Din sundhed

Hvornår kan baby holde hovedet selv?

Jo ældre baby bliver, jo mere arbejder han/hun på at styrke og finjustere brugen af muskler. Det gælder blandt andet at lære at holde og bevæge hovedet. I denne artikel gør sundhedsplejerske Anette Straadt dig klogere på, hvornår baby selv kan holde hovedet, og hvordan I som forældre kan hjælpe den lille godt på vej med at lære det.

Der er ofte mange spørgsmål, når det kommer til de små poder. Et af dem kan være, hvornår de begynder at kunne holde hovedet selv. Det stille vi skarpt på i denne artikel. 

Hvornår kan baby holde hovedet selv?

Det er naturligvis forskelligt fra barn til barn, men omkring 3-4 måneders alderen begynder de små at kunne holde hovedet selv.

​​​​​​​Fra cirka 2 måneders alderen begynder de så småt at kunne løfte hovedet selv. Fra de er cirka 6 måneder har de mere kontrol og kan styre hovedet bevidst i alle retninger.

Det handler om, at baby skal lære at træne muskulaturen og forfine den. Så bliver de lige så stille bedre og bedre til at mestre det.

Skal man være nervøs, hvis det tager baby længere tid at holde hovedet?


Børn udvikler sig i forskellige hastigheder, og vi behøver ikke blive nervøse, hvis vores børn ikke lige følger de andre. Børn er som udgangspunkt forskellige, og der er en naturlig forskel på både krop og indlæringsevne. Derfor skal man ikke sammenligne og blive nervøs, hvis det ikke går i det tempo, man havde forestillet sig.

Med det sagt, så skal man være opmærksom, hvis man ikke kan se en udvikling i længere tid. Udviklingshastigheden kan sagtens variere, men den skal helst ikke gå i stå. Hvis det sker, er det en god idé at spørge sin læge eller sundhedsplejerske.

Hvad kan man gøre for at støtte sin baby i at lære at holde hovedet selv?

Det kan være en fin idé at få lidt naturlige bevægelser integreret i de daglige rutiner, hvor baby kan øve sig i at holde hovedet:

Ved puslebordet
Efter bleskift, kan baby lægges om på maven på puslebordet. Sørg for at have en hånd på, så han/hun ikke triller ned. Sæt dig i knæ, så du bruger dit ansigt til at kigge op på baby. Det gør det nemmere at få øjenkontakt, og baby vil forsøge at løfte hovedet for at kigge tilbage på dig. Det smarte er, at du jo skifter ble mange gange dagligt, så muligheden for at øve sig her er rigtig god.


Gør det til en god vane, hver gang bleen er blevet skiftet. Det er helt fint, det holdes kort i starten - det behøver ikke være mere end 10 sekunder, når baby er ved at lære det. Det skal ikke være stressende og træls for baby – gør det til en god og hyggelig del af bleskiftet. Det kan man sagtens begynde at gøre fra de er helt nye.

Hav øjenkontakt
Brug dig selv og din øjenkontakt. Det kan man fx gøre, når baby ligger på gulvet. Læg dig ned foran baby, som ligger på maven, og kig på ham/hende. Brug eventuelt lidt legetøj for at fange opmærksomheden.


Er det svært i starten, så er det et godt tip at placere din baby lidt skråt. Kom eventuelt et håndklæde ind under brystkassen. Det kan også være legeredskaber eller dine ben, der løfter baby lidt op. Ligger de lidt skråt, er det nemmere for dem, hvilket kan være en hjælp til en start.  

Varierende stillinger
Er din baby ofte placeret i autostol eller skråstol, så får han/hun svært ved at træne at bruge musklerne selv. Nogle gange er det selvfølgelig nødvendigt, når I skal køre i bil, eller du lige skal have frie hænder til at skrælle kartofler. Men prøv så vidt muligt at have baby i en position, hvor han/hun kan bevæge sig frit og øve at ligge på maven og løfte hovedet. Ligger de meget på ryggen og kigger på legetøj, får de ikke øvet nær så meget. Så tænk på, at have baby i varierende stillinger – det kan hjælpe det på vej.


Tag selvfølgelig gerne baby på armen en gang imellem, så de skifter stilling og får trænet at styre bevægelserne. Her får baby også vigtig kropskontakt og nærvær, som styrker både sundhed, trivsel og udvikling.

Om eksperten

Anette Straadt er sundhedsplejerske med mange års erfaring fra sit arbejde som sundhedssygeplejerske på neonatalafdeling og som selvstændig. Anette har særligt fordybet sig i viden om børns immunforsvar, tarmsystem og naturlige sundhed. Hun er blandt andet forfatter til bogen ’Slut med snot’.

Andre favoritter til baby, redaktionen anbefaler:

Baby Einstein Click & Create™ Magnetiske Aktivitetsklodser 6 mdr
6 mdr
Baby EinsteinClick & Create™ Magnetiske Aktivitetsklodser
449,95 kr.
bObles Pride Skumbold 6 stk.
KUN ONLINE
bOblesPride Skumbold
299,95 kr.
(2)
Bright Starts Bablin' Banana 6 mdr
6 mdr
Bright StartsBablin' Banana
149,95 kr.
Baby Einstein Star Bright Symphony 0 mdr
0 mdr
Baby EinsteinStar Bright Symphony
199,95 kr.

4 artikler vi anbefaler, du også læser:

Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek