Kemiingeniøren guider til solcreme
Det skal du vide om solcreme
Inden man kaster sig ud i at vælge den rigtige solcreme, er det en god idé at sætte sig lidt ind i, hvilke slags der findes, så man bedst kan matche med ens behov.
Det, du skal tænke over, er, hvilken konsistens du foretrækker, hvilken faktor du gerne vil have, og hvordan du vil bruge produktet i din daglige rutine. Der findes heldigvis noget til ethvert behov!
Det anbefales, at man bruger solcreme så snart UV indekset er over 3. I Danmark er det som regel i perioden april - september, men der er selvfølgelig udsving i begge retninger. Grunden til, at vi beskytter os mod UV stråling, er for at undgå at udvikle hudkræft, der er den værste og yderste konsekvens af for meget sollys. Derudover er eksponering for UV stråling med til at speede hudens aldringsproces op og give pigmentpletter og rynker.
Den helt store udfordring vi oplever med solcreme er, at vi generelt ikke bruger nok: et studie viser, at vi generelt bruger mindre end 1/3 af den anbefalede mængde når vi smører kroppen ind - det tegner altså ikke godt! En voksen krop skal bruge 40 mL solcreme for at få den nødvendige beskyttelse, og som tommelfingerregel skal man bruge 1/4 tsk til beskyttelse af ansigtet.
Det dér med mængder målt i skeer og mL er en god tommelfingerregel, men dog ikke helt retvisende. Solcreme skal nemlig doseres på vægtbasis og ikke volumenbasis. For at opnå produktets lovede beskyttelse, skal man bruge 2 mg/cm2 og fordi solcremer er forskellige, er deres vægt/mL også forskellig.
Det er nok de færreste af os der gider at stå og veje vores solcreme inden vi påfører, og derfor bruges 1/4 tsk som tommelfingerregel.
Beskyttelsen falder drastisk når man ikke bruger nok, og derfor er det ekstremt vigtigt at vide, at solcreme ikke kan være "drøj" i brug - det er der simpelthen ikke noget der hedder, når snakken falder på solcreme. Her er der desværre ikke nogen vej uden om at bruge den anbefalede mængde.
Se med her
Til dig, der vil have en dedikeret solcreme
Lad os starte med nogle gode produkter til dig, som gerne vil have en dedikeret solcreme: det vil sige et produkt, som primært er en solcreme og ikke indeholder en masse forskellig pleje.
Denne type produkt er godt til dig, som måske allerede har en eksisterende hudplejrutine, du er glad for, og som gerne vil have en solcreme, du kan supplere med efter din dagcreme. Lige neden for finder du nogle af Cecilias favoritter, som både er elegante og lette i konsistensen - glem alt om de tunge, fedtede og ubehagelige solcremer fra fortiden. Teknologien er nu så langt fremme, at der findes en masse skønne solcremer på markedet du ikke engang kan mærke, at du har på.
Til dig, der vil have en alt-i-en løsning
Foretrækker du at kombinere flere trin i ét, er en dagcreme med SPF det rette valg for dig. Her får du både al den pleje din hud har brug for samtidig med din daglige beskyttelse.
Ved denne fremgangsmåde skal du blot vælge en creme til din hudtype og din huds udfordringer, præcis som hvis du købte en "almindelig" creme. Det er dog rigtig vigtigt, at du er opmærksom på at bruge nok creme hvis du vælger denne løsning. Mange kommer nemlig automatisk til at smøre for lidt creme på, fordi vi som regel kan slippe afsted med mindre dagcreme end solcreme - den går bare ikke, så snart der er solfaktor i din dagcreme. Så gælder de samme doseringsregler som for dedikerede solcremer. Det ville jo også være ærgerligt at spilde sine penge på en god creme, som ikke engang giver den beskyttelse man købte den for.
Til meget følsom hud - mineralske filtre
Man kan grundlæggende dele solfiltre op i to typer: "kemiske" og "fysiske". De virker stort set på samme måde, men forskellen er, at de "fysiske" filtre består af uorganiske molekyler, mens de "kemiske" består af organiske molekyler.
Fordelen ved at bruge et fysisk filter er, at de generelt er mindre hudirriterende og allergifremkaldende end kemiske filtre. Nogle oplever, at de godt kan få lidt irriteret hud af et kemisk solfilter, og her kan den bedste løsning være at bruge en solcreme med et fysisk filter. Disse kaldes også "mineralske" og det er faktisk de samme ingredienser, du kender fra din mineralpudder.
Ulempen ved at vælge solcreme med et fysisk filter er dog, at de har en tendens til at efterlade et hvidt skær. Hvis du gerne vil undgå det, kan du kigge efter produkter med filtre på nano-form. Her er de UV-beskyttende ingredienser blevet kværnet godt og grundigt, så de får en langt mindre størrelse og dermed er mindre synlige.
Til kroppen og udsatte områder
Til kroppen kan du vælge solcreme stort set efter præference. Kan du bedst lide en helt tynd konsistens? Måske foretrækker du en olie? Der er masser af vælge imellem og her er nogle rigtig gode bud.
Desuden kan det give mening at investere i en solstift. Disse kan bruges til lokale og særligt udsatte områder, såsom ører, ar, skønhedspletter, tatoveringer, sår, læber og lignende - og så er de nemme at have med på farten til at friske op!
Til børn
Solcremer til børn skal generelt kunne nogle lidt andre ting end solcremer til voksne. Vi har her fundet nogle versioner, som er ekstra vandfaste og slidstærke, så de kan klare både leg og badning. Vi har også udvalgt nogle, som er dejligt lette i konsistensen så barnet ikke føler det ubeheageligt og fedtet at blive smurt ind.
Supplerende pleje
Sunde solvaner handler også om at tage sig af sin hud når den er ude af solen igen. Til det, anbefaler Cecilia at du bruger beroligende pleje til din hud, efter den har været i solen i længere tid. Huden bliver nemlig nemt irriteret og følsom af solens stråler på grund af let forbrænding. Sørger du for at følge op med god, beroligende pleje får du en langt mere behagelig oplevelse, blødere hud og en tan, som holder længere.
Et ekstra tip til dig, som snart er klar til at udsætte den blege vinterkrop for sollys igen er, at tyvstarte lidt på farven ved at bruge en selvbruner. Den farve, selvbruneren giver din hud, virker faktisk let solbeskyttende i sig selv (en faktor 2-3) og kan derfor være en rigtig god "bund" at lægge, inden man hopper ud i solen for alvor. Vær dog opmærksom på, at selvbruner på ingen måde kan erstatte behovet for rigtig solbeskyttelse! Den efterligner kun hudens eget, naturlige forsvar mod solen, som netop er den brune farve.