Får du spist nok grønt?
De fleste af os kan nok ikke løbe fra, at vi af og til godt kan lide at spise en lækker madpandekage eller lave en god portion lasagne. Men hvis du også har behov for et grøntsags-pift (uden at skulle lave helt om på kostplanen) – så er du kommet til det rette sted. Dine livretter kan nemlig forblive dine livretter, men de kan faktisk forvandles til et sundere alternativ, så du let kan få endnu flere vitaminer og grøntsager indenbords. Så spis du bare løs af livretterne – på en sundere måde.
Madpandekager
Jep, du læste rigtigt! Der findes faktisk et meget sundere alternativ til de klassiske, mexicanske madpandekager. Som en bonus kan du faktisk både lave en super sund pandekagedej og fylde pandekagen med lækre grøntsager – det er ren win win!
Det skal du bruge:
- En håndfuld spinat
- 2 æg
- 1 dl. mælk
- 2 dl. havregryn eller boghvedegryn
- Salt og peber
Fyld:
- Frisk salat
- 1 tomat
- Et par skiver røget laks
- En halv avocado
- Hytteost
Sådan gør du:
Put spinat, æg, mælk, havregryn, salt og peber i en skål. Find herefter en stavblender og blend det hele sammen til én samlet masse. Bag nu pandekagerne på en middelvarm pande tilsat en lille smule olie. Fyld til sidst pandekagerne med ovenstående fyld eller hvad du bedst kan lide.
Tip! Når det kommer til fyldet, er det kun fantasien, der sætter grænser. Madpandekagerne fungerer også skønt med kylling eller i ren vegetarisk form.
Lasagne
Der findes næsten ikke noget, der er så overskueligt og lækkert som at smække en god lasagne sammen. Desværre bliver den italienske klassiker sjældent til en sand grøntsagsbombe – men det kan vi heldigvis ændre på!
Det skal du bruge:
- 2 auberginer
Blomkålsbechamelsovs:
- 300 g blomkål
- 1 løg
- Kokosolie til stegning
- 4 dl soyamælk eller quinoadrik
- En lille håndfuld revet, mager ost
- Revet muskatnød
- Salt og peber
Tomatsovs:
- Olivenolie
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 dåse flåede tomater
- 1 bundt friske basilikumsblade
- Salt og peber
Sådan gør du:
Tænd ovnen på 200 grader, og kom bagepapir på to bageplader. Skær auberginerne i ca. en centimeter tykke skiver, og fordel aubergineskiverne på pladerne. Sæt pladerne i ovnen, og bag dem bløde og møre i cirka 20 minutter.
Imens laves tomatsovs og blomkålsbechamelsovs: Del blomkålen i mindre buketter, og hak løget fint. Varm en gryde op til medium varme, tilsæt kokosolie og steg løgene klare. Tilsæt herefter blomkål, og hæld mælken over. Lad det småsimre i 10 minutter. Tilsæt muskatnød, ost, salt og peber, og blend det til en jævn sovs.
Varm olien til tomatsovsen i en mellemstor stegepande. Tilføj hakkede løg, og steg dem i 3-4 minutter. Tilsæt hvidløg, og lad dem stege med i et minuts tid. Tilsæt flåede tomater og basilikumblade. Smag til med salt og peber. Bring sovsen i kog, og lad den derefter simre ved lav varme.
I et ovnfast fad ligger du nu skiftevis blomkålsbechamel, auberginer og tomatsovs indtil fadet er fyldt. Afslut med et lag bechamel. Sæt fadet i ovnen og bag lasagnen i 25 – 30 minutter ved 200 grader.
PSST! Hvis lasagnen ikke behøver at være vegetarisk, kan du sagtens tilføje kød uden problemer.
Nachos
De syndige nachos er en salt café-klassiker uden lige, som vidst aldrig går af mode. Dog kan du let erstatte de salte chips med et sundere alternativ, som gør retten en del mere taknemmelig – og knap så syndig.
Det skal du bruge:
- 2 søde kartofler
- Olivenolie
- Kyllingestykker
- Avocado
- Salsa
- Oliven
- Evt. lidt creme fraiche
Sådan gør du:
Tænd ovnen på 225 grader, og kom bagepapir på to bageplader. Vask de søde kartofler grundigt, og skær dem i så tynde skiver som muligt med en meget skarp kniv. Fordel kartoffelskiverne på to bageplader, og pensl dem med olivenolie.
Sæt pladerne i ovnen og bag dem i 15 minutter. Tag pladerne ud, vend skiverne, og pensl med olivenolie på modsatte side også. Sæt derefter pladerne tilbage i ovnen, og bag dem i yderligere 5-10 minutter.
Anret de søde kartofler på et fad sammen med kylling, avocado, salsa og oliven. Spis dem direkte fra fadet, og servér evt. mere salsa og creme fraiche til.