Farmakonomen guider: Bliv klogere på Retinol
Retinol er en af de mest populære ingredienser indenfor målrettet hudpleje. Men det kan være en svær ingrediens at introducere til sin hud, da retinol er meget aktivt og kan derfor gøre hun mere følsom. I denne artikel guider farmakonom Alice Vad dig til, hvordan du bedst introducerer retinol i din hudplejerutine, og hvad det kan gøre for din hud.
Hvad er retinol?
Retinol er en form for A-vitamin, som er kendt for sine egenskaber inde for anti-age. Det virker i huden ved at fremskynde cellefornyelsen og øge kollagenproduktionen i huden.
Retinol har også en god effekt på at modvirke alderspletter, pigmentpletter, samt at give en fastere og blødere hud.
Forskellige former for retinol
Retinol er ikke bare retinol; det kommer i forskellige typer og styrkegrader, som man lige skal være obs på, når man køber sit hudplejeprodukt. I gruppen retinoider findes der flere forskellige typer. Jo mere aktive de er, jo mere effekt. Her får du en oversigt over de mest anvendte retinoider i kosmetiske produkter:
• Retinyl Palmitate og Retinyl Acetate: De mildeste retinoider i familien. For at de kan gå ind aktivt og virke på huden, skal de omdannes to gange, hvilket gør det til en længere proces. De har en god effekt, men der skal større mængder til. De kan også sammensættes med et hjælpestof, så de kan hjælpe på rynker og solskader.
• Retinol: Har en dokumenteret effekt på rynker, og er den mildere udgave af retinaldehyd og retinsyre. Retinol omdannes til retinsyre i huden, men har mindre risiko for irritation. Derfor er den også et populært valg, når det kommer til hudpleje.
• Retinaldehyd: Er mere aktiv end retinol, og har derfor også en god effekt på uren hud. Der er dog større risiko for irritation ved denne type end ved den mildere retinol, da det som nævnt er mere aktivt.
Hvornår må man begynde at bruge retinol?
Man skal ikke bruge retinol i sin hudpleje, før man er i slut 20’erne eller omkring de 30.
Det er vigtigt, man ikke starter for tidligt med retinol. Retinol har nemlig en anti-age effekt, som kan forstyrre og i værste tilfælde skade huden, hvis det bruges for tidligt. Brug kun retinol på en yngre hud, hvis du har en hududfordring og specifikt har fået det anbefalet af lægen.
Gode huskeregler, når du skal i gang med retinol:
- Start gradvist op, når du begynder på retinol. Start med at bruge det en gang om ugen, og se hvordan din hud reagerer. Når huden har vænnet sig til det, kan du begynde at bruge det oftere.
- Huden bliver ofte lidt mere følsom overfor lys, når man bruger retinol. Derfor er det bedst at bruge det om aftenen. Husk også altid at bruge solcreme dagen efter – det gælder hele året rundt.
- Retinol og andre A-vitamincremer anbefales ikke, når du er er gravid og ammer.
Produkter med retinol
Skal man så bruge serum, ansigtscreme eller øjencreme med retinol? I det følgende guider vi til de mest populære former for hudpleje med retinol, samt hvordan du bruger dem, og hvad du skal være opmærksom på.
Serum med retinol
Et serum med retinol har typisk en højere koncentration af A-vitamin. Et serum er ideelt til at sikre en dyb penetration af huden, der kan give effektive resultater.
Brug dit serum om aftenen, efter du har renset huden. Påfør en god, fugtgivende natcreme efterfølgende. Husk altid solcreme morgenen efter.
Ansigtscreme med retinol
Du kan også vælge at tilføje en ansigtscreme med retinol til din hudplejerutine. Vælger du at tilføje en creme med retinol er, er det en god idé at undgå at bruge et serum samtidig, der også indeholder retinol. Det kan give den såkaldte 'cocktaileffekt', hvor man risikerer, at koncentrationen bliver alt for høj.
Vælg istedet et serum med hyaluronsyre eller niacinamid sammen med din ansigtscreme med retinol. Det er begge hudplejeingredienser, som fungerer fint sammen med retinol, og vil være en god kombination til en aftenrutine.
Øjencreme med retinol
Hvis man gerne vil mindske de fine linjer ved øjenområdet, så kan en øjencreme med retinol være et rigtig godt bud. En øjencreme med retinol er designet til den mere følsomme og sarte hud ved øjenomgivelserne, så koncentrationen er ikke nær så høj som ved fx serum og ansigtscreme med retinol.
Påfør en lille mængde øjencreme, og dup forsigtigt med ringfingeren langs øjenbenet. Pas på med at få produktet for tæt på øjnene. Bruger du det sammen med et serum eller en natcreme med retinol, så vær obs på, at du ikke kommer til at lægge et dobbelt lag på huden, da det kan give en for høj koncentration af A-vitamin.
Hvilke hudplejeingredienser skal man helst undgå at bruge med retinol?
Når man bruger retinol i sin hudplejerutine, er der nogle ingredienser, man skal være forsigtig med at kombinere det med. Nogle kombinationer kan nemlig føre til irritation i huden, eller gøre at produkterne mister sin effektivitet. Her er nogle af de mest almindelige ingredienser, man gerne skal undgå at bruge sammen med retinol:
AHA og BHA (fx glykolsyre og salicsylsyre)
Syre kan gøre huden ekstra følsom, hvilket potentielt kan irritere huden, hvis man bruger det samme med retinol. Hvis du gerne vil bruge både retinol og syre, er det en god idé at bruge det på forskellige tidspunkter af dagen eller alternativt på forskellige dage.
C-vitamin
C-vitamin og retinol kan være en fin kombination for nogle hudtyper, da C-vitamin også beskytter huden. Men har man en mere sensitiv hud, der har tendens til at reagere, er det en god idé at gå udenom det. Man kan alternativt bruge retinol i sin aftenrutine og C-vitamin i sin morgenrutine.
Andre retinoider
Hvis du bruger flere retinoider (forskellige former for A-vitamin) på samme tid, kan det blive for høj en koncentration, hvilket kan give risiko for tørhed, rødme og irritation i huden. Så vær opmærksom på, at du ikke bruger flere hudplejeprodukter med A-vitamin på samme tid, så din hud ikke får for meget; hold dig til ét produkt med retinol ad gangen.
Hvor ofte må man bruge retinol?
Det afhænger både af din hudtype, samt hvordan din hud reagerer på behandlingen. Vil du være helt på den sikre side, kan du konsultere en dermatolog, som kan vejlede dig korrekt.
Men et par gode tommelfingerregler er:
- Start med kun at bruge retinol i din hudpleje 1 gang om ugen.
- Hvis din hud reagerer fint på retinol, kan du gravist øge brugen til hver 2. aften.
- Hold øje med, hvordan din hud reagerer, og lyt til din hud. Hvis du oplever tørhed, rødme eller afskalning af huden, så hold en pause og skru ned for hyppigheden.
- Tjek også gerne koncentrationen af retinol i dit produkt, samt hvilken type A-vitamin, der er tale om.
Husk...
Er du under 18 år, så vær opmærksom på, at retinol ikke er egnet til en ung hud. Er du i tvivl om, hvilken hudpleje du skal vælge? Så kan du altid skrive til os i rådgivningen på matas.dk eller spørge vores dygtige materialister i butikkerne – de står klar til at hjælpe dig!