muldvarpen at bevæge sig både frem og tilbage i gangene, uden at den får jord i pelsen.
Forfødderne er specialiserede til gravning ved, at håndfladen er stor og hænderne drejet udefter. Muldvarpen har ingen ydre ører og dens meget små øjne er næsten skjult i pelsen.
Hvor trives muldvarper?
Muldvarpen bygger gange i jorden, hvor underlaget er dybt og blødt, og hvor der er masser af føde. Muldvarpen kan finde på, at søge meget af føden på jordoverfladen, men den finder langt det meste af tiden i gangsystemerne, og på den måde, kan den opbygge et lager af bla. regnorme og snegle. De foretrækker muldjord i f.eks skovbryn, på marker og i folks haver
Hvad lever muldvarper af?
Muldvarpen er kødædende og spiser primært små dyr som fx. regnorme. Regnorme udgør langt den største del af muldvarpens føde, men også insektlarver af bl.a. sommerfugle og biller samt andre smådyr indgår i fødevalget.
Er muldvarper skadelige?
Muldvarpen er som udgangspunkt ikke et skadedyr. Dog kan alligevel gøre stor skade på fx fodboldbaner og haver. Skaden fra muldvarpe er typisk af kosmetisk karakter. Der findes historier om både mennesker og dyr, som har brækket ben og andre lemmer som konsekvens af muldvarpens skud. Typisk derfor er vi ikke vilde med, at have den indenfor matriklen.
Hvordan bekæmper man muldvarper?
Vi kender dem alle. De små dynger jord som ligger på græsplæner, i rabatter, på marker og ja – alle mulige andre steder. De små jorddynger er selvfølgelig muldvarpens værk.
Muldvarpeskud er jo rimeligt harmløse i sig selv, men kommer muldvarpen først ind i ens have, kan den hurtigt få din græsplæne til at ligne en slagmark. Ét muldvarpeskud bliver til mange, for de små banditter er gode til at grave og de skal jo have et sted at gøre af den overskydende jord.
Det kan derfor være nødvendigt, at bekæmpe muldvarpene, hvis ikke du kan leve med, at de er herre over din græsplæne.
- Start bekæmpelsen så snart et skud ses i din have. Jo før du sætter ind, jo nemmere vil det være at få bugt med dyrene.
- Når du skal holde øje med, om der er en aktiv muldvarp, kan du med en haveslange vande jorden tilbage i muldvarpens gange. Det gør det lettere at se hvilke skud, den er aktive ved, da den så her vil grave jorden op igen
Derefter kan du med fordel anvende denne mulighed:
ECOstyle MuldvarpeFri duftposer
Poser med hundehår, som holder muldvarpe væk. ECOstyle er Danmarks førende leverandør af organisk gødning og bekæmpelsesmidler baseret på naturens egne aktivstoffer. MuldvarpeFri duftposer indeholder hundehår indsamlet fra hundesaloner. Poserne lægges i muldvarpens gange, og det vil få muldvarpen til at søge væk.
Koordiner evt. muldvarpeindsatsen med din nabo. Har du muldvarpe i haven, er naboen i højrisikozonen for også at få besøg af dem. Advar derfor gerne hinanden, hvis I får muldvarpebesøg, og bekæmp på tværs af skel, så I begge forbliver muldvarpe fri, og det gode naboskab kan bevares.