Sådan kommer du bedst gennem en solskoldning
Måske du kender scenariet – du har ligget lige længe nok på stranden og har muligvis glemt at få smurt dig ordentligt ind eller få søgt skygge i tide. Hen ad aftenen kan du mærke den brændende fornemmelse i huden, som bevidner, at du har fået lige lovlig meget af solens stråler i dag. Den er god nok, du er blevet solskoldet... så hvad nu?
Selvom det selvfølgelig er alfa omega altid at passe godt på sin hud, inden skaden sker, så er der råd for at komme godt gennem sin solskoldning.
Hvad kan lindre en solskoldning?
Når uheldet er ude, og huden er blevet rød, så kan det være en rigtig god idé at berolige den med kølende cremer. Her er det guld værd at investere i en effektiv og skånsom aftersun, da de indeholder ingredienser, som beroliger huden og køler.
Aloe vera er især kendt for at have en god effekt på solskoldet hud. Du kan enten gå efter ren aloe vera blad-gel eller produkter, som indeholder aloe vera.
Er du rigtig hårdt ramt, og har brug for akut lindring, så kan du vædde et viskestykke, en karklud eller et lagen med køligt vand og lægge det på det solskoldede område. Oplever du, at din hud danner blærer, så rådfør dig altid hos din læge. Det kan være tegn på 2. gradsforbrænding af huden, som muligvis kan kræve noget behandling af smerterne. Sidst men ikke mindst er det godt at drikke masser af vand, da hudområder, der er forbrændte, fordamper mere vand.
Hvad er en solskoldning?
Solskoldning er en betegnelse for, når din hud reagerer på at have fået UV-stråler fra solen eller fra solarie. Det viser sig ved, at huden bliver rød, kan klø og i nogle tilfælde hæver den op. Holder du huden væk fra solen, så vil solskoldningen gå i sig selv i løbet af nogle dage.
Man bliver lettere solskoldet, hvis man er lys i huden. Er du f.eks. lys- eller rødhåret, har huden ofte ikke lige så meget pigment i sig. Det pigment kaldes melanin, og det er det, som beskytter huden ved at gøre den brunere. Så jo mindre pigment, jo større risiko for solskoldning har man. Det betyder dog ikke, at de, der kan blive meget brune, ikke også skal beskytte deres hud – det betyder bare, at de sjældnere bliver solskoldet.
En solskoldning viser sig oftest 4-6 timer efter, at du har opholdt dig i solen. Både solens UVA- og UVB-stråler skader huden i længden, hvis man får for meget af den, og det er altså dem, der gør, at din hud bliver skoldet.
Hvordan forebygger man en solskoldning?
Det er altid en god idé at have de tre solråd i baghovedet, når man opholder sig i solen:
1. Søg skygge
2. Brug solhat
3. Brug solcreme
Derudover er det vigtigt at mærke efter og lytte til din hud. Føler du, at din hud føles overeksponeret for solen, så tag det alvorligt, og søg skygge, så din hud kan få ro.
Mellem 12 og 15 er det især vigtigt, du passer på. I Danmark er det her, 50% af dagens stråling kommer. Derudover skal man også huske på, at vand og sand reflekterer solen, og dermed forstærker solens effekt. Det er især vigtigt at være obs på, når man opholder sig på stranden.
Derudover er det selvfølgelig vigtigt, og kan ikke understreges nok, at man får brugt solcreme på hele kroppen – og får brugt nok af den. Vi har samlet en håndfuld effektive og populære solcremer til dig her til højre, som du kan klikke i kurven og være klar parat til din sommer.
Er solskoldning farligt?
Solskoldning her og nu er som sådan ikke farligt, det er bare utrolig ubehageligt og kan gøre meget ondt. Men på sigt kan det blive farligt, da mange solskoldninger kan føre til øget risiko for hudkræft. Det gælder især, hvis man har fået mange solskoldninger som barn. Så sørg for også at smøre de små ind og hold dem i skyggen, når solen står højest.
Kilder:
Sundhed.dk
Sundhedsguiden.dk