Bliv klogere på solsensitiv hud
Solen er sammensat af synlige og usynlige stråler. De synlige stråler er dem, vi kan se, og de usynlige stråler består af varm infrarød stråling og ultraviolet stråling. De ultraviolette stråler er dem, der kan give os den solbrune farve, som mange forbinder med rigtig gode og solrige sommerminder. Men de ultraviolette stråler kan hverken ses ellers mærkes, og det kan gøre dem særligt lumske at beskytte sig imod.
Hvorfor skal huden beskyttes?
Solens stråler kan både gøre øjeblikkelig skade på huden, men også forårsage dybere langvarig skade. UVA-strålerne er de stråler, som går dybt ned i hudens lag og laver uoprettelig skade her. UVA-stråler kan fremskynde aldring, solallergi og pigmentforandringer. En god huskeregel er UV-A – A for alder eller allergi.
UVB-stråler er de af solens stråler, der primært skaber den brune farve i huden, men det er også disse stråler, der er den primære årsag til solskoldning. En god huskeregel er UV-B – B for brun eller brændt. Både UVA og UVB-stråler kan også ødelægge vores celler og cellernes DNA. Hvis disse skader gentages, kan de på den lange bane medføre hudkræft.
Solcremer til ansigtet
Når vi skal vælge solpleje til vores hud, er det vigtigt at skelne mellem solcremer til ansigt og til krop. Solcremerne til ansigtet er nemlig udviklet til den mere sarte og udsatte hud og har ofte gode hudplejeingredienser i sig, som kan pleje huden og arbejde på eventuelle hududfordringer, samtidig med at den beskytter mod solens stråler.
Vi har her samlet en håndfuld effektive og lækre solcremer til ansigtet, som er udviklet til den sensitive hud.
Solcremer til kroppen
Huden på kroppen kan også sagtens være sensitiv og have brug for god fugt og pleje, samtidig med at den får beskyttelse. Vi har her samlet en række milde og lækre solcremer, som er perfekt til den sensitive hud på kroppen.
Husk at søge skygge og bruge solhat, når UV-indekset er på sit højeste. Det er anbefalet at bruge solbeskyttelse flere gange i løbet af dagen, og også give et ekstra lag, hver gang du har været i vandet.
Husk tallet 3
Det er vigtigt at skabe gode solvaner, for at minimere de skader, som solens stråler kan medføre. En god huskeregel er at huske på tallet 3.
Tallet 3 kan nemlig huske dig på de 3 gode solråd: Søg skygge, brug solhat og brug solcreme.
Derudover kan tallet 3 minde dig om at du skal bruge solcreme når UV indekset er højere end 3. Eller hvis du opholder dig udenfor i de 3 timer, solens stråler er stærkest, nemlig mellem klokken 12 og klokken 15 om eftermiddagen.
Hudens korte og langsigtede reaktioner på sol
Solen er en afgørende faktor for vores velbefindende og humør, og i de rette og anbefalede mængder har solen en gavnlig effekt for vores sundhed. Solen er nemlig ansvarlig for at D-vitamin skabes i vores hud, og D-vitamin er afgørende for at placere kalk de rigtige steder i kroppen. Men 15 minutters eksponering om dagen er tilstrækkeligt for sikre kroppen D-vitamin.
I mere intense doser kan solen dog gøre alvorlige skader på huden, som reagerer både her og nu, men også på lang sigt.
Reaktionerne her og nu kan være mange og mere og eller mindre alvorlige:
- Solskoldning
- 1. grads forbrændinger, hvor huden bliver tydeligt rød og smerter, og 2. grads forbrændinger, hvor der opstår væskefyldte blærer og forbrænding
- Fotoeksem, også kaldet solallergi, med varmeknopper, eventuelt kløende udslæt på hals og arme
- Fotosensitivitet
- Hovedpine, svimmelhed, feber og dehydrering, ved hedeslag.
Af de mere langsigtede reaktioner på intens overeksponering af solens stråler er blandt andre følgende:
- Pigmentforandringer i ansigtet, leverpletter, især på de mest udsatte områder, som i ansigtet og på hænderne.
- Fotoaldring, for tidlig aldring af huden, dybe rynker, og tab af spænstighed, også især synligt på kroppens udsatte områder, som på hænder og i ansigtet
- Øget risiko for hudkræft.
Gode solvaner - fra barndommen af
Solen er intens for huden og angriber hudens celler. Det betyder at hudens forsvar svækkes og dens modstandskraft forringes. Huden har derfor brug for at få stimuleret sit naturlige forsvar, og her kan vi hjælpe huden på vej ved at give den yderligere beskyttelse og pleje med solfaktor i. Men en beskyttende solcreme kan ikke stå alene. Det er afgørende at påtage sig gode og konsekvente solvaner. Gerne fra barndommen af.
Solbeskyttelse og gode solvaner er essentielt for at kunne beskytte børn for solens skadelige stråler. Børns hud er ikke færdigudviklet, hvilket gør den finere og sartere end voksnes hud. 50% af de celleskader, som forårsages af ultraviolette stråler, sker inden børnene fylder 19 år. Det er derfor afgørende at forældre tager ansvar for børnenes solbeskyttelse og udvikling af gode og konsekvente solvaner, som børnene kan tage med sig videre ind i deres voksenliv.
Børn skal være helt beskyttet og helst mere end de voksne, da børn ofte bliver overeksponeret for solen. Tænk bare over en ferie til syden. Hvem lægger sig under parasollen med en bog, og hvem leger i vandkanten på stranden eller ved poolen? På sommerferie med familien tilbringer hvert tredje barn op imod 15 timer i gennemsnit om ugen i deres badetøj i direkte sol. Dertil hører at sand og vand reflekterer 30% af de ultraviolette stråler. Børn giver desuden ofte udtryk for for meget soleksponering, når skaden er sket, og de føler ubehag som følge heraf.
I en solundersøgelse i Tyskland, som fokuserede særligt på små børn, viste det sig, at informationer og oplysning om solen øgede de gode solvaner med 500%. Derfor, snak med dine børn om vigtigheden af at beskytte sig mod solen. Giv dine børn gode solvaner, allerede fra barndommen af.
Farmakonomen guider til solbeskyttelse:
Gode råd til børn i solen
- Undgå solen mellem kl. 12 og 15, hvor solen står højest og er mest intens. Du kan eventuelt opfordre dem til at lege i skyggen eller søge indendørs for at slappe af.
- Giv børn tøj på, der skærmer dem, gerne en hat med en bred skygge, solbriller og løst tøj.
- Vær gavmild med solcremen, hele dagen igennem. Kom solcreme på ad 2 omgange - en halv time inden I skal udenfor og i løbet af dagen cirka hver anden time. Kom desuden solcreme på, efter børnene har været i vandet, og husk de udsatte områder, man har tendens til at glemme, som nakken, ørene og fødderne.
- Vælg solcremer, der er specielt udviklet til børn, og som er sand- og vandresistent.
- Lad ikke spædbørn være i direkte sol - heller ikke småbørn. Det anbefales endda at børn under tre år helt undgår solen.
- Sørg for at give børn rigeligt at drikke igennem hele dagen.
Gode solcremer til børn
Ligeså vel som voksne kan have en solsensitiv og følsom ud, så kan børn også have det. Men det findes der heldigvis råd for. Vi har samlet en håndfuld effektive solcremer til børn, som er skabt til den sensitive hud, der samtidig skal op og ned ad vandet en del gange i løbet af dagen.
Fås både i spray og i cremer alt afhængig af, hvad I foretrækker.
Det anbefales ikke at bruge solcremer til babyer, da små børns hud er ekstra fin og sart og derfor så vidt muligt skal holdes helt ude af solen.
Gode solråd og -vaner
Det er ikke kun børn, der har en gavnlig effekt af de gode solråd og -vaner. Det er også vigtigt, at voksne har respekt for solens stråler og er klar over, hvad solen kan forårsage af skader på kort og lang sigt. Man kan stadig nyde sommerens gode vejr og solens varme stråler, hvis man inkorporerer gode solvaner, der giver ekstra beskyttelse sommeren igennem:
- Undgå helt længerevarende ophold i direkte sol, også selvom du har taget solcreme på
- Brug solhat og solcreme, og undgå solen helt mellem kl. 12 og 15.
- Brug derudover let tøj, til at skærme for solen, samt solbriller
- Påfør solcreme ad to omgange, mindst ½ time inden du skal ud ad døren
- Brug nok solcreme. En god tommelfingerregel er 1 krop = 1 håndfuld
- Glem ikke de udsatte områder som ører, nakke, fødder, hænder, næseryg og læber
- Påfør solcreme flere gange i løbet af dagen, gerne hver anden time og hver gang, du har været i vandet
- Vælg en solcreme, der passer til din hudtype
- Den bedste solcreme er den, der bliver brugt, og derfor bør du gå efter en solcreme, du nyder at smøre dig ind i. Det kan være én, hvor du er glad for duften, konsistensen eller følelsen.
- Check dine modermærker og skønhedspletter regelmæssigt – oplever du uregelmæssigheder i farve eller form, skal du gå til lægen med det samme
Hvor meget solcreme er nok?
Den gode tommelfingerregel er at 1 håndfuld solcreme er nok til personens egen krop. Men hvor meget er det lige, når man skal købe nok solcreme til en familie, der skal på strandtur?
En typisk voksen ”håndfuld” er 40 ml og en børne ”håndfuld” er 20 ml. Smør inden afgang til stranden mindst én gang. Smør igen løbende, når I er afsted.
Så en lille udregning til en familie på 4 der skal smøre 3 gange på en almindelig solrig strandtur: 2 x(3 x 40ml) + 2x (3 x 20 ml) = 240 ml + 120 ml. Det er altså en del solcreme der skal bruges. Dertil er det en god ide at have en dedikeret ansigtssolcreme, der matcher din hudtype, og en lille stift til de små udsatte områder. Og sidst, men ikke mindst, er det vigtigt at følge turen ude i solen op med fugt eller aftersun, når I kommer hjem.
Skaden er sket - hvordan plejer jeg solskadet hud?
Du har ikke været konsekvent med solbeskyttelsen, og nu er skaden desværre sket – på trods af gode intentioner. Det vigtigste er nu, at din hud får masser af fugtgivende og beroligende pleje. En hud, der er blevet grundigt solskoldet, er faktisk blevet forbrændt, så der gælder de samme principper som ved andre forbrændinger – vand, vand, vand, indtil det ikke gør ondt mere. Herefter er det vigtigt at pleje den nu skadede hud med fugt, så den nye hud er velplejet.
Der findes mange aftersun plejeprodukter, og fælles for dem alle er, at de går ind og tilfører huden fugt, samtidig med at de beroliger og virker kølende på hudens udsatte områder. Vær generøs med behandlingen, og påfør ofte, og ikke kun når huden føles stram, kløende og varm. Hold en pause fra solen de næste par dage, og vær herefter konsekvent og bestemt med solbeskyttelsen og de gode solvaner.