Vi guider

Hvor stammer gelatinen i dine kosttilskud fra?

Gelatine anvendes til rigtig mange formål i vores dagligdag; du finder det i alt fra lim til spillekort, medicin og madlavning, hvor du måske kender det som husblas. Det er kendt for sine ”gelerende” egenskaber, som virker fortykkende, elasticitetsgivende eller overfladebehandlende alt efter, hvordan gelatinen anvendes.
Det, denne artikel skal handle om, er gelatine i kosttilskud, hvor det især bruges til at lave kapsler af. Vi skal også tale lidt om veganske alternativer til gelatine.

Hvad er gelatine?

Gelatine stammer fra proteinet kollagen, som mange der går op i skønhed og velvære sikkert allerede er bekendte med; det findes nemlig naturligt i vores hud, men forekommer også i bindevæv, knogler og sener hos alt fra fugle til pattedyr og fisk.

Til at fremstille gelatine bruger man kollagen fra dyr – som regel svin og køer, men fisk anvendes også i nogen grad. Her bruger man dyrenes knogler og huder som ofte er et biprodukt af eksempelvis kødproduktion.

Gelatinen fremkommer ved at lade kollagen undergå en hydrolyse-proces, hvor kollagenet grundlæggende splittes op i mindre enheder og optager vand.

Hvorfor bruges gelatine så meget?

Gelatine bruges i stor udstrækning, fordi det er sikkert, farveløst og ikke smager af noget. Disse egenskaber er effektive, når man gerne vil forbedre et produkt. Det kunne være at afskærme fiskeoliens grimme smag eller give vingummier deres elastiske konsistens.

Hvad hvis man gerne vil undgå gelatine?

Selvom gelatine både er sikkert, effektivt og meget alsidigt, findes der en del mennesker som søger at undgå det. Dette ønske kan både være baseret på religiøse overbevisninger, hvor man vil sikre sig at undgå produkter indeholdende ingredienser fra svin eller af livsstilshensyn såsom veganisme.

Problemet her er ikke at spotte om der er gelatine i et produkt; det har nemlig ikke længere et E-nummer, men står blot som ”gelatine” på ingredienslisten, hvilket gør det nemt og overskueligt at se.

Udfordringen kan være, at afgøre, hvor gelatinen stammer fra. Producenterne har nemlig ikke pligt til at oplyse på produktet, om gelatinen kommer fra eksempelvis fisk, køer eller svin. Dermed kan du ikke være helt sikker på, om produktet du står med i hånden, lever op til dine personlige præferencer, hvis du har nogen.

For veganere er udfordringen det samme: selvom det altid oplyses, hvilken overfladebehandling der er anvendt til et kosttilskud, skal man selv kunne afkode, om stoffet er vegansk eller ej. Ser man ”gelatine” på ingredienslisten er det nemt at afgøre, at der ikke er tale om et vegansk produkt – men der findes også en række andre stoffer, som kan bruges til at give piller en glat overflade og gøre dem nemme at sluge.

En producent skal selv skrive ”vegansk”, ”egnede for veganere” eller lignende på emballagen, før du kan være helt sikker på at produktet ikke indeholder gelatine eller andre dyreafledte ingredienser.

Hvilke alternativer findes der til gelatine?

Står du i en situation, hvor du forsøger at undgå gelatine af den ene eller anden årsag, er der heldigvis råd at hente; der findes et vegansk alternativ på markedet som stammer fra rødalger og tang. Det hedder ”agar agar”. Det bliver mere og mere udbredt at bruge i kosttilskud og madlavning, hvor man ønsker gelatinens egenskaber men ikke dens indhold.

Hvordan afgør man om et kosttilskud er vegansk, eller hvor gelatinen stammer fra?

Du kan altid søge veganske kosttilskud frem på Matas.dk ved at bruge vores filterfunktion.Hvis du gerne vil afgøre, hvilken kilde gelatinen i et produkt stammer fra, er det bedste bud at kontakte producentens kundeservice. De vil ofte kunne oplyse om flere detaljer, hvis disse ikke allerede fremgår af produktets emballage eller producentens hjemmeside.

Relaterede artikler

Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek