Sådan kommer du af med vorter på hænder og fødder
Du kender dem måske: De små hårde knolde, som er opstået på hænder eller fødder, som kan være komplicerede at slippe af med, når de først har sat sig til rette i din hudoverflade. Vorter skyldes en virusinfektion i huden med en særlige type virus, der hedder human papilloma virus, også kendt som HPV. Vorter, særligt på hænderne og fødderne, er meget udbredte, og det skyldes blandt andet, at der findes mere end 100 forskellige HPV-vira, som kan give vorter. Og ikke alene findes der utroligt mange vira, som kan give vorter; de er også utroligt smitsomme, når man først har fået dem. Så har du fået en vorte, er du altså ikke alene!
Vorter på både hænder og fødder er nemlig almindeligt forekommende hos både voksne og børn, og går du ofte i svømmehallen eller bader i fællesbad, eksempelvis i dit fitnesscenter, er der endnu større risiko for at fange en vortevirus. Men selvom vorter er ganske almindeligt forekommende og egentlig uskadelige, kan de skabe gener, særligt hvis de sætter sig lige på fodens trædepude eller et ømt sted på hånden. De kan desuden være genstridige og svære at slippe af med. Heldigvis findes der gode produkter på markedet, som kan hjælpe dig af med dem – særligt hvis du sørger for at være standhaftig i din behandling.
Læs med i denne artikel, hvor vi stiller skarpt på almindelige vorter og på, hvad du kan gøre for at komme af med dem.
Vorter er et virus
Som nævnt før kommer vorter af et virus – et vortevirus – og viser sig i huden i form af små hårde gevækster, der til forveksling kan ligne miniatureudgaver af blomkål. De er typisk 4-5 mm i diameter, men hvis du er uheldig, får du flere af slagsen på én gang, som kan vokse sammen og dermed dække et lidt større område. Vorter kan komme alle steder på kroppen, men fodvorter og vorter på hænder, særligt på fingrene omkring neglene, er mest almindelige. Det er nemlig typisk her, vi konfronteres med vortevirusset; ved et vådt gulv, et par lånte sko eller en vandhane på et offentligt toilet.
Vorter er meget udbredte hos børn fra 5-årsalderen, og særligt hos unge indtil 18 år ses fodvorter hyppigt. Forekomsten topper hos unge i aldersgruppen 16-18 år, hvor det anslås at 15-20% har vorter, men til gengæld forekommer de sjældnere hos voksne. I takt med at vores immunforsvar modnes med alderen, bliver det nemlig mere og mere trænet i at holde vortevirus i skak. Alligevel er det er ikke en egentlig immunitet, og derfor kan du godt risikere at en hårdnakket fodvorte fremkommer, selvom du ellers har et glimrende immunforsvar.
Vorterne er ikke farlige, og selvom de kan være ømme og give gener, er de sjældent direkte smertefulde. Til gengæld kan de være utroligt genstridige at slippe af med, når du først har fået dem – og så smitter de nemt folk omkring dig ved berøring af vorten direkte eller af de døde hudceller, som vorterne afgiver. Det betyder altså, at du for så vidt muligt bør forsøge ikke at røre ved vorterne – for så risikerer du, at vortevirusset spreder sig.
Vorter smitter, så længe du har dem. Brug derfor tøfler i badet, sokker på gulvet og sig nej, når din veninde spørger, om hun må låne dine sko.
Behandling af vorter
Den gode nyhed er, at vorter forsvinder af sig selv igen, men den dårlige nyhed er, at det tager lang tid. For hvor mange andre virusinfektioner i kroppen går væk efter et par uger, kan fodvorter og vorter på hænder overleve i flere år, hvis du ikke selv gør noget for at fjerne dem. Derfor er der mange, som sætter ind over for de genstridige virusknolde med et vortemiddel, der har en ætsende effekt. Der er typisk et højt indhold af salicylsyre, trikloreddike eller myresyre i sådanne produkter, fordi disse syretyper er medvirkende til at opløse og udtørre vorten udefra, hvilket på sigt kan få den til at forsvinde.
Der findes både penne, flasker og plastre i håndkøb, som indeholder ovennævnte syrer og derfor kan anvendes til behandling af vorter. Nogle produkter skal bruges et par gange dagligt, andre skal bruges én gang ugentligt eller måske kun én gang overhovedet. Læs altid indlægssedlen, så du er sikker på at bruge midlet korrekt.
Hvis hverken vortepen, flaske eller plaster virker....
... kan du opsøge din læge. Her kan du nemlig få vorterne behandlet med et ætsende middel eller få dem frosset væk med flydende gas. Begge metoder kræver ofte behandling flere gange og kan gøre lidt ondt, mens det står på. Er vorterne usædvanligt krasbørstige, kan du blive henvist til en hudlæge, som fjerner vorterne ved brug af laser – men oftest vil lægens behandling eller hjemmebehandlingerne være nok til at udrydde virusset fra hudens overflade.
Hvis dit barn har fået vorter
Forhør dig altid hos lægen, før du bruger håndkøbsmidler mod vorter til dine børn – og læs altid indlægssedlen grundigt for rette behandling.