Din sundhed

Alt du skal vide om hæmorider

Hæmorider kan være meget smertefulde og gøre ondt, og det er derfor vigtigt, du gør noget ved det, hvis du oplever at have hæmorider, der generer. Men hvad er symptomerne, og hvad kan du selv gøre, for at komme hæmoriden til livs? Det, og meget mere, svarer vi på i denne artikel.

Er du usikker på, om du har fået en hæmoride, og hvad du så gør herfra? Så læs med her, så stiller vi skarpt på de mest stillede spørgsmål om hæmorider.

Hvad er en hæmoride?

En hæmoride er en udposning på blodårer i endetarmen – en slags åreknude. Det er en meget almindelig tilstand, som man ikke altid kan være sikker på at have symptomer på.

Der kan være forskellige årsager til, at man får hæmorider. Det kan være ved for hårdt pres på hård afføring ved toiletbesøg. Men du kan også opleve at få hæmorider, hvis du er gravid og har et øget pres i maven fra baby. En hæmoride er i sig selv ikke farlig, blot ubehagelig, hvis den kan mærkes.

Der er forskel på symptomerne for en hæmoride, og hvor generende de er, alt afhængig af størrelsen på den. Man kan inddele hæmorider i fire grader, alt afhængig af hvor store de er:

Grad 1: Er indvendig og kan give blødning.
Grad 2: Er indvendig og kan falde ud i forbindelse med afføring, men glider op igen.
Grad 3: Er indvendig og kan falde ud i forbindelse med afføring, men kan skubbes op på plads igen.
Grad 4: Sidder udvendigt og buler ud og kan ikke skubbes på plads.
Grad 4 er meget sjælden.

Hvad er symptomerne på en hæmoride?

De typiske symptomer på hæmorider er smerter ved endetarmen, blødning ved afføring og synlig udposning i endetarmens åbning. Ved blødning kan det både være små dryp af blod, men det kan også sprøjte ned i kummen, når man er på toilettet, og det er typiske symptomer, hvis man har grad 1 eller 2 af hæmorider. Det kan også svie og klø omkring endetarmsåbningen. Grunden til, at en hæmoride kan klø, er, at der ofte er et mere fugtigt miljø i området omkring endetarmen, når man har en hæmoride, og så kan der opstå kløe.


Ved grad 4 vil man kunne mærke med fingeren, at det buler ud ved endetarmen. Er hæmoriderne indvendige, kan man ikke mærke dem på samme måde. Men jo større og mere udtalte, hæmoriderne er, jo mere generende og ubehageligt vil det føles.


Symptomerne ved en hæmoride er som regel kendetegnet ved, at de kommer og går.​​​​​​​
​​​​​​​

Hvordan ser en hæmoride ud?

Som tidligere nævnt kan en hæmoride både være indvendig og udvendig.

Indvendige hæmorider: Disse hæmorider sidder indvendigt i tarmen.  En indvendig hæmoride kan godt poppe ud ved toiletbesøg, og kan efterfølgende skubbes på plads igen, hvis ikke den selv glider på plads.

Udvendige hæmorider: Udvendige hæmorider kan du derimod mærke, da de sidder udvendigt. Den ses som en udposning med en mørkerød farve, som skyldes, at hæmoriden er fyldt med blod. En udvendig hæmoride kan være meget generende, da ringmusklen kan komme til at klemme om den, hvilket føles ubehageligt.

Forstoppelse: Det kan du gøre

Din sundhed

Forstoppelse: Det kan du gøre

Du kender det sikkert alt for godt: tarme, der driller, oppustethed og mavegener. Forstoppelse kan være en ret så ubehagelig affære, der giver smerter, luft i maven og volder problemer ved toiletbesøg. Hvad sker der, når du føler dig forstoppet, findes der en behandling – og kan man forebygge det i første omgang? Læs med her, og få svarene på dine spørgsmål.

Læs også

Behandling af hæmorider

En hæmoride kan sagtens forsvinde af sig selv, og det er ofte også tilfældet. I nogle tilfælde kræver det behandling for, at hæmoriden forsvinder. En hæmoride kræver ofte behandling ved læge, hvis den er stor, og hvis symptomerne er af et betydeligt omfang og meget generende.


Den mest almindelige behandlingsform er enten stikpiller eller hæmoridecreme. Det virker smertestillende, og får hæmoriden til at trække sig sammen og forsvinde. Men hæmorider kan også behandles ved det, der kaldes elastikmetoden. Det indebærer, at en gummielastik sættes omkring hæmoriden, hvilket stopper blodtilførslen og gør, at hæmoriden over tid tørrer ind og falder af. Der går normalt 1-2 uger, før hæmoriden falder af.


Der findes også en metode, hvor man skærer hul i hæmoriden. Den metode anvendes kun ved meget generende hæmorider. Her skærer man hul og tømmer hæmoriden for blod. Det er en metode, som er forbundet med en del ubehag, da såret skal hele efterfølgende, hvilket kan gøre temmelig ondt.

Hvad kan man selv gøre mod hæmorider?

Naturlige årsager såsom gentagende hård afførring, tung styrketræning og graviditet, hvor der er øget pres på endetarmen, er hyppigt skyld i hæmorider. Derfor er en god idé at få masser af vand og fiber, når man har en hæmoride. Motion hjælper også, og så er det derudover en god idé at sørge for at få sig nogle gode og korte toiletvaner.


Gør hæmoriden ondt, kan du lægge noget is i et viskestykke mod hæmoriden i nogle minutter for at mindske den værste smerte.


Har du mistanke om, at du har en hæmoride, så kontakt altid egen læge, så du kan få det undersøgt.

​​​​​​

Hvordan forebygger man hæmorider?

For at forebygge hæmorider, er det vigtigt at få masser af vand, spise fiberholdig kost som fx grønsager og fuldkorn. Sørg for at få motion hver dag. Sørg for at gå på toilettet, når du skal, så du undgår at skulle holde dig for længe. Sidst men ikke mindst er det også en god idé at spise mindre portioner mad og holde det til tre måltider pr. dag.

Kilder:
Farmakonom, Stephanie Berg
Sundhed.dk
Netdoktor.dk

Artiklens anbefalinger er ikke baseret på lægelig anvisning eller lægeligt ansvar.

Relaterede artikler

Vi guider: Optimér din hjemmetræning

Din sundhed

Vi guider: Optimér din hjemmetræning

Af Ida Hinchely Kyhn

Jeg indrømmer det gerne – det er ikke altid, jeg får slæbt mig op i fitnesscenteret, selvom jeg egentlig gerne ville have rørt mig. Det kan være svært at nå i en travl hverdag, men det er der heldigvis råd for, til de dage hvor tiden er knap. For med det rette udstyr kan du få gang i hjemmetræningen, så det ikke behøver at være et kæmpe projekt at få motion ind i sin hverdag. Vi har samlet det bedste udstyr til dig her, så du nemt kan komme i gang!

Læs Mere
5 gode motionsformer, der gør dig glad!

Vi guider

5 gode motionsformer, der gør dig glad!

Af Matas

Kroppen er skabt til at bevæge sig og være i gang. Men det er ikke altid lige nemt at komme op og afsted, også selvom vi alle ved, kroppen har godt af det. I denne artikel guider træningsfysiolog Henrik Duer dig til fem nemme motionsformer, du kan starte i dag, som er fantastiske for både krop og psyke.

Læs Mere
Sådan ændrer du rent faktisk dine vaner

Matas LIVE

Sådan ændrer du rent faktisk dine vaner

Af Matas

Er du også træt af alle de gode intentioner om en sundere kost og mere motion, som aldrig rigtig bliver til noget? Det råder vi bod på i dag! Vi har nemlig allieret os med vanecoach Malene Louise Aagaard, som vil dele ud af alle sine værktøjer til at danne nye vaner, som rent faktisk holder. Grib muligheden og stil hende spørgsmål undervejs!

Læs Mere
Sådan får du det bedste ud af din træning

Vi guider

Sådan får du det bedste ud af din træning

Af Trine Brøndsted

Elsker du at træne, og er du inde i en god rutine, så optimér den med blot få tiltag.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek