Parfumefri: Minimer Risikoen For Allergi
Parfume er et skønt – og ikke mindst velduftende – element i hverdagen, og mange af os bruger det til at understrege vores personlighed, give en ekstra følelse af luksus eller bare mindes gode tider. Desværre reagerer kroppen nogle gange negativt på duftstoffer og udvikler allergi. Men blot fordi man har parfumeallergi betyder det jo ikke, at man vil opgive god hudpleje og effektive skønhedsprodukter.
I denne artikel kigger vi derfor både på, hvad du kan gøre for at minimere risikoen for at udvikle parfumeallergi i første omgang, samt hvilke produkter der er de bedste for dig hvis du allerede døjer med det nu. Og selvfølgelig får du hele baggrunden for, hvad parfumeallergi er og hvorfor det opstår!
Hvad er parfume?
Parfume er en fællesbetegnelse for naturlige duftstoffer, aromatiske stoffer samt opløsningsmidler i skøn forening. Mennesket har anvendt dufte i mange tusinde år og raffineret kunsten i takt med, at teknologien er blevet bedre og bedre. I dag kan vi fremstille en masse dufte der ikke findes i naturen, samt efterligne, hvad naturen allerede har givet os.
Selve duftstofferne er meget komplekse molekyler, og et parfumestof kan bestå af op til 200 forskellige enkeltstoffer. Der findes mere end 3000 duftstoffer derude, og giver derfor en nærmest uendelig række af kombinationsmuligheder.
Vi bruger parfume i en bred skare af hverdagsprodukter; kosmetiske produkter (som denne artikel mest skal handle om), vaskemidler og sågar legetøj kan indeholde parfume. Der er altså tale om stoffer, vi ofte er i kontakt med, og det er her problemerne opstår for nogle.
Hvorfor undgå parfume?
Grunden til at mange vælger helt eller delvist at undgå parfume, er allergi eller risikoen for at udvikle allergi. Det skønnes, at op imod 3-4% af befolkningen lider af parfumeallergi, men tallet er heldigvis ikke umiddelbart stigende på grund af øget deklarering og udbud af parfumefri produkter på markedet, samt en generel opmærksomhed omkring at minimere eksponeringen.
Hvordan og hvorfor opstår parfumeallergi?
Det sære ved parfumeallergi er, at parfume faktisk ikke per definition er allergifremkaldende for mennesker. Når allergien opstår, er det fordi vores immunforsvar reagerer på parfumestofferne og fejlagtigt tror, at de er farlige for os. Derfor går kroppen i gang med at udvikle et forsvar mod parfumestofferne, og det forsvar har kroppen parat til næste gang vi kommer i kontakt med samme stof.
Forsvaret viser sig som selve den allergiske reaktion, og kan komme til udtryk som alt fra kløende udslæt og rødme til knopper og blærer, alt efter hvor kraftigt kroppen reagerer. Reaktionen vil forekomme de steder, man har været i kontakt med det parfumerede produkt.
Det er langt fra alle der udvikler parfumeallergi, og hvorfor nogle gør, ved vi endnu ikke. Dog ved vi, at både gener og miljø spiller ind og man anslår, at 70% af parfumeallergien skyldes miljø og omgivelser – dvs. den parfume vi omgiver os med i hverdagen, hvorimod generne kun står for 30% af allergien. Det vil sige, at du vil have nemmere ved at udvikle parfumeallergi hvis du er i familie med mange som er parfumeallergikere, men at risikoen især afhænger af din eksponering for parfumestoffer.
Hvad hvis du ikke vil undvære parfume, men gerne minimere risikoen for allergi?
Hvis du ikke har lyst til at opgive velduft i hverdagen, men samtidig gerne vil minimere din risiko for at udvikle parfumeallergi, er der heldigvis et par ting du kan gøre. Bemærk, at disse råd ikke er en garanti for at undgå allergi, men tankegangen bag dem er at minimere din eksponering for parfumestoffer og bruge dem strategisk i stedet.
Undgå parfume i din deodorant
Det bedste sted du kan starte, hvis du vil minimere risikoen for at udvikle parfumeallergi, er at undgå parfume i din deodorant. Langt de fleste tilfælde af parfumeallergi opstår som konsekvens af parfume i armhulerne, som er et særligt følsomt område. Der er nemlig tale om lukkede, fugtige områder, der gør det nemmere for parfumestofferne at blive transporteret ned i huden og sværere for dem at fordampe.
Vælg en parfumefri bodylotion
Din bodylotion er et andet godt sted at sætte ind; vi smører jo bodylotion over hele kroppen, hvilket er et ret stort areal. Med vores viden om, at jo mere vi eksponeres for parfume, jo større er risikoen for at udvikle allergi, giver det god mening at undgå parfume i det produkt, vi bruger allermest af i det daglige.
De vigtigste produkter er dem, der bliver på huden
Generelt kan det siges, at den største indsats kan gøres ved de produkter som bliver på huden. Hvis du alligevel vasker et produkt af igen, vil langt de fleste parfumestoffer også ryge med af og dermed ikke sidde på huden og udgøre en risiko. Produkter såsom shampoo, balsam, showergel, ansigtsrens og håndsæbe er således mindre vigtige at prioritere end bodylotion og deodorant og anden hudpleje, som nævnt ovenfor.
Undgå de 26 deklarationspligtige allergener
Ikke alle parfumestoffer er lige allergifremkaldende, heldigvis. Dog kender vi til 26 som udgør en særlig risiko, og de kan være rigtig fornuftige at holde øje med og eventuelt undgå. Det skal dog siges, at blot fordi vi kender til 26 parfumestoffer der er særligt allergifremkaldende, betyder det ikke, at der ikke gemmer sig andre derude med samme egenskaber. Som tidligere nævnt, findes der jo over 3000 duftstoffer derude, og forskerne har endnu ikke undersøgt dem alle helt til bunds. Derfor må vi også antage, at der findes flere som ville falde ind under kategorien ”særligt allergene”, men som vi blot endnu ikke kender til. Derfor er dette råd stadig udmærket at følge, men ikke nødvendigvis en helgardering.
Du kan se en liste over de 26 allergener her.
Brug parfume strategisk
Nu til det sjove; brugen af parfume! Vi har talt så meget om, hvor det er nemt og effektivt at undgå parfumen, men lad os tale om, hvor det giver mening at bruge den på en mere allergi-forebyggende måde. Vores bedste råd er at spraye parfumen steder, hvor den ikke kommer i kontakt med huden. Vores personlige favoritter er uden på tøjet eller i hårlængderne. På den måde vil du stadig kunne nyde dine yndlingsdufte helt uden hudkontakt.
Et lille ekstra-tip er, at læder er særlig godt til at holde på dufte, så hvis du eksempelvis har et ur eller et armbånd med læderrem, kan du med fordel sprøjte parfumen på dér.
Hvad hvis du allerede er allergisk?
Parfumeallergi er desværre en livslang tilstand, fordi din krop husker rigtig godt og altid er klar med forsvaret mod parfumestofferne når det først er udviklet. Graden af allergi kan variere meget fra person til person, og hvis du vil være sikker på, om parfume er et problem for dig, vil vi anbefale dig at gå til lægen som kan hjælpe med at afgøre sagen.
Viser det sig, at du er blevet allergisk eller blot gerne vil undgå parfume fuldstændig, er der heldigvis stadig masser af skønne produkter til dig. Det vigtigste du skal vide, er derfor, hvordan du spotter dem. Hvis du scroller lidt længere ned, har vi lavet en liste over parfumefri brands som vi fører i Matas, som forhåbentlig er en hjælp til hvor du kan starte med at kigge efter skønhedsprodukter.
Sådan spotter du parfumefri produkter
At spotte parfumefri produkter er faktisk ikke helt så nemt som det lyder. Nogle gange er parfume eksempelvis tilsat med det formål at konservere et produkt, og er derfor ikke deklareret som ”parfume” på indpakningen. Hvis du vil være helt sikker på, at det produkt du står med i hånden er frit for parfume, skal du kigge efter ordene:
- Parfumefri
- Fragrance free
Eller ordkombinationer der minder om, såsom ”fri for parfume”. Det må producenter nemlig kun skrive på produkter, hvis de slet ikke indeholder ingredienser der har parfumerende egenskaber – heller ikke som ”sideegenskab”.
Grunden til, at vi anbefaler du kigger efter ord som ovenstående er, at det simpelthen er nemmere at overskue end at huske på alle de navne, parfume kan optræde med på en ingrediensliste – og alle de æteriske olier, der kan være i produkter, som også har parfumerende egenskaber. Mere om det i næste afsnit.
Faldgruber - hvor kan det gå galt?
Som altid med emner af mere kemisk karakter, er der meget at være opmærksom på, når snakken falder på parfume. Man risikerer at få et produkt med hjem man ikke kan tåle, hvis man ikke ser sig lidt for eller er klar over, hvad man skal kigge efter. Derfor har vi listet tre, almindelige faldgruber du skal kende til.
Kært barn har mange navne
Hvis der ikke står ”parfumefri” eller ”fragrance free” direkte på dit produkt, er det ofte nødvendigt lige at tage et kig på ingredienslisten for at afgøre, om produktet indeholder parfume eller ej. Her skal man dog virkelig holde tungen lige i munden, fordi parfume kan optræde under mange navne. På ingredienslisten (som hedder ”INCI” på dit produkt) kan parfume optræde som:
- Perfume/parfum/parfume
- Fragrance
- Aroma
Alle tre begreber dækker over det samme – nemlig parfumeblandinger. Så ser du et af disse ord på en ingrediensliste ved du, at der er duftstoffer i produktet.
Naturlig parfume er stadig parfume
Mange producenter anvender naturlig parfume i deres produkter i stedet for syntetisk. Det fremgår tit som ”with natural perfume”, ”natural fragrance” eller ”natural essential oils” på forsiden af produkterne.
Om man bedst kan lide sin parfume syntetisk eller naturlig er en præferencesag, men for en parfumeallergiker er det ligegyldigt: uanset om parfume er naturligt eller syntetisk, kan det skabe allergier eller fremprovokere allerede eksisterende. Derfor er det ikke nok at købe et produkt med parfume af naturlig oprindelse; de stoffer som giver allergi, er de samme uanset hvor parfumen stammer fra. Rådet herfra er at undgå al parfume hvis man er allergiker; kunstig såvel som naturlig.
Pas på de æteriske olier
En anden kilde til parfume som er nem at overse, er æteriske olier (optræder ofte som ”essential oils” på indpakningen). Vi kender især æteriske olier fra aromaterapi, men de bliver også bredt anvendt i skønhedsprodukter, hvor de især optræder hos natur-brands.
Måske har du hørt, at det er godt at bruge tea tree oil mod bumser, fordi det har en antibakteriel effekt? Hvad man måske ikke lige tænker over er, at tea tree oil indeholder både limonene og linalool, som begge er på listen over særligt allergene duftstoffer. Olien er i sig selv altså parfumeret og kan derfor trigge allergi, hvis man har det.
Indeholder en æterisk olie allergener (og det gør de nærmest alle sammen), skal de deklareres. Dog skal producenterne ikke skrive ”parfume” også, og derfor kræver det, at du som forbruger skal kunne genkende ikke blot de 26 allergener, men også en række æteriske olier som i sig selv virker parfumerende.
Et eksempel kunne være lavendelolie, som bruges i rigtig mange produkter. Det vil fremgå som Lavendula Angustifolia Oil / Lavender oil på ingredienslisten. Lavendelolie er kraftigt parfumerende og indeholder allergenerne geraniol, linalool og limonene. De tre allergener skal selvfølgelig deklareres på ingredienslisten, men ordet ”parfume” behøver ikke fremgå. Derfor skal du som forbruge være klar over, at lavendelolie er en æterisk olie og indeholder parfumestoffer. Du skal desuden kende til de 3 særligt deklarationspligtige allergener olien også indeholder og genkende dem på ingredienslisten, hvorefter du skal kunne konkludere, at der altså er tale om et parfumeret produkt.
Det er rigtig, rigtig meget at holde styr på og det er meget nemt at overse en ingrediens på ingredienslisterne, som ofte er meget lange.
Parfumefri brands og serier i Matas
Fordi det kræver lidt tålmodighed og uddannelse nemt at afgøre, om et tilfældigt produkt er parfumefrit eller ej, har vi her samlet en liste over brands og produktserier, hvis produkter altid er fri for parfume, så du roligt og bekvemt kan gå på opdagelse efter de produkter, du måtte stå at mangle:
Parfumefri mærker
- Clinique
- Nilens Jord
- Rudolph Care
- Pudderdåserne
- Idun Minerals
- Sandstone Scandinavia
- Miild
- Lavinde Copenhagen
Parfumefri serier
- Matas Mild serie
- Udvalgte produkter fra Matas striber
- Udvalgte produkter fra Ecooking
- Udvalgte produkter fra Plaisir
- Udvalgte produkter fra Matas Natur
- Nivea Sensitive serie
- Udvalgte produkter fra Avivir
- GOSH Copenhagen
Inde på matas.dk har vi en filtreringsfunktion, som viser dig samtlige parfumefri produkter i de forskellige kategorier. Den håber vi du finder brugbar, hvis du skal søge efter produkter uden duft.
Vi håber, at denne artikel har givet dig et godt overblik over parfume i kosmetik, hvad man skal være opmærksom på som allergiker og hvad man kan gøre, for at minimere sin egen risiko for at udvikle parfumeallergi. Vi synes parfume er skønt, men derfor gør det jo ikke noget at bruge det med omtanke.