Guide: Sådan forebygger og behandler du arp
Arp er en helt almindelig tilstand hos spædbørn, som ofte viser sig i de første uger af deres levetid. Det er karakteriseret ved fedtede gullige skæl i hovedbunden eller ved øjenbrynet og panden hos baby. Arp er ikke farligt, og det kan nemt behandles ved enkelte metoder, du kan bruge derhjemme. Her kan du få sundhedsplejerske Anette Straadts guide til forebyggelse og behandling af arp.
Hvad er arp?
Arp er en tilstand, der viser sig som små, fedtede og gullige skæl, der typisk sidder i hårbunden hos babyer. Det kan også sidde lidt i øjenbrynene eller i panden.
Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor babyer får arp. Men der er nogle forskellige faktorer, der spiller ind. En årsag skyldes en overproduktion af talg i huden, hvor huden producerer for meget talg og fedtstof.
En anden årsag kan skyldes ubalance i hovedbunden, som kan resultere i, at døde hudceller og hudfedt bliver ophobet.
En tredje årsag er hormonerne hos baby, der måske spiller ind og giver en ubalance.
Arp ses ofte i 0-3 måneders alderen og topper typisk omkring 3-4 uger efter fødslen. Selvom det kan se bekymrende ud, så er arp både ret almindeligt og ganske ufarligt.
Hvordan kan man forebygge arp?
Hvis man gerne vil forebygge arp hos sin baby, så gælder det om at holde blodcirkulationen i gang i hovedbunden. Det kan man gøre ved at frisere håret eller hovedbunden med en tættekam eller en blød børste. På den måde kan man give babys hovedbund lidt let massage hver dag. Det forebygger arp på den måde, at man får bragt ilt og blodtilførsel til hovedbunden.
Hvordan behandler man arp?
Hvis din baby først har fået arp, så kan du sagtens behandle det derhjemme. Du tager lidt babyolie eller kokosolie og masserer barnets hovedbund ind i det. Vær forsigtig, når du gør det, da barnets hovedbund er blød. Giv barnet en lille, tynd bomuldshue på, og lad det sidde natten over. Hvis ikke det kan lade sig gøre over natten, så lad olien sidde i hovedbunden i minimum et par timer.
Olien gør skællene bløde. Så næste morgen kan du tage en tættekam og lige så stille nulre skællene af. Arpen sætter sig i tættekammen og dermed fjerner du arpen. Denne procedure skal ofte gentages nogle gange, før man er helt i bund med det.
Hvornår bør man søge læge?
Det skal understreges, at det er meget sjældent, der er behov for at søge læge ved arp. Men er huden under skællene meget rød, eller er skællene helt cornflakes-gule og store, så er det en god idé at tage forbi lægen og få tjekket, at det ikke er en infektion med stafylokokker. Søg også gerne læge, hvis arpen pludselig spreder sig meget.
Om eksperten
Anette Straadt er sundhedsplejerske med mange års erfaring fra sit arbejde som sundhedssygeplejerske på neonatalafdeling og som selvstændig. Anette har særligt fordybet sig i viden om børns immunforsvar, tarmsystem og naturlige sundhed. Hun er blandt andet forfatter til bogen ’Slut med snot’.