Hverdagsluksus på budget: selvbruner
Sund glød er vejen frem, og heldigvis kan du nemt snyde dig til en naturlig solbrun kulør med lidt hjælp fra en selvbruner. Der findes et hav af forskellige typer selvbrunere, og er du i tvivl om, hvilken der er den bedste selvbruner til dig og dit budget – og er du usikker på, hvordan du opnår det mest vellykkede resultat med din selvbruner? Så læs med her.
Vi har fundet to selvbrunere, der både er gode – og rigtig gode til prisen. Og så klæder vi dig på med en selvbrunerguide, der giver dig svar på de mest stillede spørgsmål om selvbruner, så du kan få helt styr på din selvbruner og opnå en perfekt og naturlig sommerglød – hele året rundt!
2 skønne selvbrunere på budget:
1. Den plejende selvbruner til ansigtet
Savner du lidt sund kulør i kinderne, er selvbruner til ansigtet en god og nem løsning. Prøv fx Matas Selvbruner Ansigtscreme uden parfume – en både lækker og billig selvbruner, der fungerer perfekt. Den er nem at fordele, trænger hurtigt ind i huden og giver dig en frisk sommerglød på bare 1-2 timer.
Den virker ovenikøbet plejende og blødgørende takket være fugtmagneten hyaluronsyre og E-vitamin, der har en beskyttende effekt på huden.
Matas' skønne selvbruner kan du på til den nette sum af 44,95 kroner, og hvis du spørger Michelle fra Stories redaktionen, får du meget værdi for pengene. Hun har nemlig testet den tan-givende ansigtscreme. Du kan se før/efter billeder herunder. Der er 2 timer imellem billederne.
Før selvbruner
Efter selvbruner
Husk! Selvbrunere indeholder ikke uv-filter, så du skal altid supplere med solcreme, når du opholder dig i solen.
2. Den skånsomme selvbruner mousse
Elsker du selvbruner skum, vil du elske den her Derma selvbruner. Derma Sekvbruner Mousse er nemlig en blød og luftig mousse, der føles lækker at påføre. Den er nem at fordele på huden og giver en ensartet smuk sommerglød på 2-6 timer.
Selvbruner moussen er allergimærket og uden parfume, og så er den velegnet at bruge til både ansigt og krop.
Tip! Lad Derma moussen tørre helt, inden du tager tøj på, da den kan smitte af og give pletter. Og undgå at bade de første seks timer efter indsmøring for det fineste resultat.
Selvbrunerguide – 8 ting, du bør vide
1. Selvbruner … hvordan virker det?
Du bliver brun med en selvbruner takket være ingrediensen DHA, som er en forkortelse for sukkerstoffet dihydroxyacetone. Når DHA kommer i kontakt med huden, sker der en naturlig (og helt ufarlig!) kemisk reaktion, som farver hudens øverste lag af døde hudceller. Du kan sammenligne processen med det der sker, når du tager en bid af et æble og så lader det ligge. Her sker der en oxidering og æblet bliver brunt.
2. Hvordan undgår man den klassiske selvbruner-lugt?
Lugten opstår, når DHA begynder at oxidere, hvilket som sagt er et helt naturligt led i selvbruningsprocessen. Mange selvbruner-brands har dog de seneste par år formået at udvikle selvbrunere med en smule parfume, der er i stand til at maskere selvbruner-lugten fra DHA.
3. Er der forskel på selvbruner til ansigt og krop?
Selvbrunere til ansigtet er som regel lettere i teksturen og så indeholder de flere plejende ingredienser. De giver også en lysere farve, så du får en mere naturlig finish. Mange selvbrunerprodukter fungerer dog også som 2-i-1-produkter, du både kan bruge til ansigt og krop – et praktisk valg, hvis du gerne vil spare på budgettet.
4. Hvad er de mest typiske selvbrunerfejl?
- Når du påfører din selvbruner med hænderne i stedet for at bruge en handske.
- Når du påfører alt for meget selvbruner i ansigtet.
- Når du ikke forbereder huden godt nok, hvilket går ud over. hvor vellykket dit selvbruner-resultatet bliver.
- Når du ikke vasker hænder bagefter og ender med orange håndflader.
5. Hvordan påfører man selvbruner som en ekspert?
- Påfør din selvbruner med en handske.
- Start med ansigt og bryst og gå så videre til benene og arbejd dig opefter.
- For at få fejlfri hænder og fødder, skal du kun påføre selvbruner på dine ben og arme og nøjes med at smøre det overskydende ud på hænder og fødder. De er nemlig meget modtagelige over for selvbruner, da huden her er mere tør.
- Påfør eventuelt lidt fugtighedscreme ved hårgrænsen og ved håndleddene og anklerne for at blende farven ind og skabe naturlige overgange.
6. Skal man vaske selvbruner af?
De fleste selvbrunere skal ikke vaskes af, men skal blive siddende på huden, når du har påført produktet. På den måde fungerer de lidt som en almindelig bodylotion, bortset fra at de giver din hud en solbrun kulør.
Visse former for selvbrunere skal dog vaskes af. Det er typisk dem med en markørfarve, som hjælper dig med at se, hvor du påfører din selvbruner, og så du ikke kommer til at overse områder på kroppen. Denne overskydende guidefarve skal typisk skylles af efter 4-8 timer alt efter, hvor mørk du ønsker din solbrune farve.
Er du i tvivl, så læs altid produktvejledningen grundigt, inden du går i gang med at påføre din selvbruner.
7. Hvilken selvbruner er bedst?
Den bedste selvbruner afhænger for det første af smag og behag. Måske foretrækker du selvbruner lotion frem for selvbruner mousse – eller omvendt. Eller måske synes du, at det er skønt at kunne spraye din selvbruner på huden med en mist. Din hudtone afgør naturligvis også, hvilken selvbruner der er bedst til dig.
Har du meget lys hud: Her vil en selvbruner, der giver Light/Medium farve være det bedste valg. En Gradual Tan-selvbruner eller Tanning Drops (selvbrunerdråber, du mikser med din ansigtscreme eller bodylotion) vil også give dig en fin glød, som ser naturlig ud til din lyse hud.
Har du medium/mørk hud: Din hud kan sagtens tåle en mere intens solbrun farve, og derfor vil selvbruner, der giver Medium/Dark farve, være et godt valg. Du kan også sagtens bruge selvbrunere, der giver øjeblikkelig farve, hvorfor du snildt kan gå efter de såkaldte ”Instant” og ”Express” produkter.
Psst! Den bedste selvbruner til dig kan også afhænge af din hudtype. Har du sart og sensitiv hud, kan du med fordel vælge en selvbruner uden parfume og/eller allergimærket.
Derudover er der visse parametre, som ofte afgør, hvilke selvbrunere, der er bedst i test:
Farve: Hvilket farveresultat giver din selvbruner? Ser den naturlig ud? Hvor intens bliver farven, og kan du opbygge en mørkere nuance over tid?
Påføring: Er selvbruneren nem at påføre? Er det fx nemt at påføre den jævnt og ensartet, og undgår du striber og plamager?
Konsistens: Klatter selvbruneren, når du påfører den? Hvor hurtigt trænger den ind i din hud? Og smitter den af på tøj og sengetøj?
Duft: Hvordan dufter selvbruneren? Trænger den karakteristiske duft af selvbruner igennem? Hvor længe dufter produktet?
8. Hvor hurtigt virker selvbruner?
Hvor hurtigt din selvbruner virker, afhænger meget af hvilken type selvbruner, du vælger. Nogle giver farve nu-og-her (kig fx efter produktnavne med ”Instant” eller ”Express”), samtidig med at de også udvikler farve i løbet af et par timer.
Nogle skal du bruge hver dag for langsomt at bygge en naturlig solbrun kulør gradvist op, nogle selvbrunere skal virke i 2-8 timer og andre skal virke over natten, så du kan vågne op med en fin kulør. På webshoppen kan du finde alle typer selvbrunere og kan helt sikkert finde en slags, der matcher dit behov (og budget).
Guide: 3 tips til et godt selvbruner-resultat
- Dagen før: Brug en bodyskrub til at fjerne døde hudceller, så lægger selvbruneren sig bedre og holder længere. Du kan også bruge en såkaldt Tan Remover. Den fjerner alle spor af ʻgammel’ selvbruner, og virker som en primer, der klargør huden til en ny omgang selvbruner. Skal du fjerne hår, så få barberingen eller voksbehandlingen klaret minimum 24 timer før, så minimerer du risikoen for hudirritationer.
- Dagene op til og efter: Sørg for at holde din hud velfugtet ved at bruge bodylotion hver dag op til at du skal selvbrune, men også bagefter for at forlænge selvbrunerens holdbarhed og opnå en mere jævn fading. Afhængigt af din hud og hudpleje, holder selvbrunere typisk op til 10 dage.
- Selve dagen: Hold huden fri for produkter, inden du skal påføre selvbruner. Påfør kun lidt fugtighedscreme på de tørre områder som knæ, albuer, fødder og knoer. Fugtighedscreme kan nemlig skabe en barriere, så selvbruneren ikke udvikler sig maksimalt. Når du skal påføre, så brug en selvbrunerhandske.
Tip! Har du svært ved selv at påføre selvbruner på din ryg, så findes der smarte hjælperedskaber. Prøv fx Self Tanning Back Applicator fra Bondi Sands.