Hvad bruger kroppen K-vitamin til?
K-vitamin spiller en central rolle, da den får blod til at størkne (koagulere). Dette betyder, at kroppen bruger K-vitamin til at størkne blodet, når du eksempelvis har skåret dig. Uden K-vitamin ville det ikke holde op med at bløde. K-vitamin er også vigtigt for dine knogler.
K-vitamin findes i 3 former;
- K1 (fyllikinon), optages fra kosten fra grønne planter.
- K2 (menakinon), K2 dannes ud fra K1 i tarmen.
- K3 (menadione), K3 er syntetisk fremstillet.
Hvor findes K-vitamin i kosten?
K-vitamin findes i mange madvarer. Specielt i surkål og mørkegrønne grøntsager, men også bønner og rødkål. En kilde til K-vitamin er desuden i følgende madvarer:
- Broccoli, kål, spinat
- Avocado
- Vegetabilske olier
- Lever
- Nyre
- Mejeriprodukter
- Kornprodukter
- Kød
- Æggeblomme
- Frugter
Kan man få for meget K-vitamin?
Ja. Hvis du tager blodfortyndende medicin, skal du undgå tilskud af K-vitamin. K-vitamin modvirker nemlig virkningen af blodfortyndende medicin.
Anbefalet daglig dosis er 1 mikrogram per kilo legemsvægt per dag både for mænd og kvinder.
Kan man få for lidt K-vitamin?
Ja, man kan godt få for lidt K-vitamin, men det ses nærmest aldrig hos raske mennesker. Generelt er der nemlig rigeligt med K-vitamin i vores kost, og bakterierne i dine tarme hjælper dig med at lave K-vitamin til kroppen. K-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, hvilket også betyder at kroppen kan lagre det i fedtdepoter til senere brug.
Symptomer på mangel på K-vitamin er øget tendens til blødning, næseblod og blå mærker.