Mascara – De 10 spørgsmål alle stiller
De fleste kvinder har svært ved at leve uden en mascara. Mascara-favoritten er i enhver kvindes toilettaske, og det er ikke så sært, for effekten er stor. Lidt farve på vipperne får øjnene til at træde endnu mere frem. Ansigtet får ganske enkelt mere karakter og man ser friskere ud.
1. Hvilken mascara skal jeg vælge?
Der findes et hav af forskellige typer mascaraer. Heldigvis, fristes man til at sige, for vi har alle forskellige behov til forskellige lejligheder. Skal du til fest, på ferie eller er din mascara til hverdagsbrug? Det er afgørende for vores valg, når det kommer til farve, volumen, type og længde.
Og så er der spørgsmålet om du ønsker buede, lange, fyldige eller definerede øjenvipper? Skal mascaraen være vandfast, lavet af fibre, være økologisk eller er en tubemascara sagen? Er dine øjne sensitive, har du lyse eller mørke vipper? Kort sagt, der er rigtig mange valg at tage, og når du har fået defineret dit behov, så er det nemmere at vælge den rigtige for dig.
Vidste du at det var Helena Rubinstein der lancerede den flydende mascara med børste?
2. Hvad er de mest normale mascaratyper?
Den traditionelle mascaraDen traditionelle mascara er typisk lavet af en vand, olie og voks blanding tilsat farvepigmenter. Du fjerner den med en almindelig øjenmakeupfjerner og det er den lang de fleste af os bruger. Den traditionelle mascara er for alle og vil typisk også være den type mascara som er god for sensitive øjne. Vidste du i øvrigt, at Max Factor 2000 Calorie er en af de bedst sælgende mascaraer? |
Vandfast mascaraVandfast mascara er en traditionel mascara, der indeholder isododecane, som evaporerer hurtigt og filmformere. Dvs. at den danner en hinde/film, som gør produktet vandfast. Det betyder at den er svær at fjerne og modstandsdygtig overfor vand. Derfor skal du altid bruge en makeupfjerner beregnet til vandfast mascara og tænk på, at den kan derfor være hårdere for dine vipper i længden. Den vandfaste mascara drysser sjældent og er god, ved høj luftfugtighed, på badeferier eller hvis du har øjne der løber meget i vand. |
FibermascaraFibermascara er, som navnet antyder, en mascara som er bygget op af bittesmå fibre. Fibrene er typisk lavet af silke og rayon og hjælper med at give dine vipper langt mere fylde og et tykkere look. Du fjerner den med almindelig øjenmakeupfjerner. En fibermascara er altså god, hvis du virkelig vil have knald på øjenvipperne. Den er tilmed nem at arbejde med på vipperne, hvor du påfører den med zigzag bevægelser. Start ved rødderne af vipperne og zigzagger forsigtigt ud af, indtil du har opnået det look du ønsker. Nogle fibermascaraer har både fibre og mascara samlet i ét produkt, mens andre består af rene fibre og kræver et lag traditionel mascara ovenpå. |
TubemascaraTubemascara er en såkaldt polymerbaseret mascara (plastisk). Polymererne danner en tunnel rundt om hvert hårstrå, og bliver ikke opløst af olie, men kun af lunkent vand. Tubemascara er god til dig, som har tendens til at svede på øjenlågene, har olieret hud, eller tunge øjenlåg, som fedter din mascara til |
3. Skal jeg vælge brun eller sort mascara?
Om du skal vælge sort eller brun mascara, er meget et spørgsmål om temperament, og så handler det selvfølgelig også om, hvad du vil opnå.
Brun mascara
Hvis du er blond eller har meget lys hud, kan du med fordel bruge en brun mascara, som giver et mere blødt og naturligt look. Har du blå eller grønne øjne, kan den brune mascara få dine øjne til at “poppe”, fordi den brune næsten er komplementærfarve til blå og grøn.
Sort mascara
Har du fra naturens side sorte vipper, eller bruger du sort eyeliner, så giver det bedst mening at bruge en sort mascara. De fleste vælger den sorte farve, fordi den giver mere smæk på vipperne og kant til dit look. Men dit look kan også blive hårdt, specielt hvis du er begyndt at få linjer omkring øjnene.
4. Hvad er mascaraprimer?Primer er en skøn opfindelse, hvis dine vipper har brug for lidt hjælp, når vi taler pleje, mere volumen og bedre holdbarhed af mascaraen på dine vipper. Mange mascaraer er dog også formuleret til at opfylde disse behov, men en primer kan være fremragende, som et godt underlag for din mascara, da man med en primer virkelig kan arbejde med volumen. Så når du påfører din primer på vipperne, og efterfølgende kommer din mascara på, har du alletiders mulighed for at skabe enormt meget fylde og volumen på vipperne. |
5. Hvordan lægger jeg bedst mascara?
Har du teknikken i orden, kan du ikke undgå at få et godt resultat. Derfor er det vigtigt, hvordan du lægger din mascara.
- Tag børsten ud af mascaraen uden at pumpe
- Læg mascarabørsten ved roden af dine vipper
- Bevæg børsten op ad vipperne i zig zag bevægelser
- Børst din mascara på de nederste vipper først, hvis du vil undgå, at den klatter på den nylagte øjenskygge. Hvis du lægger på de øverste først, og dernæst på de nederste, kan du hurtigt komme til at vinkle ansigtet og åbne øjnene mere end nødvendigt, så mascaraen sætter sig overalt på øjenlåget, og ødelægger dit store arbejde
- Byg mascaraen op med flere strøg, hvis du vil have et mere intenst look, og gør det mens produktet endnu er vådt på vipperne.
6. Hvad er de bedste tips til at fjerne mascara?Vær grundig, men også nænsom og tålmodig, når du fjerner mascara. Gnubber du for hårdt, går det ud over vipper og de sarte øjenomgivelser – og giver unødvendige rynker, hvem gider det?!
|
7. Hvordan fjerner jeg mascara fra vippeextensions?
Hele idéen med vippeextensions er jo egentlig, at man slet ikke behøver at bruge mascara, da vipperne allerede er defineret og mørke grundet de extensions, som er pålimet.
Vælger du alligevel at bruge mascara, så husk at den skal være oliefri, og det gælder også din makeupfjerner. Olien kan opløse limen, så dine extensions falder af, og det er jo ikke formålet. Så altså oliefri makeup og makeupfjerner og så en rolig og forsigtig hånd, når det kommer til fjernelsen af mascara. Kom lidt makeupfjerner på en vatrondel, og kør så let op ad dine vipper i hårenes groretning.
Oliefri makeupfjernerMatas gele øjenmakeupfjerner både fugter, blødgør og beroliger den sarte hud omkring øjnene. Den fjerner makeup og renser blidt helt uden olie, og er derfor et rigtig godt valg, hvis du er blevet anbefalet en oliefri makeupfjerner. |
8. Hvordan undgår jeg mascara under øjnene?
Har du tendens til at blive mørk under øjnene af din mascara, kan det skyldes at du har meget olieret hud, sveder meget eller opholder dig i fugtigt vejr. Heldigvis er det nemt at undgå, blot ved at brug en vandfastmascara, som holder sig på vipperne og ikke huden rundt om. Dog er en vandfast mascara også sværere at fjerne igen.
Derfor er det en god idé – og sundest for dine vipper, hvis du kun bruger vandfast mascara, når og hvis det virkeligt er nødvendigt.
9. Hvorfor drysser min mascara?
Når din mascara begynder at drysse er det på tide, at begynde at se dig om efter en ny. Som alt andet makeup, og skønhedsprodukter i det hele taget, er der en udløbstid på din mascara. Din mascara er dagligt udsat for luft, bakterier og derfor er det kun godt, når den begynder at drysse, så du husker at få den skiftet ud.
10. Hvor ofte skal jeg skifte mascara?
Du skal skifte din mascara ud, ca. hver 3. måned. Ofte kan man se det, når den begynder at klumpe, drysse og tørre ud. Det skyldes vandindholdet er fordampet, fordi den er gammel. Acceptere at din mascara er udtjent og begynd for gudsskyld aldrig at fortynde den for at forlænge levetiden, det giver kun anledning til at nye baktier kan opstå i din mascara.