Sundhedsplejersken guider til babys første tænder
De små mælketænder er et stort step i babys udvikling. Men det betyder også, at man skal begynde at tænke mere over tandpleje hos baby. Det er som regel de to fortænder i undermunden, der bryder frem først.
Hvornår får baby tænder?
Babyer begynder at få tænder omkring 6-12 måneders alderen. Det er et rimelig bredt spænd, men alt derimellem er normalt. Der er også eksempler på babyer, der får tænder før de 6 måneder – man har sågar set eksempler på babyer, der er født med tænder. Men mellem 6 og 12 måneder er normalen.
Går der mere end 12 måneder, uden der er tegn på tandfrembrud, er det en god idé at kontakte sin tandlæge.
Hvad er de første tegn på, at baby er ved at få tænder?
Når baby begynder at få tænder, er der nogle typiske tegn, man ofte vil opleve:
- Øget savl
- Tandkødet bliver hvidt og kan hæve lidt og se irriteret ud
- De begynder at putte fingre i munden, da gummerne ofte kan klø eller gøre ondt
- Man kan opleve, at baby bliver mere urolig og har brug for mere opmærksomhed og trøst.
Er det kindtænderne, der er på vej frem, kan den ene kind blive rød.
Det er typisk de to fortænder i undermunden, der bryder frem først. Bagefter kommer fortænderne i overmunden. Man kan forvente, at børn har alle deres mælketænder omkring 3-årsalderen – det vil sige 10 i overmunden og 10 i undermunden.
Det er individuelt, hvilke tænder der giver mest uro. Nogle børn lader sig ikke mærke af tandfrembrud, men de fleste bliver påvirket i større eller mindre grad. Den første tand kan give ekstra uro, men også hjørne- og kindtænder kan ofte mærkes, da det er større tænder. Det er som nævnt individuelt fra barn til barn.
Gode råd til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at mindske smerte og kløe
Når baby begynder at få tænder, vil man som forældre rigtig gerne lindre den smerte og irritation, det kan give hos barnet. Både fordi det er synd for det lille barn, men i høj grad også fordi, nattesøvnen kan komme under pres, når baby er så ulykkelig. Der er heldigvis ting, du kan gøre.
En bidering, der kan gøres kold i køleskabet, er en rigtig god idé at investere i. Det kolde stykke på bideringen kan nemlig hjælpe med at lindre irritationen i gummerne hos de små.
Hvis det er meget slemt i en periode, kan du også bruge en beroligende gel eller gummedråber til tandfrembrud, som hjælper med at reducere irritation.
Hvordan holder man god mundhygiejne hos baby, når de får tænder?
Så snart den første tand begynder at bryde frem, skal man begynde at børste. Børst gerne to gange om dagen (morgen og aften) med fluoridtandpasta, og sørg for at børste alle sider af tanden. Brug en mændge svarende til barnets lillefingernegl.
Nogle børn synes absolut ikke, at det er sjovt at få børstet tænder. Men selvom tandbørstning kan være forbundet med frustrationer, så er det vigtigt at prioritere god mundhygiejne hos dit barn.
Et godt tip er at købe to tandbørster til en start, så dit barn kan holde sin egen tandbørste i hånden, imens du styrer den anden. Det holder baby beskæftiget, og mindsker risikoen for at dit barn vi prøve at række ud efter den tandbørste, du børster med.
Skal man bruge flourid i tandpasta til børn?
Ifølge tandlægeforeningen, så er det en god idé at bruge tandpasta med flourid – også til dine børn. Flourid hæmmer nemlig udviklingen af caries, som kan give huller i tænderne. Korrekt brug af tandpasta med flourid er ganske ufarligt – faktisk skal der tre tuber tandpasta til, før man kan tale om, at flourid er livsfarligt for et lille barn. Brug en mængde svarene til barnets egen lillefingernegl, når dit barn er under 6 år.
Du kan finde vores udvalg af tandpasta til børn lige her.
Kilde: Tandlægeforeningen
Hvornår skal barnet til tandlæge første gang?
Børn skal forbi til første tandlægebesøg, inden de fylder 3 år. Her kan I som forældre være med til at gøre oplevelsen god for jeres barn.
Tandlægeforeningen anbefaler, at man ikke overfører sin nervøsitet til barnet. Er man angst for at gå til tandlægen, så er det bedre at få en anden voksen til at tage med barnet. Det vigtigste er, at barnet får en følelse af, at det, at gå til tandlægen, er noget helt naturligt. Tandlægeforeningen anbefaler ikke, at man giver en belønning til barnet bagefter. Så kan de få den opfattelse, at der skal ske noget ubehageligt, siden de skal belønnes.
Kilde: Tandlægeforeningen
Om eksperten
Anette Straadt er sundhedsplejerske med mange års erfaring fra sit arbejde som sundhedssygeplejerske på neonatalafdeling og som selvstændig. Anette har særligt fordybet sig i viden om børns immunforsvar, tarmsystem og naturlige sundhed. Hun er blandt andet forfatter til bogen ’Slut med snot’.
Find inspiration og hjælp fra Anette på æblebørn.dk