Din sundhed

Har du fået et bygkorn? Så læs med her

På trods af sit navn har bygkorn i øjet intet at gøre med kornsorten byg. Tværtimod er bygkorn en betændelsestilstand, der giver hævelse, rødme og irritation lige dér, hvor øjet åbner og lukker. Mistænker du, at du har fået et bygkorn i øjet? I dét tilfælde er denne artikel til dig.

Smertende øjenlåg, rødme, irritation og lokal hævelse. Er det symptomer, som passer på dig, kan noget tyde på, at du har fået et bygkorn. Det er en helt almindelig betændelsestilstand, som kan komme fra tid til anden, og som oftest går over af sig selv efter et par uger. Men hvad skyldes bygkorn, hvorfor har det lige ramt dig, hvad kan du selv gøre for at minimere generne – og kan man behandle det? Læs med her og få alle svarene.  

Et bygkorn: En betændelsestilstand i øjet


Som nævnt er et bygkorn altså slet ikke relateret til kornsorten af samme navn, tværtimod nærmest. Et bygkorn – eller hordeolum som det kaldes i lægefaglige kredse – er en betændelse, som opstår i enten hårfolliklerne eller talgkirtlerne i øjenlåget. Betændelsen kan opstå på både inder- og ydersiden af øjenlåget og skyldes typisk en ophobning af talg. Øjenlåget har nemlig en masse kirtler, heriblandt øjenvippernes hårfollikler og talgkirtler. Som talget ophober sig, kommer der mere og mere pres på kirtlens udførselsgang – og til sidst brister den. Det er, når talget pludselig kommer i kontakt med kirtlens omkringlæggende væv, at et bygkorn kan opstå.


Symptomer på bygkorn er typisk gener i form af hævelse, rødme, irritationer og smerter, særligt hvis du kommer til at gnide dig i øjet, men til gengæld er tilstanden sjældent farlig og den går hurtigt over igen. Betændelsestilstanden forsvinder i langt de fleste tilfælde efter nogle uger, og det smitter ikke, så du kan fortsætte din hverdag som normalt, hvis bygkornet ikke giver for mange gener.

Hvad kan man gøre ved bygkorn?

Hvis du tror, du har fået et bygkorn, bør du opsøge din læge, så du kan få stillet en diagnose. Oftest bliver der ikke gjort noget ved bygkorn, fordi de så hurtigt forsvinder af sig selv igen. Lægen kan behandle dit øje med antibiotisk salve i øjet, hvilket forhindrer, at der kommer infektion.


Hvis du alligevel oplever at have et bygkorn, der forværres over tid, kan det skyldes en infektion med bakterier. Hvis det er tilfældet, kan du få en tid hos en øjenlæge, der kan skære hul ind til bygkornet, så betændelsen kan tømmes.


Uanset hvad bør du søge læge, hvis du mistænker, at du har fået et bygkorn. For det første er det vigtigt, at du får stillet diagnosen, så du er sikker på, at betændelsen faktisk er et bygkorn, og for det andet findes der ingen hjemmebehandling mod bygkorn. Det skal foregå hos lægen.


Har du fået et bygkorn, bør du…
… sørge for at holde god hygiejne i øjenområdet. Pas derfor på med at gnide dig i øjet.
… overveje at undgå øjenmakeup i perioden, da et bygkorn kan få øjet til at løbe i vand.
… modstå fristen til at klø, pille eller prikke.
… søge læge – og hvis tilstanden forværres, bør du søge læge igen.

Kan man selv gøre noget for at undgå bygkorn?

Her er svaret desværre nej. Der er ikke noget, du selv kan gøre for at forebygge at få et bygkorn, og der findes intet mønster i, hvem bygkorn rammer. Det kan ramme alle.


Hvis du har fået et bygkorn, bør du som det første opsøge din læge for rådgivning om, hvordan du skal forholde dig til betændelsen. En god tommelfingerregel er at holde øjenområdet så bakteriefrit som muligt, så du undgår at forværre betændelsen. Det betyder, at du helst skal holde dig fra at røre ved bygkornet, gnide dig i øjet – og lad endelig være med selv at pille ved det betændte område. Du risikerer blot at gøre ondt værre.


Bygkorn kan altså skabe gener, og der er ganske få ting, du kan gøre ved det. Fat dog mod! Tilstanden er forbipasserende, og den giver ikke varige men.

Kilder:

Sundhed.dk
Netdoktor.dk​​​​​​​


Artiklens anbefalinger er ikke baseret på lægelig anvisning eller lægeligt ansvar.

Relaterede artikler

Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek