Hvorfor er god mundhygiejne vigtig?
En god mundhygiejne er vigtig at opretholde for at undgå sygdomme i tænderne. Når du holder mundhygiejnen i orden, mindsker du risikoen for bakteriebelægninger, altså plak, på tænderne. Derudover forebygger du udviklingen af caries, tandkødsbetændelse (gingivitis), betændelse i tændernes støttevæv, betændelse omkring et tandimplantat og dårlig ånde. Hvis der opstår betændelse i og omkring tænder og implantater, kan det påvirke din generelle helbredstilstand.
Børn og voksne i alle aldre bør derfor børste tænder to gange dagligt med fluorholdig tandpasta. Tandbørsten er det vigtigste hjælpemiddel, men den kan ikke altid nå alle flader på tanden, og derfor kan det være nødvendigt at tage andre hjælpemidler i brug som f. eks. tandtråd, mellemrumsbørster eller tandstikkere.
Dårlig ånde
Dårlig ånde er en ubehagelig og frastødende bivirkning af dårlig mundhygiejne. Noget, der kan være skyld i dårlig ånde, er mangelfuld tandbørstning. Når tænder og mund ikke holdes tilstrækkeligt rent, kommer der bakterier og sætter sig langs tandkødet som dybe huller i tænderne eller som bakteriebelægninger på tungen.
Andre årsager til dårlig ånde kan være:
Tandkødsbetændelse
Mundtørhed som følge af indtagelse af medicin
Proteser, der ikke holdes ordentligt rene
Mundsygdomme
Problemer i svælget
Næse- og bihuleproblemer
Luftvejsproblemer
Sygdomme i mavetarmkanalen
Tobaksrygning
Dårlige spisevaner
Du behandler dårlig ånde ved først og fremmest at sørge for en god mundhygiejne. Lad tandbørsten blive din bedste ven, og skab gerne et rutinepræget forhold til din tandtråd. Husk at børste din tunge ren. Du kan også bruge mundskyl eller vellugtende pastiller, men konstant brug af mundskyl anbefales ikke, medmindre der er en særlig grund – spørg din tandlæge.
Om tandbørstning
Det er meget individuelt, hvilken tandbørste der fungerer bedst; en almindelig tandbørste eller en elektrisk. Det er vigtigt, at din tandbørste ikke er for hård, da det kan give sår på tandkødet. Det kan også medføre, at tandkødet trækker sig tilbage, og at tænderne dermed får slibeskader. Tandbørstehovedet skal heller ikke være for stort, da det skal kunne komme helt ind til de bageste tænder.Bakterier trives rigtig godt i en fugtig tandbørste. Det er derfor vigtigt at skylle børsten grundigt og ryste vandet af den, inden du sætter den til tørre med hovedet opad. Skift din tandbørste/tandbørstehoved ud hver tredje måned, eller når børstehårene begynder at sprede sig.
Har du svært ved at børste tænderne helt rene med en almindelig tandbørste, har vi på Matas.dk og i vores Matas-butikker et bredt udvalg af elektriske tandbørster.
Sådan vælger du de rigtige tandplejeprodukter
Brug fluortandpasta. Fluor i tandpasta hæmmer udviklingen af caries. Du tjekker indholdet af fluor i din tandpasta på indholdsfortegnelsen. Kig efter 'ppm F'. Voksne bør børste tænder med en tandpasta på 1450 - 1500 ppm F. Hvis du har sarte mundslimhinder og tendens til blister i munden, kan du med fordel undgå en tandpasta, som indeholder Natrium Lauryl Sulfat – det er det stof, der får tandpastaen til at skumme. Det har ikke effekt på renheden. Nogle tandpastaer indeholder en lille koncentration af blegemiddel og er derfor velegnede til dig, der ønsker en mild tandblegning. Mundskyl kan være en nødvendighed, men har du en god mundhygiejne, er mundskyl ikke nødvendigt i din daglige tandplejerutine.
Ønsker du en god, naturlig og økologisk tandpasta, tilbyder vi også disse i vores sortiment.
God tandpleje hos børn
Sunde tænder er vigtige for barnets generelle sundhed. Tænderne gør dit barn i stand til at tygge maden og til at forme ord og lyde. Alle babyer er forskellige, men de første tænder kommer typisk, når barnet er 6-8 måneder gammelt. Start med at børste dit barns tænder én gang om dagen, når den første tand kommer. Lav eventuelt et hyggeligt tandbørstningsritual, så det bliver en naturlig og sjov del af barnets daglige rytme. Når flere tænder så småt dukker op, anbefales det, at I børster to gange om dagen. Fra den første tand dukker op til barnet bliver ca. 2 år, kan du anvende en børnetandpasta uden fluor i, men derefter er det vigtigt anvende en tandpasta med fluor, da denne giver daglig beskyttelse mod karies.