Behandling mod diarré
Mange oplever diarre på et tidspunkt. Heldigvis er det i de fleste tilfælde harmløst. Diarreen er blot kroppens måde at komme af med en uvelkommen gæst, som har fundet vej til tarmen.
Diarre kendes ved en tyndtflydende, vandig afføring, som opstår akut. Årsagen til diarreen kan være en infektion i tarmen, som er opstået på grund af, madforgiftning, eller en bakterie, virus eller parasit som har fundet vej nej i vores tarm.
Ud over at diarreen i sig selv er ubehagelig og sjældent kommer på et belejligt tidspunkt, kan det også føre til endetarmsgener.
De fleste tilfælde af diarre går hurtigt over af sig selv, når årsagen fjernes fra tarmen, hvilket den gør med afføringen, når der er tale om en bakterie eller lignende.
Ting som stress, hormonforandringer ved menstruation, tarmsygdomme og visse lægemidler, blandt andet antibiotika og herunder penicillin, kan dog også give diarre. I nogle tilfælde kan diarreen være mere kronisk.
Hvis du har fået diarré
Skulle du være uheldig at have fået akut diarre, er din fornemmeste opgave at undgå dehydrering. Kroppen taber meget væske og salte og sukker i forbindelse med diarre. Dette er du nødt til at tilføre til kroppen igen.
Forsøg at spise sundt og varieret mad, så maven har noget at arbejde med. Stivelse – som brød, pasta og ris, vil være en fordel for en mave med diarre.
Har du brug for at diarreen hurtigt stopper, for eksempel på grund af et møde eller hjemrejse eller lignende, findes der en behandling. Behandlingen er tabletter, som indeholder loperamid og som er et håndkøbslægemiddel.
Mælkesyrebakterier og diarré
Det er en mulighed at tage et tilskud af mælkesyrebakterier. Mælkesyrebakterier er en naturlig del af de gode bakterier, som i forvejen er i vores tarm. Et tilskud kan bidrage til at stabilisere vores naturlige tarmflora.
Mælkesyrebakterier findes også i surmælksprodukter som A38, yoghurt, Cultura, kernemælk osv. men kun i en meget lille mængde i forhold til et kosttilskud eller medicinsk udstyr, som indeholder mælkesyrebakterier.
En antibiotikakur vil, udover de gode bakterier, også kunne slå nogle af vores gode bakterier i tarmen ihjel. Derfor kan det også give mening at tage et tilskud at de gode bakterier i forbindelse med en antibiotikakur. Tag blot mælkesyrebakterier og antibiotika med minimum 2 timers mellemrum, så din antibiotika ikke dræber mælkesyrebakterierne.
Tal med lægen
Der kan være mange andre årsager til diarre. Der er nogle bestemte symptomer, som man skal være opmærksomme på. Kontakt lægen, hvis følgende forekommer:
- Blod, slim og pus i afføring
- Opkast med blod
- Feber på 38 grader eller derover
- Vedvarende mavesmerter
- Almen utilpashed som hovedpine, træthed og nedsat muskelkraft
- Børn med diarre, hvis barnet samtidig er utilpas
- Langvarig eller kraftig diarre i flere dage
- Vekslen mellem diarre og forstoppelse
Forebyg diarre og smitte
God hygiejne er en afgørende spiller for at undgå diarre og smitte. Sørg for en god håndhygiejne i forbindelse med måltider og toiletbesøg. Skyl altid grøntsager og frugt grundigt.
I forbindelse med ferier i udlandet møder vi andre bakterier, end vi er vant til. Denne ændring kan påvirke vores tarmflora. Her er det en mulighed at tage et tilskud af mælkesyrebakterier på forhånd.
Det kan også være en fordel ikke at drikke vand fra hanen, undgå buffeter og holde ekstra god hygiejne.
Graviditet og diarre
Gravide skal gerne være ekstra opmærksomme på at undgå parasitten Toxoplasma gondii. Dette kan gøres med følgende råd:
- Spis ikke råt eller ikke gennemstegt kød
- Undgå upasteuriseret mælk
- Vask grøntsager og frugt grundigt
- Vask hænderne grundigt efter kontakt med jord
- Undgå koldrøget og gravad fisk