Hvad er ægløsning?
Ægløsningen er det tidspunkt i din cyklus, hvor ægget ikke er blevet befrugtet endnu. Ægget starter med at bevæge sig fra æggestokken via æggelederen og ned mod livmoderen. Det er under denne proces, at du har størst chance for at blive gravid.
Hvis ægget bliver befrugtet sætter det sig fast i livmoderens slimhinde, hvorfra det vokser og udvikler sig. Hvis ægget ikke befrugtes udstødes det næste gang, du har menstruation.
Mange kvinder kan mærke, når ægløsningen er på vej. Nogle mærker menstruationsagtige smerter midt i cyklussen. Udflåden ændrer sig lige før en ægløsning og bliver gennemsigtigt og sejt. Det er for at give sædcellerne de mest optimale vilkår. Sædcellerne kan overleve i kvindens krop i op til fem dage.
Den mest fertile periode
Ønsker du at blive gravid, er det altså selvsagt en fordel at kende tidspunktet for din ægløsning.
En sædcelle kan overleve i æggelederen i 4-6 dage, og ægget i 48 timer efter ægløsningen. Dette betyder, at hvis du har samleje i dagene op til ægløsningen eller lige efter, vil sandsynligheden for befrugtning af ægget være størst
Alle kroppe er forskellige, og derfor er der heller ikke et entydigt svar på, hvornår ægløsningen sker. Som en tommelfingerregel siger man, at en cyklus cirka varer 28 dage og at ægløsningen sker 14 dage efter første blødningsdag, men det kan som sagt variere.
Nogle kvinder mærker symptomer i forbindelse med ægløsning. Det kan blandt andet være ømme bryster, øget kropstemperatur, øget udflåd, som er mere fast og slimet og svage menstruationslignende smerter.
Hvad er en ægløsningstest?
En ægløsningstest er en hurtig og pålidelig test til hjemmebrug, der hjælper dig med at måle, hvilke dage du har størst mulighed for at blive gravid. Testen måler LH (Lutein Hormon) i dit urin. Dette hormon stiger voldsomt lige før ægløsningen, og dermed kan du lokalisere, hvornår du er mest fertil og sandsynligheden for graviditet er størst.
Måler testen positiv, så har du større chance for at blive gravid i de følgende 2-3 dage.
Strips eller digital test?
Der findes forskellige typer ægløsningstests, som alle er hurtige og nøjagtige. Hvad du vælger afhænger af hvad du foretrækker.
Nogle synes at det visuelle ved de digitale tests med display er det nemmeste, mens andre synes at de enkelte strips eller stave, hvor du tisser direkte på staven, eller dypper stripsen i urinen er nemmest at have med at gøre.
Vælg en ægløsningstest, der passer til dig og dit behov. Du kan vælge imellem en digital test eller en helt almindelig ægløsningsstrimmel. Du får hurtige og nøjagtige målinger med begge.
En teststrimmel måler indholdet af LH-hormonet i din urin, mens den digitale, også kaldet fertilitetstermometer, måler kropstemperaturen. Den ligner et elektrisk termometer lidt. Ved brug af temperaturmetoden, kan du fastslå tidspunktet for din ægløsning.
Hvornår og hvordan skal jeg teste?
Først skal du vide, hvor lang din menstruationcyklus er. Én cyklus er tiden fra den første blødningsdag i menstruationen og til næste gang du har første blødningsdag.
Læs og følg altid den medfølgende brugsanvisning, når du anvender en ægløsningstest. Her vil du også kunne se, hvis der er et bestemt tidspunkt på dagen, som anbefales for den pågældende test.
I brugsanvisningen vil du kunne se, hvilken dag du skal starte med at teste, afhængig af, hvor lang din cyklus er. De første dage du tester, vil testen med stor sandsynlighed være negativ, men du fortsætter med at teste én gang om dagen indtil testen viser positiv og fortæller dig at ægløsningen kommer indenfor 24-48 timer.
Da sædcellen kan overleve i 4-6 dage i æggelederen efter udløsningen, kan du fra det positive svarresultat med fordel have samleje og forsøge at blive gravid, for at ramme den fertile periode.
Fertilitetstermometer
I forbindelse med ægløsningen stiger kropstemperaturen med op til 0,5 grader. Derfor kan temperaturmåling også bruges til at teste for hvornår ægløsningen sker.
Det kræver dog at du måler din temperatur over mange dage, før du stiger ud af sengen og på den præcis samme måde hver gang. På denne måde lærer du din normale kropstemperatur at kende og dermed også, hvornår den stiger i forbindelse med ægløsningen.
Til dig, som planlægger graviditet
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at kvinder, fra de overvejer graviditet, tager et tilskud af folinsyre på 400 mikrogram daglig. Årsagen til dette er, at studier viser, at det nedsætter risikoen for neuralrørsdefekter - altså misdannelser af hjerne og rygmarv.
Husk, at det kan tage lang tid og mange forsøg at blive gravid. Tab ikke modet, hvis ikke det lykkes første gang.