Skab de bedste betingelser for sport
Se med mandag d. 1/6 kl. 20:00
Tilmeld dig og få en påmindelse om eventet herunder
Bevægelse og velvære går hånd i hånd
Motion og sport er sundt og vigtigt for både dit fysiske og psykiske helbred. Derfor er det også vigtigt, at du er opmærksom på at undgå sportsskader, så du kan være aktiv hele livet. De fleste har helt sikkert i forbindelse med udøvelse af sport, prøvet at være mere øm end normalt eller oplevet en decideret smerte i led og muskler. Her er det vigtigt, at man tager kroppens signaler seriøst, så man undgår at skade kroppen på sigt.
Der findes heldigvis en række konkrete tiltag som du selv kan gøre, for at undgå at komme til at døje med ømhed – eller i værste fald sportsskader. I dag deler løbetræneren Janni, sine gode råd til at undgå fremtidige sportsskader og, hvad man gør, hvis skaden allerede er sket.
Hvad kan man gøre for at forebygge sportsskader?
Det siger sig selv, at det klart er bedst at forebygge fremfor at behandle. Hvis du mærker, at du har vedholdende smerte et sted i kroppen under og umiddelbart efter motion, anbefaler Janni at du opsøger en læge eller anden fagspecialist. Vedkommende kan lægge den rette plan for at få dig tilbage på ret kurs og afgøre, hvor problemet stammer fra.
Oplever du ikke smerter, men blot lette gener fordi du er ved at opbygge nye muskler eller vil gerne hjælpe din egen krop på vej, har vi herunder samlet Jannis bedste produktanbefalinger, der understøtter en sund - og skadefri - træning.
Muskelvarmer
En af de bedste ting man kan gøre ved kroppen, for at undgå sportsskader, er at opvarme den inden træning. Her kan du med fordel bruge en muskelvarmer, der er en varmende creme, som trænger ind i muskler og led, hvor den lindrer ømhed.
En muskelvarmer er perfekt til forebyggelse af skader, og den opvarmer dine muskler og sener således, at de føles mere smidige inden et træningspas. Derudover øger muskelvarmeren også blodtilførslen i kroppen.
Det er dog vigtigt at huske, at muskelvarmeren ikke er opvarmning i sig selv, og bør derfor kun være et supplement til en fysisk opvarmning.
Kinesiologitape
En anden god måde, hvorpå du kan undgå sportsskader, er ved at bruge kinesiologitape. Tapen blev udviklet i slutningen af 1970 af en japansk kiropraktor, der ønskede en tape, som kunne give støtte, men på samme tid ikke begrænsende bevægelserne som traditionel tape ellers gør.
Kinesiologitape er det sjove farverige tape som du ser spredt i mønstre på tværs af skudre, knæ og ryg, på stort set alle professionelle sportsatleter. Det er terapeutisk tape, der anvendes strategisk på kroppen for at yde støtte, mindske smerter, reducere hævelse og forbedre ydeevnen.
Skoindlæg
Det sidste råd til at forebygge sportsskader er at bruge skoindlæg. Hvis du fx er tjener, sygeplejerske, butiksassistent eller har et andet arbejde, hvor du bevæger dig meget, så vil et skoindlæg hjælpe dig med at undgå trætte og ømme fødder. Indlægssålerne tilfører et ekstra blødt lag mellem dine fødder og den jord de møder i deres daglige arbejde. Sålerne absorberes stød og mindskes belastningen af trætte led.
Hvad kan du gøre, hvis skaden er sket?
Hvis du får en akut skade, skal du stoppe din træning med det samme. Skaden begrænses, hvis du holder området i ro. Ved meget akutte sportsskader, som fx knoglebrud eller ledbåndsskader, skal du kontakte skadestuen eller lægen.
Ispose
For at undgå hævelse ved skaden, kan du bruge en ispose, der ligeledes også dæmper smerterne og reducerer inflammation. Du skal køle i ca. 10 minutter ad gangen, med ca. to timers mellemrum. Herved opnår du bedst udbytte af kuldeterapien.
Kølegel
En anden effektiv måde, hvorpå du kan køle huden, er ved at bruge en kølegel. Kølegelen lindrer hurtigt smerter, inflammation og ømhed. Gelen er især god til reduktion af hævelser og restitution af ømme og trætte muskler. Kølegelen kan derudover også bruges ved en let solskoldning.
Kompression
Kompression betyder tryk. Når du udsætter det skadede område for tryk, forhindrer du udsivning af blod og vævsvæske fra ødelagte blodkar. Knæet er et af de mest sårbare områder på kroppen, og det kræver en ekstra støtte under tunge eller lange træningstimer samt efter en skade.
Knæbindet fungerer ved at tilføre varme og kompression til knæene. Kompressionen øger blodgennemstrømningen og det modtagelige input fra knæet, hvor det hjælper sportsudøveren med at udføre kontrollerede og stabile bevægelser.
FIT-plaster
Det sidste råd til, hvad du kan gøre, hvis skaden allerede er sket, er at bruge et FIT-plaster. FIT-plaster er et medicinsk plaster, der er velegnet til mindre smerteområder som fx fingre og hælsporer.
Plasteret arbejder med kroppens egne infrarøde bølger, hvor det er i stand til at reflektere kroppens infrarøde bølger tilbage i kroppen, i op til 7 cm dybde. Herved opløses betændelse og affaldsstoffer, og du opnår en bedre blodcirkulation.