Den ultimative guide til god fodpleje
Den rigtige fodpleje er vigtig, hvis du skal komme dine fodproblemer til livs. Det er nemlig ikke helt lige meget, hvordan du vælger at behandle dit fodproblem, hvis du ønsker, at det skal blive til fortid hurtigst muligt. Herunder har vi samlet de mest typiske fodproblemer, som de fleste af os har prøvet at døje med, og giver gode råd til, hvordan du løser dem med den bedste fodpleje.
Til dig, der døjer med ligtorne
Selvom du sikkert gør meget ud af din fodpleje, kan du opleve at få ligtorne på foden, som gør virkelig ondt. En ligtorn er en ansamling af hård hud med en hård kerne i midten og kan være lidt gullig eller hvid. Og gør du ikke noget ved problemet, vil ligtornen blot vokse sig større og genere dig endnu mere.
Hvorfor får du ligtorne?
Du får ligtorne, fordi bestemte områder af din fod har været udsat for tryk eller gnidninger på det samme sted over en længere periode. Det gør, at din krop danner hård hud og ligtorne for at beskytte dig. Men med den rigtige fodpleje, kan du hurtigt blive problemet kvit.
Den bedste fodpleje til ligtorne
Der er heldigvis mange gode fodplejeprodukter, der kan hjælpe dig med at få bugt med ligtorne. Du kan eksempelvis bruge en pen med TCA-gel, der får de gamle hudceller til at skalle af og danne frisk ny hud.
Du kan også forsøge at stoppe den konstante gnidning på området ved at bruge et ligtorneplaster med en lille skumpude, der beskytter huden, eller kigge på, om det er dit fodtøj, der trænger til en udskiftning.
Til dig, der døjer med neglesvamp
Neglesvamp er ofte at finde på tåneglene og kan spottes ved, at neglene bliver misfarvede, gullige og ekstra tykke. Det er den samme gruppe svampe, som forsager fodsvamp, der er skyld i neglesvamp. Svampene formerer sig og udskiller et enzym, der nedbryder keratinet i dine negle og derved ødelægger dem.
Hvorfor får du neglesvamp?
Tilstanden opstår typisk, hvis foden ikke kan få lov at ånde i fugtige og varme omgivelser, som i sko, eller hvis du har svækket immunforsvar. Og får du ikke gjort noget ved problemet med fodpleje, kan svampen sprede sig fra den ene negl til den anden.
Sådan behandler du neglesvamp med fodpleje
Den bedste fodpleje til neglesvamp er en smagssag, men du kan selv behandle neglesvamp med en cremebehandling derhjemme.
Med en creme, der trænger dybt ned i neglen, kan du opleve resultater allerede efter 2-4 uger, hvis du bruger produktet efter brugsanvisningen.
Til dig, der døjer med nedgroede tånegle
Har du prøvet at vågne op med en hævet siderande ved din negl, er det højst sandsynligt en nedgroet negl, du har med at gøre. Det kan gøre rigtig ondt og være et tilbagevendende problem for dig, hvis du ikke er opmærksom og bruger den rigtige fodpleje til at løse problemet. Faktisk kan det ende så galt, at du skal opereres, hvis neglen ikke kan behandles med en neglebøjle.
Hvorfor får du nedgroede tånegle?
Den nedgroede tånegl kommer af et vedvarende tryk på neglens siderande ned i neglefalsene, som er det, neglens siderande går ned i. Dine tånegle er naturligt bøjede, men nogle oplever, at deres negle ændrer form og tykkelse i løbet af livet, som kan skyldes forkert fodtøj, fejldannelse af neglen og forkert klippede negle. Og det kan altså føre til, at du får nedgroede negle.
Sådan behandler du nedgroede tånegle
Fodpleje til nedgroede negle er der ikke meget af. Som udgangspunkt skal du altid klippe dine negle lige over, som en forebyggende behandling.
Men er uheldet ude, så skal du have en bøjlebehandling derhjemme eller hos en fodterapeut. Bøjlen sættes på hen over neglen og holder sammen på neglens siderande, så de ikke trækker ned i neglefalsene.
Til dig, der døjer med fodsvamp
Har du fodsvamp, vil du opleve kløe, svie eller en brændende fornemmelse på selve foden og mellem tæerne, hvor svampen typisk sætter sig. Men fodsvamp kan også vise sig ved små kløende blærer, tør hud på foden, sprækkedannelser, afskalning af huden på fodsålen og mellem tæerne. Du skal dog passe på, hvis du har fodsvamp, fordi du risikerer at smitte andre gennem håndklæder, gulve, sko eller direkte kontakt.
Hvorfor får du fodsvamp?
Infektionen skyldes, at en gruppe svampe, dermatofytter, trænger ind i det første lag af huden. Disse svampe trives især i varme og fugtige omgivelser, som dine fødder ofte er i i lukkede sko. Som en modreaktion begynder din hud at danne flere celler, som gør, at huden bliver tyk og skæller. Og det giver en rødlig kant, som viser, at huden er irriteret og inficeret.
Fodpleje til behandling af fodsvamp
En god måde at komme fodsvamp til livs på er med fodpleje. Det kan være gennem en behandling med creme, som du kan købe i håndkøb.
Cremen skal bruges 1-2 gange dagligt i en uges tid og trænger ind i huden og dræber svampesporerne.