Eksperten fra La Roche Posay og CeraVe: Hudpleje
Uanset om du er teenager eller voksen, er bumser, tilstopninger og hudorme udfordringer, som de fleste af os har stået over for. Disse hudproblemer kan have betydelige konsekvenser for både vores fysiske og mentale velbefindende. Derfor har vi inviteret en ekspert i studiet for at besvare alle jeres spørgsmål og undersøge forskellige løsninger til bekæmpelse af bumser, tilstopninger og hudorme gennem en omhyggelig hudplejerutine.
Hvad er en bums?
Vores ansigt er fyldt med mange, fine dun og hår, der alle er forbundet med talgkirtler. Disse talgkirtler har potentialet til at producere overskydende talg, hvilket kan føre til tilstopning af hårsækkene med hudceller. Når de tilstoppede talgkirtler bliver betændte, resulterer det i dannelse af bumser.
Hvad er forskellen på hudorme og bumser?
Forskellen mellem de to begreber bunder i, hvorvidt der er betændelse i hudormen eller ej. En tilstoppet pore er det, vi almindeligvis kalder en hudorm. Hvide hudorme, også kendt som "whiteheads", opstår når porerne er lukkede og indeholder talg. Disse ses ofte i panden. Der findes ligeledes også mørke hudorme, kendt som "blackheads", som er åbne tilstoppede porer, hvor talg, døde hudceller osv. oxiderer med luften og får hudormene til at blive mørke i farven. Når en tilstoppet hårsæk bliver betændt, udvikler hudormen sig til en bums.
Hvorfor får man bumser?
Der findes fire overordnede årsager til, at bumser opstår.
- En overproduktion af talg, som også kaldes sebum.
- En overproduktion af hudceller nede omkring hårsækken og talgkirtlen.
- En forstyrret balance af vores mikrobiota. Dette forårsages af en overvækst af aknebakterier.
- Inflammation. En betændelsestilstand der opstår i tilstopningen.
Derudover kan hormoner og arvelighed spille en rolle i årsagen til, hvorfor man oplever bumser og tilstopninger.
Hvor får man typisk bumser?
Hos kvinder har man en tendens til at få bumser i det man kalder u-zonen. Denne zone betegnes som området mellem kæbepartierne, der bevæger sig ned omkring hagen og halsen. Derimod oplever teenagere i højere grad bumser og tilstopninger i t-zonen, der kendetegnes ved zonen mellem pande og hageparti samt zonen omkring næsen.
Hvad skal en god hudplejerutine bestå af, hvis man vil forsøge at komme bumser til livs?
Har man udfordringer med bumser eller akne, anbefaler vi altid, at man søger hjælp hos egen læge. Dog kan du med fordel forsøge dig med en understøttende hudpleje gennem nedenstående steps:
- En rens med aktive ingredienser (gerne salicylsyre).
- En fugtighedscreme – også gerne med aktive ingredienser. Hertil kan man tilvælge et serum, hvis man har lyst til eller brug for det.
- En solcreme er undervurderet men ekstrem vigtig.
Step 1: Rens din hud
Begrebet "uren hud" kan føre til overdreven rensning i forsøget på at opnå renere hud. Desværre kan denne tilgang ofte ende med at irritere huden yderligere. Det er derfor vigtigt at behandle huden skånsomt og holde sig til en renserutine morgen og aften med produkter, der ikke udtørrer huden.
Vores ekspert har udvalgt fire forskellige renseprodukter, der alle indeholder salicylsyre. Denne ingrediens er en eksfolierende syre, der er fedtopløselig og derfor effektiv til at trænge ned i porerne og løsne tilstopninger. Udover dette indeholder produkterne ingredienser, der styrker hudbarrieren for at beskytte og støtte hudens naturlige funktioner. Find den rens der passer til dig i slideren.
Døjer du med svækket, irriteret og tør hud? Så kan du med fordel anvende Cicaplast Balm B5+ fra La Roche-Possay.
Valgfrit step: Serum
Serum er en koncentreret form for hudplejeprodukt, der typisk indeholder en højere koncentration af aktive ingredienser sammenlignet med traditionelle cremer eller lotions. Disse ingredienser kan variere afhængigt af serummets formål, men de er designet til at tackle specifikke hudproblemer og levere intensive fordele.
Vi har i slideren samlet tre forskellige sera, der alle er anbefalet af eksperten til hud med tilstopninger og bumser.
Step 2: Fugtighedscreme
Selvom det kan virke kontraintuitivt at tilføre fugt til en hud, der allerede er fedtet og lider af bumser, er det faktisk afgørende for at opretholde en sund balance i hudens fugtighedsniveau. Når huden er dehydreret, kan den reagere ved at producere mere talg for at kompensere, hvilket kan føre til tilstoppede porer og øget risiko for udbrud af bumser. En ansigtscreme er derfor en vigtig del af en effektiv hudplejerutine.
Når det kommer til fugtighedscreme til hud med bumser, er salicylsyre en god ingrediens, da den er med til at opløse tilstopninger og dermed forebygger yderligere bumser. Vi har i slideren samlet de ansigtscremer, eksperten anbefaler til en hud med bumser og tilstopninger.
Vil du høre meget mere om de forskellige produkter? Så klik ind på vores LIVE, hvor eksperten guider dig og svarer på endnu flere spørgsmål!
Step 3: Solcreme
Mange med bumser og tilstopninger kan være tilbøjelige til at undgå solcreme, fordi de frygter, at det kan tilstoppe porerne og forværre tilstanden af deres hud. Men i virkeligheden kan solcreme hjælpe med at beskytte huden mod de negative virkninger af solen. Solens stråler kan nemlig forværre inflammationen og rødmen i allerede irriteret hud, hvilket kan resultere i flere udbrud af bumser.
Eksperten anbefaler, at du inkluderer solcreme som en fast del af din daglige hudplejerutine, da det er afgørende for at opretholde hudens sundhed på lang sigt. Påfør solcreme på renset hud hver morgen, selv på overskyede dage, da UV-stråler kan trænge igennem skydække og forårsage skader på huden. Vælg gerne en ansigtssolcreme med SPF 50 for optimal beskyttelse mod både UVA- og UVB-stråler.