Vi guider

Veganske Skønhedsprodukter - Alt Du Skal Vide

Det kan være en jungle at navigere i, om det skønhedsprodukt du står med i hånden er vegansk eller ej. For hvad er reglerne på området? Hvilke ingredienser skal du undgå? Og hvordan afgør man, om et produkt er vegansk? Alt det - og mere til - får du svaret på i denne artikel.

Man behøver naturligvis ikke definere sig selv som veganer for at værdsætte veganske skønhedsprodukter – der er jo tale om lækre, effektive produkter i sig selv – men hvis du er på udkig efter at supplere eller erstatte din daglige skønhedsrutine med dyrefri produkter, er du kommet til det rette sted; vi guider dig gennem alt du skal vide om vegansk skønhed!

Hvad er veganske skønhedsprodukter?

Inden vi dykker ned i ingredienser og produktanbefalinger, skal vi lige have lidt begrebsforklaring på plads: veganske skønhedsprodukter er produkter, som ikke indeholder ingredienser der stammer fra dyr.

”Vegansk” skal således ikke forveksles med udtrykkene ”cruelty free” eller ”ikke testet på dyr”, da disse udelukkende fortæller, at det færdige produkt eller eventuelle nye ingredienser i produktet ikke er testet på dyr. Ingen af de skønhedsprodukter der sælges i EU må være testet på dyr – denne praksis har været forbudt i flere år, og derfor vil alle dine skønhedsprodukter per automatik være ”cruelty free” så længe du køber dem inden for EU’s grænser.

Veganske produkter kan også nemt forveksles med ”naturlige” produkter, men igen skal man være lidt på vagt. Selvom mange ”naturlige” ingredienser stammer fra planter, har vi også eksempler på brug af ingredienser som bivoks og honning i skønhedsprodukter. Begge er jo naturlige, men ikke veganske fordi de stammer fra bier.

Hvorfor bruger vi ingredienser fra dyr?

”Hvorfor bruger vi i det hele taget ingredienser der stammer fra dyr i vores kosmetik?” tænker du måske. Det kan da også virke lidt sært, at dyreingredienser pludselig skal indgå i alt fra øjenskygge til bodylotion, men forklaringen ligger i, at i takt med, at vi har opfundet og udviklet skønhedsprodukter gennem tiden, har vi ladet os inspirere af naturen og brugt de materialer den stiller til rådighed. Det er først i den senere tid, at vi har haft viden nok om kemi og produktion til kunne designe og fremstille mange af de ingredienser vi anvender i kosmetik i dag sikkert og effektivt fra andre kilder, og derfor har man været afhængig af udvalgte ingredienser fra dyr.

Den gode nyhed er dog, at i takt med at vores teknologi bliver bedre og bedre, har vi mindre og mindre brug for dyreafledte ingredienser i kosmetik, da vi hele tiden opdager naturlige alternativer eller fremstiller syntetiske versioner der er ligeså gode – og i mange tilfælde endda bedre. Fedt!

Hvorfor er det så svært at se forskel på veganske og ikke-veganske ingredienser?

Hvis du på et tidspunkt har forsøgt at finde veganske skønhedsprodukter eller læst på en ingrediensliste for at afgøre, om et produkt er vegansk eller ej, kan du helt sikkert nikke genkendende til, at det ikke altid er så nemt.

Det er nemlig ofte umuligt at gennemskue, om et produkt indeholder veganske ingredienser eller ej, fordi mange ingredienser der anvendes i kosmetik både kan stamme fra dyr eller være syntetisk fremstillede. Et godt eksempel er glycerin, som er en af de mest anvendte ingredienser i skønhedsprodukter. Glycerin er en effektiv fugtbinder, og findes derfor ofte i hudpleje. Stoffet fremstilles fra fedtstoffer og disse kan både komme fra planter eller dyr.

Det er ikke lovpligtigt at angive, om en ingrediens stammer fra dyr eller ej og derfor er det ikke altid til at afgøre, om produktet du står med i hånden er vegansk, hvis der er ingredienser i, som både kan være af animalsk oprindelse eller ikke-animalsk oprindelse.

Almindelige ikke-veganske ingredienser

Selvom mange ingredienser kan være svære at sætte det veganske mærkat på, er der dog nogle almindelige animalske stoffer, som anvendes bredt og som man nemt kan navigere uden om hvis blot man kender deres navne. Vi gennemgår dem kort herunder og giver dig også de ord du specifikt skal kigge efter på ingredienslisten:

  • Lanolin
    Lanolin er et fedtstof der findes i fåreuld og som anvendes som fugtgivende middel i kosmetiske produkter. Du finder det især i læbepomader og håndcremer. Denne ingrediens er af animalsk oprindelse og altså værd at undgå, hvis man ønsker veganske produkter.
    På ingredienslisten optræder den som ”Lanolin”.
  • Karmin
    Karmin er et rødt farvestof som udvindes af biller ved at knuse dem. Grunden til at det er bredt anvendt i kosmetik er, at det er svært at opnå samme klare, røde farve ved brug af farvestoffer fra andre kilder.
    På ingredienslisten optræder det som ”Carmines”, ”Cochineal” eller ”CI 75470”.
  • Bivoks
    Bivoks produceres af bier og er det materiale, de bygger deres bo af. I kosmetik anvendes det til at stabilisere, viskositetskontrollere eller ”afstive” produktet – eksempelvis ved produktion af læbestift.
    På ingredienslisten optræder det som ”Beeswax” eller ”Cera Alba”.
  • Honning
    Honning kender vi alle fra vores hverdag i forbindelse med madlavning, men det bruges også bredt i skønhedsprodukter hvor det har fugtbindende og plejende egenskaber.
    På ingredienslisten optræder det som ”Honey”.
  • Bidronningeføde
    Denne ingrediens stammer ligeledes fra bier og er et stof, bidronninger indtager i løbet af hele deres levetid og som virker livsforlængende på bierne. I kosmetik anvendes ingrediensen ofte som anti-aging og fugtgiver.
    På ingredienslisten optræder det som ”Royal Jelly”.

Skal du undgå disse ingredienser?

Der er en lang række andre ingredienser som er almindeligt forekommende i kosmetik, som både kan være af syntetisk og animalsk oprindelse. Disse ingredienser omfatter blandt andre

  • Mange proteiner såsom silkeprotein, keratin og kollagen
  • Udvalgte vitaminer såsom vitamin A og D3
  • Peptider og ceramider
  • Glycerin

Det er dog rigtig vigtigt at bemærke, at langt de fleste ovenstående ingredienser oftest produceres syntetisk og således aldrig har set et dyr i hele deres livscyklus. Det skyldes, at det som regel er alt for dyrt og besværligt at udvinde ingredienserne fra dyr, hvorfor man fremstiller dem syntetisk

Mælkesyre (lactic acid) er et rigtig godt eksempel på en ingrediens der før stammede fra mælkeprodukter, men som i dag produceres ved hjælp af bakterier og sukker eller stivelse. Squalane er et andet eksempel på en tidligere animalsk ingrediens (den hed Squalene), som i dag produceres via fermentering af sukkerrør eller med andet plantemateriale som udgangspunkt. Det samme kan siges om de fleste vitaminer og proteiner brugt i kosmetik: der findes mange veganske alternativer, som er identiske med de oprindelige stoffer – heldigvis!

Sådan afgør du om et produkt er vegansk

Det er vigtigt at huske på, at langt de fleste ingredienser i kosmetik faktisk er veganske i første omgang, men hvis du gerne vil have sikkerhed for, at produktet er helt vegansk, er der forskellige ting du kan gøre:

  1. Brug filterfunktionen på Matas.dk
    Når du shopper produkter online hos Matas, tilbyder vi at du nemt og bekvemt kan sortere i dem, så du kun får vist veganske produkter. Klik blot ”vegansk” af under filterfunktionerne, så kommer der en hel liste frem
  2. Spørg producenterne
    Du kan altid skrive til de enkelte producenters kundeservice, der kan hjælpe dig med at afgøre, om dit produkt er vegansk eller ej. Nogle producenter får leveret råvarer fra mange leverandører og har derfor ikke altid garanti for, at produktet er vegansk – men det kan ikke skade at spørge, hvis du er i tvivl
  3. Led efter ordene ”vegan”, ”uden animalske ingredienser” eller ”vegansk” på produktet
    Ok, det her tip giver måske lidt sig selv, men hvis et af de tre ovenstående udtryk står på produktet kan du være sikker på, at der ikke er animalske ingredienser i
  4. Kig efter mærkninger
    Der findes udvalgte mærkningsordninger der angiver, om et produkt er vegansk eller ej. Du skal dog være opmærksom på, at producenterne som regel ikke underlægges særligt strenge dokumentationskrav og test

Vi håber, at du nu føler dig bedre klædt på til at spotte og udvælge veganske produkter og undgå eventuelle ingredienser du ikke vil have i dine skønhedsprodukter. Skal vi sa ikke kaste os ud i nogle konkrete produktanbefalinger?

Veganske hudplejerutiner

Er du på udkig efter en komplet, vegansk hudplejerutine? Så kig med nedenfor, hvor vi  har sammensat forskellige bud på helt veganske hudplejerutiner - uanset din hudtype! Det betyder, at du kan finde veganske produkter, som passer præcis til din hud. Vi har også taget højde for forskellige budgetter, så der er noget for enhver. Klik blot på den artikel som passer til din hudtype.

Vegansk hverdagsmakeup

Vil du sikre dig, at din hverdagsmakeup er helt vegansk? Så kig med i videoen, hvor vi både giver dig en masse tips til konkrete, veganske makeupprodukter og samtidig viser dig, hvordan du kan kombinere dem i et super nemt makeuplook til hverdag.

Vil du se videoen?
Så har vi brug for at du accepterer funktionelle cookies
Vil du se videoen?
Så har vi brug for at du accepterer funktionelle cookies


Relaterede artikler