Søvneksperten guider: 10 myter om søvn
Jeg har præsenteret 10 myter om søvn, som jeg ser overalt på internettet, for vores søvnekspert Søren Vinther Fjærestad. Søren er uddannet psykolog med speciale i mindfulness-baseret behandling af søvn, og i denne artikel gør han dig klogere på din søvn.
Myte 1: Du skal have 8 timers søvn hver nat
Sørens svar: DELVIST SANDT.
Det her er faktisk en af de myter, hvor de fleste siger, at det er falsk. Men når man hører det, kan man nemt komme til at misforstå og tænke, at man kun har brug for 4 timers søvn.
Faktisk er det en ekstremt lille del af vores samlede population i verden, som ikke har brug for de der 8 timers søvn eller deromkring, men som kan klare sig for 4 og stadig være velfungerende – og vi ved ikke helt hvorfor, men der er tydeligvis noget genetisk i det.
Og hvis du er en af dem, så ved du det. Du er faktisk slet ikke i tvivl. Så hvis du hører nogle sige, at de kan klare sig fint på 5-6 timers søvn, så er det forkert. Eller man kan i hvert fald sige, at de kunne klare sig bedre med de 8.
Jeg har set flere steder, at nogle siger 7 eller 9 timer, og det er også fint. Men jeg vil sige, at hvis du er langt fra at sove de 8 timer om natten, så vil det være godt for dig at få dem.
Myte 2: Kvaliteten af søvn er vigtigere end kvantiteten
Sørens svar: SANDT.
Det vil jeg faktisk sige ja til. For i princippet kunne du godt lave en fordeling af 8 timer fordelt på klatsøvn her og der, uden overhovedet at få den søvn, du har brug for.
Et godt eksempel ses fx hos folk, der bruger alkohol til at falde i søvn med. De kan sagtens få en ganske fin søvnmængde, men kvaliteten er så dårlig, at de vågner og er lige så trætte, som da de gik i seng.
Så derfor kan det være fornuftigt at lade søvnpresset opbygge sig – det vil altså sige, at man undgår at tage en lur i løbet af dagen – så man næste nat har større mulighed for at få en god søvn.
Myte 3: Det forværrer din søvn, hvis du ser på en skærm, før du sover
Sørens svar: SANDT.
Grundlæggende set er det rigtigt. Det er der lavet noget helt konkret fysiologisk forskning på, hvor vi kan se, at det har en negativ indvirkning på søvnen, hvis du kigger på din skærm, inden du lægger dig til at sove.
Blåt lys påvirker melatonin-produktionen, som er et signalstof i hjernen, der er ret essentielt for os, når det kommer til at falde i søvn.
Derudover har det også en psykologisk betydning for os, fordi det, vi kigger på, kan være med til at skabe arousal, som påvirker vores hjerne til at tro, at det er potentiel fare, så hjernen er mere tilbøjelig til at holde os vågne for at passe på os.
Men samtidig vil jeg også sige, at der er mange, der sagtens kan gå fra at kigge på deres telefoner til at falde i søvn direkte bagefter – det kommer jo også an på, hvad du ser på din skærm. Så det handler om at finde det, der fungerer for dig.
Myte 4: Du kan godt indhente din manglende søvn
Sørens svar: BÅDE OG.
Det gør man helt automatisk. Man kan faktisk ikke undgå det. For hvis man får et stort nok søvnpres, så falder man i søvn på et tidspunkt.
Det, man så til gengæld ikke kan, er at indhente alt den bearbejdning og indlæring fra tidligere dage. Det er ikke sådan, at det bare bliver genindlært senere, når du så sover.
Så de negative effekter, som det giver – dem har du haft uanset. For du har jo så haft en dag, hvor du har været mindre effektiv, hvor du ikke var lige så god til at problemløse, og hvor dine nye læringer i så høj grad har bundfældet sig.
På samme måde kan du heller ikke spare op. Du kan ikke sige: “Nu sover jeg lige i 24 timer, og så sover jeg ikke de næste tre dage.” Det giver ikke nogen mening.
Myte 5: Der er bedre at læse en bog end at se på en skærm inden sengetid
Sørens svar: SANDT - men...
Som udgangspunkt er det sandt, men man kan også omvendt sige, at det handler om, hvad du ser på skærmen, og hvad du læser om.
Hvis det, du ser på skærmen, er flotte naturbilleder, som får dig til at slappe af, og det, du læser, handler om dit arbejde, hvilket får dig til at tænke på alt det, du skal nå, så kan det alligevel godt være, at det er omvendt.
Men som sagt, rent fysiologisk er det sandt.
Myte 6: Din søvn skal være sammenhængende og ikke afbrudt
Sørens svar: FALSK.
Din søvn ér ikke sammenhængende. Vi har flere opvågninger i løbet af natten – vi husker dem bare ikke.
Ca. hver halvanden er vi et sted i vores søvncyklus, hvor der skal meget lidt til at vække os, og hvor vi opfatter ting omkring os. Så der er vi faktisk vågne.
Det betyder også, at man ikke skal være så bange for det der med at vågne og så lægge sig til at sove igen.
Men det, man selvfølgelig skal prøve at undgå, er, at man bliver så vågen, at det tager lang tid at komme ned i den dybe søvn igen.
Myte 7: Det påvirker din søvn, hvis din telefon ligger i dit soveværelse
Sørens svar: DELVIST SANDT - men ikke nødvendigvis sandt.
Det er ikke nødvendigvis sandt, men typisk vil det være det.
Hvis man er tilbøjelig til at kigge på den i tide og utide, eller hvis den fx ligger med skærmen opad, vil den jo lyse i løbet af natten og på den måde forstyrre.
I nogle af søvnstadierne, vil det ikke have den store betydning, men i andre vil den forstyrre - også selvom du ikke nødvendigvis opdager det bevidst.
Men igen handler det jo om at finde det, der passer til dig, og hvis du er sådan en, der er afhængig af, at din telefon skal ligge i soveværelset – måske fordi du bruger den som vækkeur – så kan du jo blive nødt til at have den her. Men ellers kan det være en god idé at lægge den væk.
Myte 8: Miljøet i soveværelset har indflydelse på din søvn
Sørens svar: SANDT.
Temperatur og lys er først og fremmest vigtigt. Når det bliver aften, så går solen ned, og temperaturen falder udenfor, og det sender et signal til kroppen om, at nu er det tid til at sove.
Men der er også andre ting, som påvirker din søvn; at have en god seng at sove i, og at der ikke er noget på ens værelse, som forstyrrer en og holder en vågen.
Jeg vil dog samtidig sige, at der ikke er noget sted, hvor der er nogen, der ikke kan falde i søvn. Hvis søvnpresset er stort nok, så vil kroppen helt automatisk sørge for, at du får din søvn.
Myte 9: Hård træning, inden du skal sove, er godt
Sørens svar: FALSK.
Der er mange, der tror, at det her med at udøve hård træning, inden man skal sove, er godt for søvnen. Men det er faktisk lidt omvendt, for det kan godt have en negativ effekt.
Mild træning som en gåtur eller yoga kan sagtens hjælpe, men hvis du trænger på en måde, der får pulsen højt op, så kan der faktisk godt gå noget tid, før din krop er nede i arousal nok til, at du kan falde i søvn igen.
Myte 10: Du SKAL følge 10 gode råd for at sove godt
Sørens svar: FALSK.
Søvn kan faktisk godt blive et sted, hvor du føler, at du skal præstere. Og det kan have den modsatte effekt, hvis alle de gode råd til en god søvn ender med at spænde ben for dig, hvis du føler, du ikke kan leve op til dem.
Hvis du oplever, at din søvn ikke fungerer, jamen så kan det være en god idé at prøve rådene af og se, hvad der fungerer for dig. Men hvis din søvn fungerer, så fungerer den jo, og så er det ikke alfa og omega, at du gør alt, hvad eksperterne siger.
Det vigtige er ikke at gøre det til en kamp – for det kan i sidste ende blive det, der ender med at holde sig vågen. Forsøg at gøre det til en ting, du er glad for og bliv venner med den.