Kosttilskud til kvinder
Vores kroppe er forskellige, både mænd og kvinder, samt køn imellem. I gennem hele livet kan der være forskellige udfordringer, man som kvinde kan søge kosttilskud til - og i denne kategori har vi samlet lidt forskelligt. Hvad end du er en teenager, ung kvinde, gravid eller før, under og efter menopausen, så er du endt det rette sted.
Hvad er kosttilskud, og hvilken rolle spiller de for kvinder?
Kosttilskud skal forstås som et supplement til dine kostvaner. Et kosttilskud bør derfor ikke stå i stedet for en sund og varieret kost, men de er en god kilde til de vitaminer og mineraler, du måske ikke får fra din mad. Du kan få kosttilskud med både urter, droger, olier, vitaminer, mineraler, aminosyrer mm., hvor du kan tage daglige tilskud, eller måske kun på de dage, hvor dine måltider ikke lige har været så varieret.
Som kvinde gennemgår din krop nogle forskellige situationer og forandringer igennem hele livet, der betyder at du kan opleve behov for tilskud. F.eks. hvis du oplever menstruationsubehag, før, under og efter graviditet, tyndt og flosset hår, livstilsændringer, overgangsalderen, menopausen samt efter menopausen. Der er faktisk også specifikke anbefalinger fra sundhedsstyrelsen til det kvindelige køn, så læs med her hvis du vil vide mere om kosttilskud til dig som kvinde.
Alder, Livstil og Genitik
Når du oplever perioder i dit liv, hvor du føler at kosttilskud måske kunne gøre en forskel for dig, så er her en kort guide til hvad du kan kigge efter og hvornår sundhedsstyrelsen anbefaler dig at tage et tilskud:
Hud
Kvinder er rigtig gode til at pleje deres hud udefra, med lækker hudpleje og gode ingredienser. Denne fokus på hudpleje har gjort at mange, også begynder at fokusere på, hvad man kan gøre for huden indefra. Collagen, hyaluronsyre og flere naturlige ekstrakter er populære ingredienser i mange af vores tilskud til huden. Vi har varianter der matcher dine livstils præferencer, så er du aktiv eller måske veganer, kan du finde et tilskud til din hud hos Matas.
Overgangsalder og menopause
Når kvinder rammer overgangsalderen, oplever de mange gener som hedeture, svedeture, rastløshed og humørsvingninger. Vi har både naturlægemidler eller naturlige kosttilskud, så du kan finde lige det du søger.
Kalk og knogler
Fordi kvinder allerede fra 40 års alderen begynder at tabe knoglemasse og antallet af kvinder med osteoporose er det dobbelte af mænd, så overvej om du får nok kalk i din kost til at understøtte dine knogler. Sundhedsstyrelsen anbefaler at alle voksne får 800 mg kalk daglig, og at personer i risikogruppen for osteoporose samt ældre over 70 tager et tilskud på 800-1000mg calcium og 20 mikrogram D-vitamin. D-vitamin understøtter optagelsen af kalk, og er derfor essentiel, for at kalk kan optages i dine knogler.
Debatten Om Kosttilskud
Behøver jeg at tage et kosttilskud? - Som udgangspunkt både ja og nej. Vi får generelt dækket vores behov af de fleste vitaminer og mineraler i vores kost. Men i sidste ende afhænger det helt af hvad din krop har behov for, om du spiser sundt og varieret, samt om du har en livstil hvor du skal være opmærksom på nogle specifikke mangler. Spiser du varieret fra både animalske kilder og planteriget? Er du veganer eller vegetar? Spiser du mest færdigretter eller fastfood? Lever du en aktiv livstil? Det kan jo være at din krop ikke har behov for et dagligt kosttilskud, men blot et tilskud på de dage, hvor din mad ikke lever op til de anbefalede mængder.
Visse urter, olier og eksempelvis kollagen kan man også have svært ved at spise sig til. Det er ikke umuligt og koge sin egen suppe på langtidskogte ben derhjemme, men det tager sin tid. Så søger du mere specifikke kosttilskud som ikke lige er at finde i dine almene hverdagskost, så er kosttilskud nok vejen for dig.
Da mange vitaminer og mineraler bidrager til samme funktioner og understøtter hinanden på kryds og tværs i kroppen, kan det være svært for dig at vide præcist hvad du mangler. Oplever du for eksempel en perioder med øget træthed, kan det være svært selv at vurdere hvilket tilskud du mangler. Du kan ved en blodprøve får målt alle dine værdier, og hvis du har været syg, tager medicin eller har mistanke om mangel på essentielle nærringstoffer i din krop og føler dig påvirket af det, så tal altid med din læge.