Den store guide til sutter
Der er mange spørgsmål, når det kommer til korrekt brug af sutter. Så i denne artikel tager vi fat på de mest stillede spørgsmål, så du forhåbentlig kan blive klogere på, hvordan din baby får den bedste oplevelse ved brug af sin sut.
Hvornår må baby begynde at bruge sut?
Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at man skal have godt styr på sin amning, før man introducerer sutten til sin baby. For de fleste babyer gælder det, at de skal have nemt ved at tage fat ved brystet og sutte og skal følge sin vægtkurve, før man skal begynde at bruge sut. Det skal man gøre, da sutten godt kan forvirre det lille barn, og man kan risikere at forstyrre ammeprocessen.
Sutteteknikken på brystet og på sutten er nemlig forskellig, og det kan forvirre din baby og gøre det sværere at få helt styr på amningen. Så en god tommelfingerregel er, at amningen skal spille helt, før du introducerer din baby til en sut.
Gode sutter til de små
Når din baby så har helt styr på amningen, kan det være en god hjælp med en sut indimellem. Her hos Matas har vi et bredt udvalg af sutter, både til de helt små og de lidt større babyer.
Det er ikke alle børn, der synes sutter er det bedste i verden, så fortvivl ikke, hvis dit barn ikke vil bruge sut – det er normalt. Men er dit barn glad for sin sut, er fordelene at han eller hun vil føle det beroligende og trygt i en verden, hvor der sker en hel masse omkring dem hele tiden.
En sut kan også hjælpe dig med at finde ud af, om dit barn er sulten. Hvis dit barn græder og er sulten, og du giver det sutten, vil det hurtigt afvise sutten – og så er chancerne for, at det er sulten, der gnaver, ret stor.
Hvor længe holder sutter?
Af hygiejniske og sikkerhedsmæssige årsager er det bedst, at du skifter dit barns sut efter 1-2 måneder. Skift altid sut, hvis den begynder at have tegn på slitage og ikke længere fungerer optimalt. Bakterier kan nemlig sætte sig i små huller og rifter.
Det kan også ske at den del af sutten, baby har i munden, begynder at vokse, når sutten har været brugt i et stykke tid. Her er det vigtigt, du skifter sutten til en ny med det samme. Du kan også trække i sutten indimellem for at tjekke, om den stadig er elastisk eller er ved at mørne – er den det, er det tid til en ny sut.
Det kan dermed være en god idé at have en håndfuld sutter liggende, så du altid har en ny klar, til hvis der skulle blive brug for det.
Hvor ofte skal sutter koges?
Første gang, du tager en ny sut i brug, er det en god idé at sterilisere den med kogende vand. Kog sutten i fem minutter, og lad den tørre og nedkøle, før du giver sutten til dit barn.
Generelt er det en god idé at koge sutterne dagligt, så du undgår unødige bakterier. Et godt tip er at gnide sutterne med lidt groft salt, da det kan fjerne mælkerester og belægninger på sutten. Husk at skylle godt efter med vand.
Når du alligevel er i gang med at koge sutterne klar til en ny dag, så husk også lige at tjekke dem for eventuelle huller eller skader. Er sutten for slidt, har den bedst af at komme i skraldespanden.
Opbevar sutten i en ren og tør beholder, når den ikke er i brug, og undgå at udsætte sutterne for høj varme og direkte lys. Så holder de bedst.
Sådan hjælper du dit barn til at bruge sut
Hvis du ønsker, at dit barn skal begynde at bruge sut, så er der lidt gode råd at hente til, hvordan du gør det bedst.
Du kan varme sutten op i hænderne eller i din BH, inden du giver den til dit barn. Det vil føles mere behageligt med en varm sut end en kold. Du kan eventuelt dryppe lidt modermælk på sutten. Sørg for at placerer sutten op mod ganen i munden, så har barnet nemmere ved at få fat. Og så er det selvfølgelig vigtigt, at du bruger den rigtige størrelse, så det lille barn ikke har en for stor sut.
Et godt tip, til at få barnet til at bruge sut, er, at du introducerer sutten til barnet, lige når du har ammet, og din baby ligger og hygger og bobler halvt i søvne. Ofte ligger baby og sutter på brystet og døser hen efter amning, og her kan du prøve stille og roligt at placere sutten i barnets mund i stedet for dit bryst.
Hvornår er det slut med sut?
Det er ofte omkring 12-15 måneders alderen, at børn begynder at stoppe med at bruge sut. Nogle børn kan have svært ved det, og her kan det være godt med et par gode, konkrete råd:
- Et godt tip er at punktere sutten. Det gør ofte, at barnet mister interessen for den.
- Nedtrap brugen af sut stille og roligt. Sig eventuelt nej til sutten i dagtimerne, og lad barnet få sutten til en start, når han/hun er ked af det eller skal sove.
- Lav eventuelt et lille ritual, når der skal siges farvel til sutten. Mange benytter sig at suttetræer, som man kan hænge sutten op på. Det vil også give barnet en forståelse for, at det ikke bare lige kan få sutten igen, når han/hun vil – for sutten hænger jo på suttetræet.
- Når barnet skal sove, så prøv at bruge andre beroligende metoder end sutten. Det kan være at svøbe det ind i et dejligt tæppe, gynge barnet, give lidt massage på kroppen eller under fødderne eller høre noget behagelig og rolig musik.
- Den kan give ængstelighed både hos barn og forældre, når sutten skal lægges på hylden. Det er meget normalt, at barnet lige skal finde en ny rytme og andre måder at føle sig tryg på. Så giv det tid og ro, det skal nok lykkes på et tidspunkt!