Din sundhed

Bliv klogere på rødme i huden

En hud, der har en udbredt tendens til at rødme og blusse op, er en hud, der er naturligt sårbar og sensitiv. Huden er reaktiv, da den reagerer mere eller mindre på eksterne faktorer. Rødme i huden kan ramme alle, og tilstanden kan både opstå afledt af hudens genetik, men det kan også skyldes ændringer igennem livet. Hudpleje til rødme i huden skal berolige, men det er også afgørende at den beskytter huden imod de faktorer, der får huden til at reagere.

Når huden rødmer, er det fordi der sker en hyperreaktivitet eller overaktivitet i hudens blodkar. Blodkarrene udvides hurtigt og det er det, der skaber rødmen i hudens øverste lag. Dette kalder man for en opblussen. Opblussen fremkommer pludseligt, afledt af forskellige faktorer. Herefter trækker blodkarrene sig sammen og vender tilbage til en normal tilstand og rødmen aftager. Dog kan tendensen til at opblusse blive værre med tiden, hvilket medfører at karrerne udvides mere og mere. Det betyder også at de bliver synlige i hudens overflade og rødmen risikerer at blive permanent i huden.

Farmakonomen guider: Rødme i huden

Vil du se videoen?
Så har vi brug for at du accepterer funktionelle cookies
Vil du se videoen?
Så har vi brug for at du accepterer funktionelle cookies


Hvorfor opstår rødme i huden?

Når man siger at der opstår en hyperreaktivitet i hudens blodkar, hænger det sammen med en unormal irritabilitet ved hudens nerveender. Det gør at huden opfører sig reaktiv ved at reagere på bestemte faktorer. De mest almindelige former for hudreaktivitet kan være miljømæssige, hvor vind og vejr, varme og kulde og forurening får huden til at reagere.

Der findes også kontaktmæssige årsager til hudreaktivitet. Her reagerer huden på bestemte ingredienser, som den ikke kan tåle, men det kan også være hårdt vand eller kontakt med bestemte stoffer, såsom et ru håndklæde eller lignende. Hudreaktivitet kan også opstå ved brug af kosmetiske produkter, der ikke passer til hudtypen.

Sidst, men ikke mindst kan der være vaskulære årsager til reaktiv hud. Vaskulær betyder at det har med kar at gøre, og ved denne årsag til reaktiv hud befinder vi os også inde i blodkarrene. Blodkarrenes vægge kan nemlig svækkes ved påvirkninger udefra, såsom temperaturstigninger, eller indefra, ved indtagelse af alkohol eller stærk krydret mad.   

Hvordan føles rødme i huden?

Rødme i huden kan føles rigtig ubehagelig. Huden blusser op og kan føles stram, og der kan opstå prikken, kløe og/eller en brændende fornemmelse. Hvor mange symptomer man får og hvor stort et ubehag man lider under, varierer fra person til person. Men én ting er fælles, nemlig at tilstanden stort set altid er ubehagelig og plagsom. Der findes forskellige grader af rødme:

•    Midlertidig rødme, hvor huden blusser op periodisk
•    Spredt, men permanent rødme, hvor rødmen er tydelig, og ikke aftager. Dette kaldes også for erythrose og opstår ofte på kinderne, omkring næsen, og på hagen og panden
•    Små tydelige blodkar, der kan være en forværring af erythrose, og som kan resultere i rosacea
•    Røde pletter ofte med hvide talgknopper, som kan være tegn på inflammatorisk rosacea. Det er vigtig at nævne at blot fordi man har en hud, der rødmer meget, er det ikke nødvendigvis tegn på rosacea.

Hvordan holder jeg skadet hud ren?

Rosacea er en kronisk hudsygdom, med en tilstand af inflammation i huden. Symptomerne tæller rødme, hævelser, ødemer og bumselignende tilstande. Det er forskelligt fra person til person, hvor hårdt ramt man er. Det rammer hovedsageligt kvinder i 30 til 50-årsalderen, men mænd kan også have rosacea og mænd er faktisk ofte hårdere ramt end kvinder. Rosacea kan ikke kureres og ubehandlet vil det forværres over tid. Udseendet af vores hud påvirker ofte vores selvopfattelse og Rosacea er derfor ofte hårdt for ens selvværd.


Udover ubehaget fra symptomerne, er dette en væsentlig grund til at sætte ind med behandling. Mange ved faktisk ikke at de har rosacea, men affinder sig med generne og tilskriver dem naturlige ændringer livet byder os.

Rosacea kan beskrives ud fra 4 stadier af rødme, opblussen og inflammation:

  1. Erythematøs og telangiectatisk rosacea​​​​​​​
    Rødme, opblussen, karsprængniger, varm og brændende fornemmelse og ubehag

  2. Papulopustuløs rosacea
    Rødme forekommer mere permanent, opblussen, ødemer, hævelser, karsprængninger og aknelignende tilstande. I modsætning til almindelige bumser og akne, har man ved rosacea ingen hudorme.

  3. Hyperplastisk rosacea (Rhinophyma)
    Rødmen er permanent og porerne og kirtlerne på næsen er så forstørret at næsen forekommer ’puklet’. Fortykningen af huden ved dette stadie forekommer oftes hos mænd, og ses især på og omkring næsen.

  4. Oculær rosacea
    Dette stadie beskriver når rosacea sætter sig i øjnene. Her går symptomerne fra svie, grus i øjnene til røde knopper omkring øjenlågene og tilstande af markante inflammationer i øjenområdet.

Rosacea er ikke en sygdom, der nødvendigvis udvikler sig fra stadie 1 til 4 over tid. Man kan sagtens gå direkte til enkelte stadier, men man kan også forblive på ét af stadierne hele tiden.

Er du i tvivl om du har Rosacea, anbefaler vi at du opsøger en læge.

Pleje af hud, der rødmer

Reaktiv hud, der rødmer og blusser op, er et udtryk for at huden er sensitiv og intolerant. En sensitiv hud er mindre modstandsdygtig overfor faktorer, der kan skabe irritationer og yderligere reaktioner, og det gør huden mere sårbar. Derfor bør pleje af hud i denne tilstand beskytte huden mod yderligere angreb, men også styrke hudens forsvar og øge dens tolerance. Derudover bør hudplejen også fokusere på at berolige huden, og man kan også selv forebygge ved at tænke over de daglige vaner, der medvirker til opblussen og rødme. Hudpleje til hud, der lider af rødme, indeholder aktive ingredienser, der søger at minimere tilstanden af rødme.


​​​​​​​Der er mange ingredienser, der kan afhjælpe rødme, på hver deres måde. Når du kigger efter hudpleje til rødmende hud, se derfor efter ingredienser som B-vitamin, som går ind og øger hudens modstandsdygtighed, eller C-vitamin, der går ind og styrker blodkarrenes vægge. Derudover anbefales det at:​​​​​​​


  • Vælg renseprodukter og makeupfjernere, hvor du ikke skal skylle efter med vand
  • Undgå faktisk helt at rense ansigtet med vand
  • Vælg fugtgivende produkter, som har en gavnlig effekt på rødme, og brug dem konsekvent hver dag
  • Vælg produkter, der er specifikt formuleret til at berolige huden
  • Vær opmærksom på din kost, og især de føde- og drikkevarer, der medvirker til pludselig opblussen af huden, dvs. stærk mad, alkohol, kaffe, m.m.
  • Beskyt huden mod pludselige temperatursvingninger, især i vinterhalvåret. Det kan du gøre ved hjælp af barrierecremer, eller såkaldte ”kuldecremer”. Tør et tyndt lag på de udsatte områder inden du skal udenfor døren. Planlæg også din hudplejerutine sådan at du tager din ansigtscreme på i god tid, inden du skal ud i kulden om morgenen, så vandet i cremen er fordampet og de gode ingredienser er trukket ind i huden.
  • Brug hudplejeprodukter, som indeholder solfilter – hele året rundt!
  • Undgå skrappe renseprodukter, og hyppig og intens eksfoliering
  • Snak med din læge, hvis du lider af rosacea, og vær ekstra opmærksom på de faktorer, der medvirker til yderligere forværring af rosacea symptomer.

Relaterede artikler

Guide: Hudpleje til irriteret hud og rødme

Vi guider

Guide: Hudpleje til irriteret hud og rødme

Af Natalie Khayat

Oplever du, at din hud let blusser op eller bliver irriteret? Har du lidt sensitiv hud eller tendens til rødme, kan det være særligt gavnligt for dig at vælge produkter, der er milde, beroligende og modvirker dine hududfordringer. Her guider vi dig til at finde de helt rigtige produkter til din hud.

Læs Mere
Bliv klogere på dermatologisk hudpleje

Din sundhed

Bliv klogere på dermatologisk hudpleje

Af Ida Hinchely Kyhn

Du har måske scrollet gennem siden her på matas.dk og set mærker som Vichy, La Roche-Posay og A-Derma, som har et lille mærke på sig, der siger ’dermatologisk hudpleje’. Men måske du tænker: hvad betyder det egentlig? Læs med her, og bliv klogere på, hvad dermatologisk hudpleje er, og hvad de forskellige brands kan hjælpe dig med.

Læs Mere
Redaktionen anbefaler: Specialhudpleje

Din sundhed

Redaktionen anbefaler: Specialhudpleje

Af Ida Hinchely Kyhn

Måske du sidder og tænker, hvad er forskellen egentlig på specialhudpleje og den hudpleje, man ellers kan få? Med hjælp fra vores dygtige farmakonom Rikke gennemgår vi her, hvad specialhudpleje er, og hvordan du kan bruge det til de hududfordringer, du har brug for hjælp til.

Læs Mere