Tegn på at du har forstoppelse
Forstoppelse og træg mave er en tilstand som mange oplever i løbet af livet. Der kan være mange forskellige årsager til forstoppelsen, ligesom der også er mange ting, man selv kan gøre for at afhjælpe og forebygge forstoppelsen. Her finder du tips og gode råd.
Symptomerne på forstoppelse
- Hård og knoldet afføring
- Ubehag og smerter ved toiletbesøg
- Ondt i maven og ubehag
- Oppustethed og luft i maven
- Kvalme
- En fornemmelse af, at man ikke får tømt tarmen helt når man er på toilettet
- En fornemmelse af at der sidder en prop i endetarmen
Grunde til at forstoppelse opstår
Visse lægemidler kan forårsage forstoppelse. Også kosttilskud som jern og kalk kan gøre afføringen mere træg.
Husk altid at kontakte lægen, hvis du har mistanke om, at dit lægemiddel giver dig forstoppelse, og hvis det ikke hjælper dig med de gode råd længere nede. Stop aldrig med at tage dit receptpligtige lægemiddel uden aftale med lægen.
Forstoppelse kan også komme, hvis man i en periode er sengeliggende eksempelvis ved sygdom eller efter en operation. I dette tilfælde vil tarmens bevægelser ikke være lige så aktive, som når du er aktiv og i gang.
På ferier kan en del også opleve forstoppelse, fordi man typisk får lidt ekstra god mad i forhold til hverdagen. Måske indeholder din kost ikke lige så mange fibre og en anderledes bakterieflora kan påvirke tarmen. Afføringsvanerne kan typisk også blive ændret, både på grund af dårlige toiletforhold og en anden rytme end i hverdagen.
Derudover kan få fibre i kosten, lavt indtag af væske, feber, eller irritabel tarm være årsager til forstoppelse.
Forstoppelse hos gravide
Gravide kan tit opleve forstoppelse i løbet af graviditeten. Produktionen af hormonet progesteron stiger under graviditeten, og har den sidevirkning, at det kan virke afslappende på tarmen og give forstoppelse. Jerntabletterne, som gravide anbefales at tage fra 10. uge og resten af graviditeten, kan også give træg mave.
Hvad er normalt?
Det er meget individuelt, hvor ofte vi har afføring, altså hvordan vores afføringsmønster er. Nogle er på toilettet hver dag, mens der hos andre kan gå flere dage imellem. Dette er tilfældet hos både børn og voksne. Så i stedet for at sammenligne med andre skal du sammenligne med dig selv. Det afgørende er, hvad der er normalt for dig, og at du ikke har gener eller ubehag forbundet med afføringen. Er det ikke tilfældet, er der god grund til at reagere, for at få afhjulpet ubehaget.
Tegn på at du skal tale med lægen
- Afføringsmidler virker ikke
- Blod i afføring og opkast
- Afføringen veksler mellem diarre og forstoppelse
- Markant ændring i afføringsmønsteret
De gode råd mod forstoppelse
Herunder er der en række gode råd, som du kan følge for at undgå forstoppelse.
Spis fibre
Fibre giver tarmen gode betingelser til at arbejde. Fødevarer som indeholder fibre er fuldkornsprodukter, grove grøntsager og frugt. Synes du, det er svært at få nok fibre gennem kosten, kan du tage et tilskud af loppefrøskaller, som er rene fibre.
Drik rigeligt vand
Vandet hjælper med at holde afføringen lind og blød. Fødevarestyrelsen anbefaler 1-1½ liter væske om dagen.
Gode toiletvaner
Det har en stor betydning, at du går på toilettet når du mærker trangen. Hvis ikke kan afføringen blive mere hård og indeklemt, og man kan komme ind i en ond cirkel. Det lyder måske banalt, men i en travl og stresset hverdag kan et toiletbesøg for nogle nemt blive nedprioriteret, ligesom det også kan ske, hvis man ikke synes, at omgivelserne er til det, for eksempel i skolen eller på arbejdspladsen. Øv dig på at få en god rutine. Din tarm vil takke dig!
Motion
Følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fysisk aktivitet. På den måde bliver tarmens bevægelser holdt i gang. En rask gåtur gavner også!