Nyhed

GirlTalk: Sådan er der nok ikke andre, der har det

Hele 3 gange så mange børn mellem 0-18 år fik i 2018 diagnosen angst eller depression som for 10 år siden. Dette er bare ét eksempel på noget af det statistik om unges trivsel, som ikke er specielt rart at læse. Og det skal vi blive bedre til turde tale om.

“For mig var det i virkeligheden en fuldstændig no brainer” fortæller kommunikationschef Klaus Fridorf om Matas' samarbejde med nonprofitorganisationen GirlTalk. Tanken er at sætte ekstra fokus på nogle af de ting i livet, som gør ondt, men som kan være ekstremt svære at tale om, i håb om at aftabuisere og normalisere dem.  

Hvad er GirlTalk?  

GirlTalk er en organisation, der sætter fokus på unge piger og kvinder og deres mentale sundhed med en mission om at forebygge mistrivsel, styrke deres selvværd og hjælpe dem, der har det svært.  


Flagskibet for organisationen var i mange år en chat, hvor unge piger kunne skrive ind og få en snak med en frivillig rådgiver om de spørgsmål og bekymringer, der fylder. Chatten er stadig på mange måder det lysende fyrtårn, men de senere år har GirlTalk udviklet endnu flere indsatser, blandt andet har de samtalegrupper i 15 forskellige kommuner, rådgivning til forældre samt psykologsamtaler og foredrag.


“Vi er meget drevet af det her med at føle og vide sig værdifuld” fortæller Anna Bjerre, der er psykolog og ildsjælen bag GirlTalk. “Det er vores ønske, at alle, der kommer i kontakt med os, møder mennesker, som ønsker at gøre og være en forskel”.  


GirlTalk henvender sig primært til piger mellem 12 og 24, men mange af de emner, som der går igen for GirlTalk – ensomhed, selvværd, kropsusikkerhed, stress og angst for at nævne få – rammer langt bredere end målgruppen.  


“Måske handler det bare om at være menneske i det hele taget” forsætter Anna Bjerre.  

Et øget fokus på sundhed

Det seneste års tid har Matas haft et øget fokus på sundhed, og nu er det blevet tid til at grave et spadestik dybere.  


“Man kan jo ikke gå ud at sige, at man gerne vil snakke ydre skønhed, uden man også snakker indre skønhed” slår Klaus fast. “Vi mener, at det er vigtigt, at vi arbejder med det ud fra en mere holistisk betragtning af det hele menneske”.


“Jeg tænker også, at Matas kan nyde godt af det, som GirlTalk gør i forhold til at koble sig op på noget, der er mere innovativt og nyt i forhold til det, som Matas har gjort hidtil. Så jeg tænker egentlig, at vi bare forlænger hinandens værdier og indsatser” supplerer Anna og fortsætter:


“Det er jo en fortælling om at gøre noget meningsfulgt og forlænge det meningsfulde til også at handle om mere end håndgribelige produkter, så det også handler om det mere abstrakte, som GirlTalk jo står for”.  


“Du er altid god nok. Men vi er her, når du bliver i tvivl”
– Anna Bjerre, psykolog og stifter af GirlTalk

En hjertesag

GirlTalk x Matas samarbejdet er meget mere end “bare” sundhed, men taler også direkte ind i en af Matas Hjertesager, nemlig mangfoldighed og herunder trivsel, selvværd og retten til at være sig selv.


“Det er jo ekstremt vigtigt at understrege, at mangfoldighed ikke bare er noget, vi siger, men også noget, vi på en eller anden måde bliver nødt til at sætte strøm til en debat omkring” fortæller Klaus.  


“Jo større eksponering, man har inden for alle mulige forskellige målgrupper, jo større ansvar har man i virkeligheden også. Og det er jo min holdning, at når vi har den her megafon, som vi jo har ud mod danskerne, så har vi også et særligt ansvar i forhold til at facilitere en debat omkring nogle emner, som også stikker lidt dybere, som fx unges selvværd” fortsætter han. “Og det er en diskussion, som vi også skal kunne rumme på vores medier.”  


“Der kan jeg ikke se en bedre ekspert i den rolle end GirlTalk, fordi de har mange års erfaring i forhold til at tale med piger, drenge, unge og forældre omkring nogle af de bekymringer, som på en eller anden måde går på tværs af generationer, men som har fået et ekstra lille skub nu”.

Vi skal turde tale højt om det, der gør ondt  

Klaus fortæller, at det er ekstremt vigtigt, at Matas sætter sig i spidsen for at facilitere den her debat, for det første skridt på vejen er at turde åbne op og tale højt om nogle af de ting, der gør ondt.  


Anna fortæller, at det er meget almindeligt, at man tænker, at "sådan er der nok ikke nogen andre, der har det”.  


“Det, at få sat ord på noget og italesætte noget, kan faktisk også være forebyggende for, at man ikke havner ude i de helt svære situationer” fortsætter hun.  


“Jeg kunne godt tænke mig at aftabuisere det der med, at vi skal være så skidelykkelige hele tiden, for så føler man sig jo forkert, hvis man ikke kan være det.”


“Jeg tror faktisk, at vi i langt højere grad skal lære hinanden at leve med alt det, livet nu engang indeholder. Og acceptere, at lykken ikke er noget, der statisk bliver hos os, men at det er noget, vi møder i glimt.”  


“Der er lykkelige øjeblikke – og hvor er det dejligt, når de er der – men der er også bare helt almindelige øjeblikke. Og så er der også bare meganederen øjeblikke”
– Anna Bjerre, psykolog og stifter af GirlTalk


Og dette er faktisk formålet med hele samarbejdet; at sætte ord på nogle af de svære følelser, som mange af os oplever eller har oplevet på et tidspunkt i livet, og forhåbentlig tage et skridt nærmere at normalisere det.  


Samarbejdet munder ud i en række af artikler, der stiller skarpt på nogle af de problematikker, som GirlTalk ofte får henvendelser om: angst, stress, ensomhed, kropsusikkerhed og i det hele taget følelsen af ikke at være god nok.  


Du kan også være med til at påvirke, hvilke emner vi skal tage op, når vi spørger ud inde på Matas' Instagram-profil i løbet af de kommende måneder.  

Kontakt GirlTalk  

“Alle har brug for nogen at tale med – også dig” står der skrevet på GirlTalks hjemmeside.


Chatten er nemlig åben hver aften, hvor du har mulighed for at skrive ind og have en personlig og helt anonym samtale med en frivillig rådgiver. Du kan også sende en sms, som der bliver besvaret i chattens åbningstider.


Det vigtigste er, at for GirlTalk er ingen problemer er for store eller små, og den frivillige rådgiver er der for at give plads til det, der fylder hos dig, og lytte til dig og det, du har at sige. Og det gælder uanset om du er selv er ung eller forælder.


Har du brug for en at tale med, kan du tage kontakt til GirlTalk her.

Relaterede artikler

Sådan er du solidarisk med regnbuebevægelsen

Vi guider

Sådan er du solidarisk med regnbuebevægelsen

Matas har indgået et samarbejde med Copenhagen Pride for at være med til at understøtte debatten om retten til at være sig selv. I den forbindelse har vi taget en snak med Lars Henriksen og Ida Damgaard, som er henholdsvis forperson og næstforperson i Copenhagen Pride, om normer, køn, seksualitet, og hvordan vi kan blive bedre til at tale med hinanden om de svære ting.

Læs Mere
Lægens råd: Sådan styrker du din mentale sundhed

Vi guider

Lægens råd: Sådan styrker du din mentale sundhed

Af Isabel Marschall Thostrup

Læge Charlotte Bøving giver her tre gode råd i en tid, der er præget af alvor og afsavn. Måske føler du dig ekstra udfordret og glemmer at trække vejret dybt? Se med her, og bliv husket på hvordan du styrker både din fysiske og mentale sundhed.

Læs Mere
Giv energien og humøret et boost

Vi guider

Giv energien og humøret et boost

Af Matas

De fleste kender til at være trætte og ikke have det store overskud til nye eller igangværende projekter. Det kan der være mange årsager til, men heldigvis kan du ved selv små livsstilsændringer gøre noget ved problemet. Og bonussen ligger lige for i form af mere overskud og et gladere dig.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek