Hvorfor du skal bruge kondomer
Du kan bruge kondomer for at beskytte dig selv eller din partner imod både seksuelt overførte sygdomme og uønsket graviditet. Der findes naturligvis andre præventionformer end kondomer, men kondomet er den eneste form for prævention, der beskytter mod seksuelt overførte sygdomme gennem penetration og oralsex. Derudover indeholder de fleste kondomer et sæddræbende middel, således risikoen for uønsket graviditet mindskes.
Din basis-viden om kondomer Når du skal købe og bruge kondomer, er det vigtigt, du har lidt basisviden. Du må eksempelvis kun bruge et kondom en gang, før du skal smide det ud. Du må heller ikke bruge flere end et kondom ad gangen. Derudover har kondomer en udløbsdato, som du skal være bevidst om, da de kan udtørre og derved sprænge under samleje.
Det er en god idé altid at have et ekstra kondom liggende, da du bør være forberedt på, at dit kondom kan revne eller blive beskadiget allerede inden den seksuelle handling. Selvom et kondom er elastisk og kan pustes op til 300 gange dets størrelse, er det stadig meget skrøbeligt.
Hvilken størrelse kondom er bedst for dig?
Når det kommer til kondomer, er det vigtigt, at du finder den rigtige størrelse. Størrelsen er vigtig både for at mindske risikoen for, at kondomet sprænger eller falder af, men også for at sikre dig og din partner den bedste nydelse. Når du skal finde et kondom i den rigtige størrelse til dig eller din partner, er det vigtigt at vide, det ikke er længden af penis, der er den afgørende faktor, men derimod bredden. De fleste kondomer er over 185 mm i længden, når de er fuldt udrullet, hvilket er mere end et par centimeter længere end gennemsnitslængden af penis på verdensplan. Et kondom behøver ikke at være fuldt udrullet for at kunne fungere optimalt, derfor er det ikke længden, der er essentiel.
Du kan starte med at måle din eller din partners penis med et målebånd. Penis skal være fuldt erigeret, inden I måler. Bredden kan variere alt efter, hvor på penis du måler, derfor skal I måle omkring midten. De fleste kondomer har en nominel bredde på 52-56 mm. Dette svarer til, at din eller din partners penis kan måle op til 11-12 cm på midten. Når du har målt din eller din partners penis, kan du købe en pakke kondomer, der lever op til dit eller jeres størrelsesbehov.
Sådan påfører og aftager du et kondom
Det er vigtigt at vide, hvordan du påfører og aftager et kondom på den rigtige måde for at opnå den optimale beskyttelse. Når du skal påføre et kondom på din eller din partners erigerede penis, er det vigtigt, kondomet ikke vender med vrangen ud af. Start med at rulle kondomet en lille smule ud så du kan se, hvordan det skal vende. Sørg for at den lille "krave" på det sammenrullede kondom vender udad. Kondomet skal vende rigtigt, fordi der ofte sidder et sæddræbende produkt på indersiden af kondomet og lidt glidecreme på ydersiden.
Det er også vigtigt, at du forsigtigt klemmer luften ud af det lille reservoir, altså den lille ekstra gummitud, med din pege- og tommelfinger, inden påførelsen af kondomet. Hvis ikke luften er presset ordentligt ud af reservoiret, kan kondomet sprænge under den seksuelle handling.
Når det er tid til, at kondomet skal af igen, er penis ofte blevet lidt slap. Tag fat i reservoiret med din ene hånd, mens du med din anden hånd forsigtigt trækker kondomet af. Husk at trække nedad og hurtigt lukke sammen om kondomet, når du har trukket det af. På denne måde sikrer du, at der ikke falder sæd ud af kondomet. Slut af med at binde en knude om kondomet ved enden, så sæden bliver inde i kondomet.
Hurtig guide til brug af kondom
At bruge kondom er enkelt, men det kræver, at du har styr på, hvordan du gør det. For at undgå problemer med kondom skal du:
- Vælge den rigtige størrelse. Bestil kondomer i flere størrelser eller mål den rejste penis fra lidt over penisroden
- Tage kondomet på under forspillet. På den måde undgår du og din partner bakterier, ligesom det ikke lægger en dæmper på humøret
- Bruge et kondom ad gangen - flere kondomer kan nemt slide hinanden i stykker
- Vælge et kondom med glidecreme eller bestil glidecreme ved siden af. Brug aldrig oliebaseret glidecreme med et
Kondomer og glidecreme
Hvis du bruger glidecreme sammen med et kondom, er det en god idé at købe en vandbaseret glidecreme. Det kan også være en glidecreme, som både er vand- og silikonebaseret. Du må ikke bruge en oliebaseret glidecreme sammen med almindelige kondomer i latexgummi, da olie opløser latexgummi.
De fleste kondomer er lavet af latexgummi, da det er hudvenligt og meget elastisk. Dog kan du godt købe latexfri kondomer, hvis du eksempelvis har latexallergi eller ikke har lyst til at bruge latexgummikondomer. Mærker som Durex og RFSU laver blandt andet latexfri kondomer.
Derfor springer kondomet
Når det kommer til sikkerhed under seksuel aktivitet, er det vigtigt at vælge det rigtige præventionsmiddel. Selvom kondomer er en pålidelig og effektiv metode til at forhindre uønsket graviditet og beskytte mod seksuelt overførte infektioner (kønssygdomme), er der nogle faktorer, der kan bidrage til, at et kondom springer. Her er de tre mest almindelige grunde til, at kondomer kan springe:
- Forkert størrelse: Det er vigtigt at vælge et kondom, der passer korrekt. Hvis kondomet er for stramt eller for løst, øges risikoen for, at det kan springe under samleje. Det anbefales altid at vælge den rigtige størrelse, der passer til ens kropstype og penisstørrelse.
- Forkert anvendelse: Kondomer skal anvendes korrekt for at sikre optimal beskyttelse. Hvis kondomet ikke rulles helt ned over penis eller ikke strammes ordentligt, kan det medføre, at det springer under samleje. Det er vigtigt at læse og følge instruktionerne nøje for at undgå denne risiko.
- Beskadiget kondom: Kontroller altid kondomets holdbarhedsdato og emballage, før du bruger det. Hvis kondomet er udløbet eller pakningen er beskadiget, kan det være svækket og mere tilbøjeligt til at springe. Sørg altid for at opbevare kondomer et køligt og tørt sted for at bevare deres kvalitet.
Kondomer med pændende effekter
Hvis du gerne vil gøre lidt ekstra for dig eller din partner, kan du købe kondomer, der har smag, dufte, riller eller knopper. Når du skal have oralsex med din partner, kan det gøre oplevelsen sjovere og mere intim, hvis du eksempelvis køber kondomer med smag. Mærket RFSU har lavet en kombipakke, hvor der er flere forskellige smage og aromaer, samt riller og knopper på kondomerne. De rillede og knoppede kondomer kan give endnu mere nydelse til den, der skal penetreres, da det giver ekstra stimulering.
Beskyttelse mod seksuelt overførte infektioner med kondom
En af de største fordele ved at bruge kondomer er deres evne til at beskytte mod forskellige seksuelt overførte infektioner (kønssygdomme). Kondomer er en effektiv barriere, der forhindrer direkte kontakt mellem slimhinder og kropsvæsker. Her er nogle af de mest almindelige sygdomme, som kondomer beskytter mod:
- HIV/AIDS: Kondomer er ekstremt effektive til at forhindre transmissionen af HIV-virusset under seksuel aktivitet. De blokerer for passage af viruset fra en inficeret person til en sund person og er en vigtig del af HIV præventionsstrategien.
- Klamydia: Kondomer reducerer risikoen for at blive smittet med klamydia betydeligt. Klamydia er en almindelig kønssygdom, der kan forårsage alvorlige komplikationer, hvis den ikke behandles.
- Gonoré: Kondomer er også effektive til at beskytte mod gonoré, en bakterieinfektion, der overføres gennem seksuel kontakt. Gonoré kan påvirke forskellige dele af kroppen, herunder kønsorganer, endetarm, hals og øjne.
Hvor sikkert er et kondom?
Når det kommer til sikkerheden ved kondomer, er de en af de mest pålidelige metoder til prævention og beskyttelse mod kønssygdomme. Kondomer er fremstillet af høj kvalitet latex eller polyurethan, der er designet til at være strækbar og modstandsdygtig over for brud. Ved korrekt brug giver kondomet en effektiv barriere mellem partnere og beskytter mod seksuelt overførte infektioner, herunder HIV, klamydia, gonoré og syfilis.
Det er vigtigt at bemærke, at kondomer også er et effektivt middel til at forhindre uønsket graviditet. De hjælper med at forhindre sædceller i at komme i kontakt med ægget under samleje. Dog er det vigtigt at bruge kondomet korrekt og hele tiden under hele samlejet for at opnå maksimal beskyttelse.
Kondomets historie
Kondomer har en lang og interessant historie, der strækker sig tusindvis af år tilbage. I dag er de blandt de mest populære præventionsformer i Danmark, takket være deres sikkerhed og effektivitet.
Syfilis-epidemien, der begyndte i 1494, førte til en større interesse for og brug af kondomer. Den italienske læge Gabriele Falloppio anbefalede i 1564 brugen af en linnedindpakning dyppet i en kemisk opløsning som en metode til at forebygge sygdom. Disse tidlige kondomer dækkede kun penishovedet og blev holdt på plads med et bånd. Falloppio udførte en eksperimentel prøve af linnedhylstret på 1100 mænd og rapporterede, at ingen af dem havde pådraget sig syfilis.
I det 18. århundrede blev kondomer solgt på pubber, barbershops, apoteker, åbne markeder og i teatre i hele Europa og Rusland. Kvaliteten og størrelsen varierede, og de blev lavet af enten kemisk behandlet linned eller "hud" (blære eller tarm blødgjort ved behandling med svovl og lut)1. Fra omkring 1800 blev linnedkondomer mindre populære, da de var dyrere og blev anset for at være mindre behagelige end "hud"kondomer.
Op til det 19. århundrede blev kondomer generelt kun brugt af middel- og overklassen, da de var for dyre for mange mennesker. I begyndelsen af det 19. århundrede blev prævention for første gang promoveret til de fattigere klasser. Kondomer blev diskuteret som en god mulighed for nogle og som det eneste præventionsmiddel, der også beskyttede mod sygdomme.
Det moderne kondom, som vi kender det i dag, blev opfundet i midten af det 19. århundrede. I 1855 blev det første kondom lavet af vulkaniseret gummi introduceret. Denne opfindelse, der blev tilskrevet den britiske læge og videnskabsmand Charles Goodyear, markerede begyndelsen på den moderne kondomæra.
Med opfindelsen af vulkaniseret gummi blev kondomer mere holdbare og pålidelige. Siden da har kondomer gennemgået forskellige forbedringer og er blevet mere tilgængelige og effektive i præventions- og kønssygdoms-beskyttelse.