Eventkalender:
  Se hvornår vi sender live her  

Matas LIVE

LouLivings skønhedsvaner

Vi taler med Youtuber og iværksætter LouLiving om hendes skønhedsvaner i LIVEN her.
Makeup
Vil du se videoen?
Så har vi brug for at du accepterer funktionelle cookies

Se med torsdag d. 28/5 kl. 20:00
​​​​​​​Tilmeld dig og få en påmindelse om eventet herunder

LouLivings tips til mere bæredygtige skønhedsvanerDe fleste af os vil gerne passe på miljøet, men hvordan kan man kultivere nogle mere bæredygtige skønhedsvaner, der ikke føles restriktive? Alt det - og meget mere - taler vi med Youtuber og iværksætter LouLiving om i dag.
Torsdag d. 28.05 kl. 20.00
Se LIVE

Bæredygtigt forbrug - the new normal

Bæredygtighed er et udtryk vi ser og hører alle vegne, hvad enten det gælder fødevarer, transportmidler eller mode. Danskerne skriger efter bæredygtighed, økologi og miljørigtige valg, hvilket selvfølgelig heller ikke et gået skønhedsbranchens næse forbi. Engang skulle man ned på bagerste hylde i en helsebutik for at finde et bæredygtigt produkt, men sådan er det heldigvis ikke længere. Mange store kosmetikgiganter er også kommet på banen, med økocertificeret og bæredygtige alternativer.




Selvom det er positivt, at den bæredygtige bevægelse har sat sit præg i skønhedsverdenen, er der stadig en masse ting som vi forbrugere kan tænke over, når vi køber og bortskaffer makeup. I dag deler influenceren Louise Bjerre, også kendt om LouLiving, sine tips og råd til, hvordan vi opnår nogle mere bæredygtige skønhedsvaner som forbrugere. Louise er selv på en rejse mod en mere bæredygtig hverdag, og hendes mission er, at man skal kunne tænke på miljøet og gøre noget godt for kloden uden at leve restriktivt. Herunder ser du vores 7 gode råd til et mere bæredygtigt forbrug!

1. Køb ikke mere end du kan nå at bruge

Første råd til mere bæredygtige skønhedsvaner er at undgå spildprodukter. Ligesom det er vigtigt at undgå madspild, så er det også vigtigt at undgå spild af skønhedsprodukter. Det belaster miljøet at dyrke, fremstille og transportere skønhedsprodukter, der alligevel bare ender i skraldespanden. Spild skyldes ofte, at du køber mere, end du bruger, men med lidt planlægning og omtanke, så kan du nemt undgå dette.




Louises bedste råd er her, at du virkelig overvejer om du har brug for det produkt som du tæker på at købe. Vi har ofte en tendens til at lade os rive med på et godt tilbud, selvom vi faktisk ikke stod og manglede et nyt produkt til vores allerede store samling. Derfor er det en god ide at genoverveje et køb inden man fuldføre det, og stille sig selv spørgsmålet ”kommer jeg til at bruge det her produkt, eller ryger det bare op på hylden?”.

2. Brug op, før du åbner nyt

Undgå, at produkter utilsigtet bliver for gamle og dermed ubrugelige. Husk, at kosmetiske produkter har en udløbsdato, og holdbarheden bliver kraftigt reduceret så snart du åbner produktet. Det er en god idé engang imellem at gennemgå skabe og tasker for produkter, så de ikke bliver glemt. Nogle gange kommer der faktisk en glædelig overraskelse ved at gøre dette, da man graver produkter frem, der ofte er rigtig gode, eller har en nostalgisk betydning som fx en parfumeduft.

3. Lav grundig research inden du køber

Et andet godt tip er, at lave god research inden du køber et nyt produkt, så du rammer rigtigt første gang. Du kan rådføre dig online eller i butikkerne med en medarbejder, der kan guide dig til eksempelvis farvevalget af dine foundation. Herved undgår du et fejlkøb, som resulterer i, at produktet bliver smidt ud. Du kan også med fordel læse anmeldelser fra andre med samme hudtype, hårtype el. lign. som dig, for at høre om deres erfaringer med et produkt.  

4. Køb mere på én gang, eller gå sammen om køb

Det fjerde råd er at købe i større mængder. Dette lyder måske som om det er lidt i modstrid med første råd, men hvis man køber mere strategisk på én gang, så kan det betale sig. Dette skal forstås sådan, at du ved hvad du har brug for, og derfor bestiller det hele – eller næsten det hele – på én gang, så varerne kan fragtes samlet, hvorved du både sparer fragtemballage og at bilen, båden eller flyet ikke skal afsted to gange - uanset om du køber online eller i fysiske butikker. Desuden giver det god mening at tænke over, om man virkelig vil bestille den ene eyeliner online og få den fragtet, når man nu har en Matas i sin lokale by, man kan gå ned til.




Du kan også med fordel høre veninder eller familiemedlemmer ad, om de skal have noget med, når du bestiller. Det betyder, at I både kan splitte fragten og spare emballage og transport af varerne.

5. Køb større størrelser

Hvis du allerede ved, at du elsker og bruger et produkt ofte, er det en god idé at købe store størrelser af produktet. Dette gør, at du minimerer emballagespild, da der er mindre emballage pr. mL/g ved XL-størrelser. Det er nemt at finde store størrelser af bl.a. shampoo, balsam, bodylotion, håndsæbe, solcreme m.v.

6. Husk at genbruge!

Noget af det bedste vi kan gøre for bæredygtigheden er at genbruge. Ikke-genbrugt plast er en stor synder for jordkloden, da der hvert år udledes mindst 8 millioner tons plastik i verdenshavene og alt for meget plast der kunne genbruges, ender med at blive brændt.


For at undgå dette, er det vigtigt at enten genbruge eller sortere indpakningen til sine skønhedsprodukter, da langt størstedelen kommer i et plastmateriale. Når du sorterer din emballage rigtigt, kan det genanvendes af virksomheder til nye produkter. Derudover kan du også finde nye måder at bruge gammel emballage på, ved fx at gemme vatrunddeller i en body-butter-bøtte, eller putte vand i en gammel varmebeskyttelsesspray, for at bruge det til styling eller som en forfriskende mist på en varm sommerdag.


Vidste du, at Matas faktisk har et genbrugssytem til emballage? Du kan aflevere al brugt emballage fra produkter købt i Matas i din lokale butik. Herefter sørger vi for at genbruge plasten mest hensigtsmæssigt og ikke bare brænde den af. Noget af plasten kan genbruges til at lave skønhedsprodukter af, mens plastik af lavere kvalitet eksempelvis går til trafikkegler og andre, grovere plastprodukter.   


Matas prioriterer selv cirkulære affaldsløsninger, der konkret betyder, at al emballage, der bruges til at transportere færdigvarer til Matas’ hovedlagre og landets Matas-butikker, genbruges i koncernens landsdækkende genbrugsordning. Systemet ligger i direkte tråd med EU’s emballagedirektiv, der prioriterer genbrug frem for forbrænding.

7. Kig efter Svanemærket

Sidste gode råd til et mere bæredygtigt skønhedsforbrug, er at kigge efter Svanemærket på produkter. Svanemærket er det lille grønne mærke med en hvid svane på, og er et af verdens skrappeste miljøcertificeringer. Målet med Svanemærket er at mindske den samlede miljøbelastning fra produktion og forbrug. Svanemærket, er et af de bedste pejlemærker til mere bæredygtige skønhedsvaner, da mærket certificerer det man kalder et produkts ’livscyklus’, det vil sige hele produktets rejse og de miljøproblemer, der opstår undervejs – for at beskytte både mennesker, miljø og jordens ressourcer.


Certificeringer kan være gode at kigge efter, da det ellers er stort set umuligt at afgøre et individuelt produkts miljøpåvirkning. CO2 aftrykket afhænger nemlig af alt fra råvareproduktion, transport, emballagevalg og meget, meget mere. Derfor kan man ikke bare påstå, at fordi et produkt er i en særlig emballage, er det miljøvenligt. Hvad nu, hvis de eksotiske råvarer er fløjet uforholdsmæssigt mange kilometer for at blive forarbejdet og senere transporteret til forbrugeren? Det æder nemt alle emballagefordele op. Derfor skal producenterne selv fremlægge data før man kan afgøre, om et enkelt produkt er tænkt bæredygtigt eller ej - men her hjælper certificeringerne med at gøre dediktivarbejdet for dig.

Vil du se flere LIVES? Kig med her

Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek