Akutte skader
Det kan være fibersprængninger, forstuvede led, knoglebrud, eller bare et par isposer til dit knæ efter sport. Her er den rigtige hjælp vigtig, og derfor har vi lavet en gylden regel: RICEM – Ro, Is, Compression, Elevation, Mobilitet
Isposer
Is. Dette er vigtigt de første mange timer/døgn efter skaden er opstået. Læg en ispose på det udsatte område så hurtigt som muligt. Om du vælger en genanvendelig ispose eller en engangsispose er ikke så vigtigt.
Fordelen ved engangsisposen er, at den virker med det samme. Den skal slås ned i et bord, hvorefter kølemekanismen indtræder. De genanvendelige flergangs-isposer er gode at have liggende hjemme i fryseren til at gentage behandlingen med.
Bevægelse og aktivering
Det er bedst at få bevæget skaden så tidligt som muligt – gerne allerede efter 24 timer med hyppige kuldebehandlinger. Gerne endnu tidligere, hvis smerterne tillader dette. Derved får du blodgennemstrømning til området, hævelsen nedsættes, helingen fremmes, smerterne mindskes og betingelserne for eventuel genoptræning forbedres.
Belastningsskader
Belastningsskader kommer, som navnet antyder, af, at man træner eller gør en bevægelse for meget med for korte pauser. Dette giver ømhed i led, smerter i musklerne og resulterer i hævelse og irritation. Et eksempel på dette er skinnebensbetændelse.
Behandling af belastningsskader
Ved behandling af en skade, som er forårsaget af overbelastning, skal vi ind og varme skaden op. Varmen er med til at give en smertelindrende effekt, fordi vævet bliver mere smidigt, når skaden er varm. Varme er altså med til at afspænde musklerne. Brug en varmepude, et varmetæppe, varmt vand, en varmedunk eller tag et varmt karbad.