Menstruationskop: Sådan gør du
Overvejer du, om du skal i gang med en menstruationskop, kan du læse med i denne artikel, hvor vi stiller skarpt på menstruationskoppen, hvordan man bruger den, og hvad du skal være opmærksom på, inden du går i gang.
Hvad er en menstruationskop?
En menstruationskop er en lille beholder, som opsamler blodet, når du menstruerer. Den lille kop virker effektivt, fordi den skaber et vakuum oppe i skeden, når du sætter den op. Det gør, at den bliver, hvor den skal – og at den får alt blodet med. I virkeligheden er en menstruationskop et utroligt simpelt produkt, som kan gøre dig fri fra både bind, tamponer, lugtgener og ubehagelige situationer med gennemblødninger.
I modsætning til bind, tamponer og menstruationstrusser, som absorberer blodet, opsamler menstruationskoppen det. Det gør, at du slipper for vaginal tørhed og irritation, eksempelvis når du tager en tampon ud og sætter en ny op. Noget andet, som gør menstruationskoppen særligt smart, er, at den kan bruges igen og igen. Faktisk kan de fleste menstruationskopper bruges i mange år, før de skal skiftes – og dermed er den både en billig og let løsning, der samtidig belaster miljøet mindst muligt.
En menstruationskop er typisk lavet i 100% medicinsk silikone, som er fri for uønskede kemikalier, hvilket betyder, at en menstruationskop er ganske hygiejnisk og sikker at bruge. Materialet, som koppen er lavet af, er blødt og bøjeligt, så du kan folde den, når du sætter den op. Når menstruationskoppen sidder, som den skal, folder den sig ud helt af sig selv.
Hvilken størrelse skal jeg vælge?
En menstruationskop findes i forskellige størrelser, og her kan du vælge den, der passer til dig. Vi er selvfølgelig alle sammen bygget forskelligt, men en tommelfingerregel er, at den større størrelse passer til kvinder, der har født, den mellemste størrelse passer til kvinder, der ikke har født, og den mindste størrelse er god til teenagere, der lige er begyndt at menstruere.
Menstruationskop – sådan gør du
Når du skal sætte menstruationskoppen op, er det vigtigt, at dine hænder er rene og menstruationskoppen desinficeret. Vask derfor dine hænder grundigt, inden du går i gang, og sørg for at koge din menstruationskop i 60 sekunder. Så er du sikker på, at alle bakterier er væk.
1) Slap helt af i kroppen, så dine muskler ikke spænder op. De kan nemlig gøre det sværere at på din menstruationskop rigtigt på plads. Gå ned i en squat eller sid på toilettet, alt efter hvad du finder mest behageligt.
2) Fold koppen som et C eller en trekantet fold. På den måde er den lettere at føre op i skeden. Sæt den op og giv slip, så koppen kan folde sig ud.
3) Tjek at koppen er foldet ud, og at der er dannet vakuum. Det kan du mærke ved, om koppen slutter tæt i skeden. Hiv eventuelt let i stilken på koppen – på den måde kan du tjekke, om den sidder fast.
Som tidligere nævnt kræver det lidt øvelse at få styr på at bruge menstruationskop. Den kan nemlig være lidt svær at få til at sidde behageligt i starten, go det tager typisk et par menstruationscyklusser eller tre, før man rigtig får det til at fungere. Synes du, at det er svært at få koppen til at sidde rigtigt i starten, kan du altså have et par tamponer med i tasken – bare så du er forberedt, hvis menstruationskoppen skulle drille lidt.
Rengøring af menstruationskop
Når du har din menstruation, så er det nok at skylle din menstruationskop med lunkent vand, når du skifter den. Efter din menstruation er det en god idé at steriliserer din menstruationskop ved at koge den i en gryde i 3-5 minutter. Og når din menstruation er kommet på ny, så giv den lige en tur i kogende vand igen, så du er sikker på, at den er fri for bakterier.