Frisøren guider til hjemmehårfarve
LIVEN er afholdt, men du kan se videoen her
Se med her
Sådan vælger du den rigtige farve
Hvor lyst eller mørkt håret er, kaldes hårets "tone" eller "tonehøjde. I hårfarvens verden angives tone med et tal mellem 1 og 10, hvor 1 er helt sort og 10 er helt lysblond. Enkelte producenter af hårfarve opererer med toner helt op til 12, som er platinfarvet eller næsten hvidt hår.
Hårfarven kan have forskellige undertoner. Det er det, man i fagsprog kalder "refleks". Refleksen angiver, hvor varmt eller koldt håret er i nuancen. Her arbejdes der med en skala fra 1-8, hvor farverne på reflekserne er som følger:
1. Blålig nuance - kaldes også "ash"
2. Violet nuance
3. Gullig nuance - kaldes også "gylden"
4. Orange nuance - kaldes også "kobber"
5. Blå-lilla nuance - kaldes også "mahogni"
6. Rødlig nuance
7. Grønlig nuance - kaldes også "metallisk"
8. Rød-brun nuance - kaldes også "mocca"
Du kan læse meget mere om at vælge den helt rigtige farve her:
Sådan dækker du en udgroning eller grå hår
Vil man dække en udgroning eller grå hår, er typen af hårfarve man skal vælge, faktisk den samme. Kig dig om efter en "permanent hårfarve" som er den type hårfarve på markedet, der giver den bedste dækning.
Du kan kigge efter serier såsom "Natural & Easy" eller "Only Love" - begge fra Schwarzkopf. L'Oréal har helt fantastiske permanentfarver i serierne "Excellence" og "Colorista" hvis man er til de lidt mere modige farver. Er du på udkig efter en farve som også plejer med olie, er Garniers "Olia"-farver lige noget for dig.
Sådan opfrisker du din hårfarve
Ønsker man at opfriske sin hårfarve, men har man ikke lyst til at kaste sig ud i en permanent løsning, findes der heldigvis også råd for det. Vi forstår, at mange er mere trykke ved at lade en frisør ordne lokkerne, men måske der er en stor begivenhed i nærmeste fremtid eller man af den ene eller anden grund er forhindret i at møde op i salonen.
Her anbefaler frisøren Maj, at man vælger at bruge en toning eller en skyllefarve. En toning er en farve, som holder i ca. 6-8 uger og som ikke har et fuldt dækkende resultat som permanentfarven har. Fordelen ved en toning er, at den er mildere mod håret og nemmere at have med at gøre. Denne type farve er derfor et godt valg, hvis man blot ønsker at opfriske en eksisterende hårfarve indtil en mere permanent løsning er tilgængelig, eller man godt kunne tænke sig at eksperimentere lidt med hårfarven.
Man kan eksempelvis forestille sig at bruge en toningsfarve, der har en lidt anden refleks/undertone end ens hår har nu for at se, hvordan en anden undertone klæder én. Det er så at sige en underspillet måde at eksperimentere med sin hårfarve på.
Endelig findes der også skyllefarver, som kun giver midlertidige resultater. Disse kan også bruges til at friske din hårfarve op med, eller endda at lave effekter i håret. Måske du gerne vil have pastel lyserødt hår - bare ikke permanent? Så prøv en skyllefarve!
Farver til at opfriske med:
Sådan lysner du dit hår
At lysne sit hår er teknisk krævende, og der er især her, Maj anbefaler, at man holder tungen lige i munden og tænker sig godt om, inden man kaster sig ud i projektet. Ifølge Maj kan det være rigtig svært at styre en affarvning af håret - især, hvis man ikke overholder de trækketider, som står på hårfarven.
At kaste sig ud i at lave de helt store effekter i håret såsom balayage og ombré er ikke en god idé: det er simpelthen for svært at gøre selv. Til gengæld kan du sagtens give dig selv et par solkyssede striber rundt om i håret - måske med mest fokus på fronten. Her er det bare vigtigt, at du har teknikken i orden og tager dig tid til at dele håret ordentligt op og pakke de lysnede hårsektioner ind i sølvpapir.
Must-have udstyr til hårfarvning
Man må aldrig gå ned på udstyr - og det passer i hvert fald også, når man giver sig i kast med hjemmehårfarve! Maj understreger vigtigheden af, at have det rigtige udstyr hjemme inden man går i gang - ellers risikerer du et dårligt resultat. Hårfarve er teknisk krævende arbejde, og derfor nytter det ikke at springe over, hvor gærdet er lavest.
Her er Majs liste over must-have udstyr til din hjemmehårfarvning
- Gode latexhandsker som passer i størrelsen
- En plasticskål at have farven i efter den er rystet og aktiveret
- En god hårbørste der sikrer, at du ikke har knuder i håret som ender med ikke at blive farvede
- En spidskam til at inddele håret i sektioner, så du kan komme til alle vegne
- Klemmer til at holde dine hårsektioner på plads
- En pensel at fordele farven jævnt med
- Evt. sølvpapir hvis du skal lave striber
- God, plejende shampoo og balsam særligt lavet til farvet hår, for at bevare farvens intensitet længst muligt
Frisørens bedste tips
Nu har vi været igennem alt du skal vide om at vælge den rigtige hårfarve samt hvilket udstyr der er nødvendigt. Lad os derfor slutte af med Majs bedste tips tii et godt resultat med hjemmehårfarve. Her trækker hun på sin erfaring fra frisør-faget og overfører den direkte til dig derhjemme:
- Husk, at der er forskel på en afblegning og en lysning: en lysning kan lysne dit hår 1-2 toner, mens en afblegning kan lysne det helt op til 8 toner
- Du kan ikke komme en lysebrun farve i mørkebrunt hår og forvente, at håret bliver lysebrunt. Hvis man vil have en lysere farve i et mørkt hår, må man trække noget af farven ud først
- Invester i det rigtige udstyr: man skal ikke undervurdere vigtigheden af at dele sit hår op i sektioner og have en ordentlig pensel at påføre farven med
- Smør lidt vaseline eller en fed creme i hårkanten for at undgå, at farven smitter af uden for hårgrænsen
- Overhold altid trækketiden der står på hårfarven: producenten har skrevet den konkrete trækketid af en grund. Hvis du skyller farven ud for tidligt, afbryder du farveprocessen og ender med et skævt resultat