Tandbørstning
Korrekt tandbørstning er alfa omega for en god mundhygiejne. Dét, som du skal huske, når du børster tænder, er, at du endelig ikke må vælge en for hård tandbørste – med mindre din tandlæge har sagt noget andet. En hård tandbørste kan nemlig slide på tandkødet og få det til at trække sig tilbage. Det blotter dine tænder og udsætter dem.
Som hovedregel er det en god idé at børste tænderne i to minutter to gange dagligt. Når du børster, er det vigtigt at komme ind helt bagest i munden – helt ind til kindtænderne. Der kan nemlig ophobe sig madrester og plak, som kan skade emaljen på tænderne og dermed give huller. Det kan være svært at finde den rette tandbørste som passer til dig, men her har du et overblik over dine muligheder.
De forskellige tandbørster
Den klassiske:
Dette er den tandbørste, de fleste stadig benytter sig af. De fås i mange udgaver. Det er en fordel at vælge en tandbørste med et godt greb, og som har et multifunktionelt børstehoved, der også kan fjerne bakterier på tungen og på indersiden af munden. Børsterne er lavet af nylon, og de fås i en blød, medium eller hård udgave. Vælg gerne en blød/soft eller medium tandbørste, hvis du er bange for at børste for hårdt. Med denne type tandbørste skal du være grundig med at få børste alle steder i cirkulærer bevægelser. Husk området, hvor tanden møder tandkødet, for på den måde stimulerer du tandkødet, hvilket styrker dets sundhed.
Den elektriske:
Fordelen ved den elektriske tandbørste er, at bevægelserne bliver gjort for dig. Den laver også en mere dybdegående tandbørstning, som dermed forebygger plak og bakterier yderligere. Det eneste, du skal gøre, er at bevæge den rundt mellem tænderne. Der kan købes forskellige typer børstehoveder til samme el-tandbørste.
Der findes mange forskellige udgaver af eltandbørster, og forskellen er typisk børsteindstillingerne og batteriets holdbarhed. Nogle har sågar en tilhørende app. Ved paradentose anbefales en elektrisk tandbørste, da den uden tvivl giver den bedste rengøring af tænder og tandkød. Supplér endelig med tandtråd, så bakterier mellem tænderne ikke gør skade på det i forvejen udsatte tandkød.
Den til baby og børn:
Allerede ved første frembrud af tænderne skal babyer vænne sig til at få børstet tænder. Dette gør det nemmere, når barnet bliver ældre. Fra barnet er 6 måneder kan du bruge en gummitandbørste, som giver en blid massage til gummerne. Når barnet bliver ældre og får mælketænder, skal man bruge en juniortandbørste, da den har et mindre børstehoved med bløde hår. De kommer i flere udgaver – nogle af dem med en sjov sugekop, så den kan sidde på spejlet eller sættes fast på vasken.
Den naturlige:
For dig, der vil hjælpe miljøet og går op i naturlige produkter og bæredygtighed, er en tandbørste med bambusskaft en god løsning. De holder lige så længe som en almindelig tandbørste i plastik, og så er de tilmed bionedbrydelige. Bambus kan modstå bakterier, så derfor er det også en meget hygiejnisk tandbørste. Der findes mange typer af tandbørster, som er lavet af naturlige materialer, og de bliver mere og mere eftertragtede. I de fleste tilfælde er naturhårene lavet af enten bambusfibre eller majs.
Den til proteser:
Til dem, som har protesetænder, er det vigtigt at bruge en tandbørste, som er beregnet dertil. Tandex laver en protesetandbørste med et tosidet børstehoved; en lille solobørste til den del af protesen, som er i kontakt med tandkødet, og en større til den udvendige del.
Tandbørster og hygiejne
Selvom din tandbørste ikke ser beskidt ud, og selvom du bruger et cover til hovedet, anbefaler tandlægerne, at man skifter tandbørsten ud efter tre måneder. Der kan nemlig sagtens sidde en masse bakterier mellem børstehårene, som gør tandbørstningen mindre effektiv. Du kan købe et etui til børstehovedet samt et tandbørstehylster til rejsen. Det beskytter tandbørsten mod udefrakommende bakterier.