9 myter og sandheder om sundt hår
Der findes masser af myter om sundt hår. Nogle er mere sejlivede end andre, så hvad er egentlig sandt og falsk? Vi har spurgt en ekspert.
Myte 1: Håret bliver selvrensende, hvis du stopper med at vaske det
FALSK!
Dit hår vil aldrig kunne rense sig selv. Vi producerer talg og fedt i hovedbunden, som skal vaskes væk, da hovedbunden ellers vil begynde at lugte surt.
Nogle personer producerer mere talg, fedt og sved, hvor det vil være nødvendigt at vaske håret oftere, mens andre, som ikke har det problem, vil opleve en uønsket fedtethed i hår og hovedbund efter en uge eller 14 dage.
Personer, som har en 100 procent balanceret hormonbalance, ville muligvis kunne undvære hårvasken helt, men dette gør sig kun gældende for meget få personer.
Ser vi tilbage til 1800-tallet, hvor man ikke vaskede håret nær så tit, accepterede man lugten og det fedtede hår, hvorimod vi i dag har andre standarder for renlighed. Hvor ofte du bør vaske håret, kommer blandt andet også an på, om du bruger stylingprodukter, der kan ophobe sig i hovedbunden.
Myte 2: Økologiske produkter er sundere for håret
BÅDE SANDT OG FALSK!
Langt hen ad vejen er de økologiske produkter bedre for håret, men økologi er et lidt flyvsk begreb inden for hårpleje.
Produktet kan være ʻsundere’ for håret, da produktet ofte ikke indeholder særlig mange ingredienser, og jo færre ingredienser, jo bedre. Ved økologiske produkter er der ofte tænkt meget over, hvad der er puttet i produktet, sådan at stoffer, som er kendt for at være hormonforstyrrende er sorteret fra, forklarer eksperten.
Det er altså ikke dét, at produktet er økologisk, der gør det sundere.
Myte 3: Håret vokser hurtigere, hvis du bliver klippet ofte
FALSK!
Håret vokser ikke hurtigere af at blive klippet, men det kan være godt for håret at få klippet spidserne en gang imellem, så de ikke knækker.
Myte 4: Hvis du klipper dig skaldet, får håret en ny start
BÅDE SANDT OG FALSK!
Nogle tror, at hår er ligesom græs: Jo tættere du klipper det, jo tættere bliver det. Men hår er ikke som græs.
Der vil ikke komme flere hår af at klippe håret af, da du ikke vil få flere hårsække. At klippe håret af vil give dig det hår, som du som udgangspunkt ville have. Ved at klippe håret kort eller barbere dig skaldet kan derfor være en ny start for at genvinde et sundt hår, hvis dit hår er meget slidt.
Myte 5: Stress giver hårtab
SANDT!
Er du stresset over en længere periode, kan din mentale sundhed også ramme hårrødderne og dermed forårsage hårtab.
Det samme kan ske ved dårlig kost, sygdom og ved hormonelle ubalancer. Er du stresset, får du muligvis ikke hårtab, men fælder måske mere. Når vi har en periode, hvor vi fælder meget, skal vi kigge cirka tre måneder tilbage.
Hvis du på det tidspunkt var stresset, syg eller det var årstidsskift, vil kroppen spare på depoterne, og flere hår vil sætte sig i hvilefase, hvorefter de senere hen afstødes og falder af.
Vidste du, at …
håret er som en lille harddisk, der kan afsløre, hvad vi var udsat for i måneder forud, hvilket man benytter sig af inden for retsmedicin?
Myte 6: Du kan øge hårvæksten med hårpiller
BÅDE SANDT OG FALSK!
Hårpiller er egentlig ikke nødvendige, medmindre du af forskellige årsager mangler de nødvendige vitaminer, der skal til for at have en normal hårvækst.
Hvis du mangler bestemte vitaminer, kan det derfor være en hjælp af tage hårpiller, men spiser du en varieret diæt, som giver dig de vitaminer, du har brug for, vil hårpillens vitaminer som udgangspunkt blot udskilles af kroppen, da der ikke er brug for dem.
Myte 7: Håret bliver tidligere gråt, hvis du ryger
FALSK! … indtil videre
Umiddelbart giver rygning ikke grå hår, da gråt hår er knyttet til din genetik. Hvis din mor fik grå hår tidligt, gør du muligvis også.
Håret bliver gråt, fordi cellerne i hårfolliklen stopper med at producere farvestoffet melanin. Det er videnskabelig bevist, at huden ældes hurtigere, hvis vi ryger.
Der er dog stadigvæk ingen videnskabelige beviser (endnu!) for, at det samme gælder for håret. Dog kan farven fra røgen lægge sig som et gulligt skær, hvis du for eksempel har lyst hår, eller røgen kan få mørkt hår til at se mat ud.
Myte 8: Håret ændrer karakter efter kemoforløb
SANDT!
Håret kan godt ændre fuldstændig karakter efter et kemoforløb, og mange får det, man kalder ʻkemo-krøller’.
Når en kemopatient genvinder håret, kan det ofte vende tilbage med nogle forandringer som for eksempel en mørkere farve, en anden struktur, krøller eller fald, men de fleste får deres ʻnormale’ hår tilbage efter noget tid.
Årsagen skyldes, at kræftbehandlingen ikke skelner mellem syge og raske celler. Hud-, hår- og negleceller deler sig hyppigt, og når de påvirkes af kræftbehandlingen, kan de opføre sig anderledes, når kræftbehandlingen ophører. Årsagen til den ændrede opførsel kendes endnu ikke.
Myte 9: Håret forandrer sig hvert syvende år
FALSK!
Det må være en skrøne. For de flestes vedkommende dør håret efter tre til fire år, visner væk og giver plads til et nyt, men der er intet, der tyder på, at håret hvert syvende år ændrer karakter. Håret ændrer sig dog med alderen, men det er en helt anden snak.
Om eksperten
Anneliese Brander er seniorspecialist og klinik-manager hos Hårklinikken i Aarhus og København, hvor hun har været tilknyttet siden 2006. Hårklinikken er specialister i hår- og hovedbundsproblemer, hårtab og genvækst.