Vi guider

Den store guide til vabler

Denne artikel indeholder reklame for medicinsk udstyr. En lille, irriterende samling af væske under din hud. Øv! Du er lige midt på din gåtur, eller måske har du fået et par nye sko, der lige sidder og gnaver lidt i din hud. Vabler. De er rigtig irriterende og kan sætte en pludselig stopper for vores aktivitet. Her får du guiden til at behandle dine vabler, og farmakonomen giver dig de bedste råd med på vejen.

Du kan faktisk i rigtig mange tilfælde med nogle simple tiltag og lidt baggrundsviden behandle en vabel, og der findes også tips til at undgå helt at få dem. Jeg har talt med farmakonom hos Matas, Heela Abdullah, som giver dig do’s and don’ts, så du kan behandle og - måske - slippe helt for vabler.

Hvad er vabler?


Ugh, de er så irriterende og kan være med til at begrænse din aktivitet. Vi kender dem nok alle, de små boblende, væskedannelser på huden, der gør ondt. Men hvad er vabler egentligt?


Vabler er små blærer, hvor der er dannet en væske. I de allerfleste tilfælde er vabler ufarlige, og vil være lokale, enkeltstående blærer, og det er bedst at lade dem være og gå i sig selv. Det er meget forskelligt, hvor vi får dem. Det handler lidt om, hvordan din fod er. Nogen får dem måske hyppigst under foden, på hælen og andre på selve fodsålen.

Hvorfor får man vabler?


Der kan være flere grunde til, at man får vabler, men den typiske årsag til dannelse af vabler er gnidning, også kaldet friktion, mod huden. Huden bliver irriteret og du har måske oplevet det ved et par nye sko, en rigtig lang gåtur eller vandretur eller anden aktivitet, hvor noget fodtøj gnider mod huden.


Vabler bliver dannet, når væske fra vævet lækker fra et skadet område og samler sig så under huden. Så kommer der disse væskesamlinger som små blærer. Det er rent ud sagt hamrende irriterende, men vablerne har faktisk et formål. De kommer nemlig for at beskytte huden mod yderligere tryk. Din krop forsøger at fortælle dig, at du er i gang med en overbelastning på det bestemte sted.

Fakta om vabler

•    Vabler og gnavsår kan opstå som følge af gnidning eller brandsår

•    Der kan dannes væskefyldte vabler i det yderste hudlag

•    Hvis vablen ikke gør ondt, bør man lade den være. Hvis vablen giver smerter, kan man udtømme den ved hjælp af en steril nål

•    Hvis der er tegn til infektion rundt om vablen, skal man kontakte sin læge

Kilde: Sundhed.dk


“Inden du gør noget: Har du prøvet at taget nærmere kig på din vabel? Er din vabel intakt, revnet eller helt væk?”
​​​​​​​
- Heela Abdullah, farmakonom hos Matas.dk

Hvordan behandler man vabler?


Hvis uheldet pludseligt er ude, eller du står midt på vandreturen, og du har fået en vabel, så er gode råd dyre. Men der er faktisk flere måder at behandle en vabel på. Det kommer dog an på størrelsen på skaden, hvad der er bedst at gøre.


Farmakonom hos Matas, Heela Abdullah råder helt klart til at holde vablen så intakt så længe som muligt.  ”Huden fungerer som naturlig beskyttelse mod infektion. Men det, man kan gøre, er, at finde ud af, hvilket stadie vablen er i,” fortæller hun.


Bakterier vil vi helst undgå i et sår, så hvis du beholder blæren intakt, så nedsætter du altså også risikoen for en infektion. Men hvad gør du så, hvis du ikke må prikke hul på vablen?


Intakt overflade: Hvis overfladen på vablen er intakt, så er det vigtigt at forebygge yderligere forværring ved at reducere friktion eller gnidning på selve vablen. Vær derfor omhyggelig med at rengøre området og påfør et plaster. Der findes særlige plaster til vabler , som beskytter vablen og forhindrer smertefulde friktioner mod vablen ved at trykaflaste og effektivt isolerer vablen fra friktioner.


”Det er vigtigt, at man finder det rigtige plaster, da de fås i forskellige størrelser alt efter hvor ens vabel sidder,” råder Heela Abdullah.


Tip: Det gode fif er, at få vabelplastre til at sidde godt og følge foden. Lun det mellem dine hænder, så det bliver blødt og smidigt. Så bliver det nemmere at forme præcist til området.


Ødelagt overflade: Er overfladen helt væk eller vablen revnet bør du rense huden for at undgå infektion. Det kan gøres med saltvandsopløsning.


Tip: Derefter vil det være en god idé at dække den drænede vabel.  Brug et plaster, som dækker hele vablen. På den måde vil du beskytte huden bedre og måske mindske en eventuel smerte.


”Bruger du vabelplaster, så lad det sidde, indtil det selv begynder at falde af, eller hvis du kan se, der dannes hvide bobler eller væske fra vabel. Ofte kan vabelplaster sidde i flere dage,” lyder farmakonomens råd til dig.

Ved meget smertefulde skader

Heela Abdullah vil klart anbefale ikke at prikke hul på din vabel, da der er risiko for infektion.


”Men hvis vablen er stor, meget smertefuld, kan du i nogle tilfælde prikke hul for at lindre smerte eller forhindre forværrelse af overfladen”


Sådan fjerner du væsken i din vabel skånsomt:
1.    Vask dine hænder og vablen med varmt vand og sæbe.


2.    Brug noget rensende til at rengøre vablen. Desinficerende kan bruges.


3.    Find en ren, skarp nål og steriliser den med desinficerende middel. Brug denne nål til at stikke hul i vablen. Du kan stikke flere huller ved kanten af vablen. Lad væsken tømme sig ud af vablen, men du skal lade den overliggende hud være til at beskytte såret mod infektion.


4.    Dæk nu vablen med bandage. Så har du behandlet din vabel godt og skånsomt.


5.    Så har du behandlet din vabel godt og skånsomt og kan fortsætte.

​​​​​​​

Vigtigt! Hvis væsken i vablen er blandet med blod, så bør du ikke stikke hul på den. Blodet kan være et tegn på en dybere skade og ved at stikke hul på en dybere skade er risikoen for infektion større.


“Det er supervigtigt, at du er meget hygiejnisk og rengør såret, hvis du bliver nødt til at prikke hul på vablen”


- Heela Abdullah, farmakonom hos Matas.dk

Hvornår skal jeg kontakte læge?


Hvis du er rigtig uheldig, så kan der være betændelse rundt om vablen. Tegn på infektion er pus, rødme, tiltagende smerter eller varm hud. Hvis du oplever disse symptomer, så tag kontakt til læge.


Ved større udslæt, alment ubehag eller ved langvarige gener, som ikke bliver bedre, så er det også en god idé at tage kontakt til en læge.

Hvordan undgår og forebygger man en vabel?


Det rigtige fodtøj! Hvis du ikke har de rigtige sko eller støvler på eksempelvis vandreturen - Jackpot. Så kan du godt byde en vabel velkommen. Du skal vælge fodtøj, der passer til det terræn du går i. Hvis du skal i fjeldet, så er en stiv sål en god idé. Hvis du i stedet skal gå på noget mere jævnt, hårdt terræn som asfalt, så er det en bedre idé med en let vandrestøvle, vandresko eller sandal. Det er altid en god idé at få noget rådgivning om fodtøj, hvis du rent faktisk skal vandre.


Strømperne. Det er ikke ligegyldigt, hvilke strømper du har på. Hvis du skal på den lange gåtur, så vælg et sæt strømper, der nedsætter friktion – som vil gøre din hud irriteret - og holder foden tør.


”Det er en rigtig god idé at bære sokker med fugtabsorberende egenskaber, såsom bomuld eller sportssokker. Du skal dog undgå syntetiske materialer, så vær’ gerne opmærksom på dette, da mange sportssokker i dag er syntetiske,” lyder Heelas råd og vejledning.


Der er også det gode gamle spejderråd: Brug en tynd bomuldssok og en tykkere uldsok udover, hvis du skal på en lang vandretur. Bomuld absorberer fugt og frigiver den nemt. Uld holder nemt på fugt uden at miste sin evne til at holde varmen. Derfor vil ulden hjælpe med at holde dine fødder tørre. Hav rigtig gerne et sæt ekstra bomuldssokker med.


Indlæg i støvlerne. Vi har alle forskellige fødder og et godt tip kan være, at du bruger et indlæg, der passer til din fod og hjælper med pasformen på dit fodtøj. Du kan med fordel også bruge ”hælslip” indlæg i skoen, så skoen sidder tæt – det vil være rigtig godt til en sko med hæl.


Ingen løse sko. Du skal huske at snøre dine sko godt og grundigt, så de sidder fast på foden og ikke skaber gnidninger.


Drop de spritnye sko. Det kan være en rigtig god idé at få gået dine sko, støvler og fødder til, inden du begiver dig ud på det store eventyr. Og skal du til bryllup, så er det ikke skoene, der skal være ”something new” – hellere ”something old”, hvis du vil slippe for at sidde ned under dansen.


Hygiejne. Det er faktisk også vigtigt med en god fodhygiejne. Hold dine tånegle korte, så de ikke bliver presset ned i huden. Fjern også gerne hård hud hjemmefra med en pimpsten, så du ikke får en vabel under den hårde hud. Hvis du er på vandretur, så skift strømper jævnligt og hold dine fødder tørre. Skift gerne sokker hver dag og gerne to gange dagligt, hvis du dyrker sport. Vask af sokker skal helst være på så høje grader, som materialet tillader.


Hold pauser. Et kæmpe must for at undgå vabler. For lange gåture uden pauser kan nemt føre til vabler. Lad fødderne få en pause og eventuelt lidt luft i ny og næ.

Kilder:

Sundhed.dk

dds.dk

Heela Abdullah, Farmakonom med speciale i Dermatologisk hudpleje og Helse. Læs mere om Heela her.

Gode hjælpemidler mod og til vabler

Compeed Antivabelstift 8 ml.
8 ml.
CompeedAntivabelstift
94,95 kr.
(58)
Compeed Vabelplaster til høje hæle 5 stk.
5 stk.
CompeedVabelplaster til høje hæle
69,95 kr.
(18)
Matas Striber Vabelplaster Mix 5 stk
5 stk
Matas StriberVabelplaster Mix
39,95 kr.
(85)
Hansaplast Wound Spray 100 ml
100 ml
HansaplastWound Spray
69,95 kr.
(2)
Matas Striber Hæl-antislip Onesize
Onesize
Matas StriberHæl-antislip
39,95 kr.
(103)
Matas Striber Økologiske Bomulds Komfortstrømpe Sort 37-41
3 FOR 99,-
Matas StriberØkologiske Bomulds Komfortstrømpe
39,95 kr.49,95 kr.
(133)
Matas Striber Vabelplaster Small 6 stk
6 stk
Matas StriberVabelplaster Small
39,95 kr.
(72)
SkinOcare Klorhexidin Spray 0,2% 30 ml
KUN ONLINE
30 ml
SkinOcareKlorhexidin Spray 0,2%
stk. 41,95 kr.
Matas Striber Pimpsten 1 stk
1 stk
Matas StriberPimpsten
29,95 kr.
(75)
Matas Striber 3-i-1 Negleklipper 8 cm
8 cm
Matas Striber3-i-1 Negleklipper
54,95 kr.
(130)

Artiklens anbefalinger er ikke baseret på lægelig anvisning eller lægeligt ansvar.

Relaterede artikler

Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek