Håndvægte hos Matas
Håndvægte er en af de mest populære og anvendte redskaber til træning. En håndvægt er en type frivægt og som navnet antyder, en vægt der holdes i hånden. Håndvægte kommer i en bred variation af vægte, lige fra de helt lette til de meget tunge. Det er derfor nemt at finde en håndvægt til netop dit behov.
Håndvægte kan både anvendes som sæt, altså en håndvægt i hver hånd, men kan også anvendes én ad gangen. Kun fantasien sætter grænser for, hvordan du vil anvende håndvægte til din træning.
Mange typer håndvægte
Når man siger håndvægt, tænker de fleste på den helt traditionelle håndvægt med fast vægt. Dette kan være en udfordring for dem, der ønsker at træne derhjemme, men som samtidig også gerne vil have mulighed for at justere vægten, så den passer til forskellige øvelser og til de fremskridt, man opnår i sin træning. Heldigvis findes der også justerbare håndvægte, hvor du kan øge og sænke mængden af vægt på den samme håndvægt, og derved ikke skal have skabt fyldt med 10 forskellige håndvægte.
Udover den sædvanlige håndvægtform, findes der også dem, der kaldes Kettlebells. En Kettlebell er en rund vægt med et håndtag på, og du kender dem måske fra crossfit verdenen, hvor de bruges rigtig meget. En Kettlebell giver dig mulighed for andre variationer af øvelser og kan med fordel anvendes til styrketræning, hvor du ønsker at involvere hele kroppen og ikke isolerede muskeløvelser, som normalvis ses med håndvægte. Kettlebells kan dog være svære at anvende til isolerede øvelser, som biceps eller skulderøvelser.
Vælg den rigtige håndvægte
Når du vælger dine håndvægte, er det også værd at kigge på materialet, de er lavet i. Traditionelle håndvægte er lavet i støbejern eller titanium og kan være hårde for både hænderne og gulvet hjemme i stuen. Til dem, der hverken ønsker vabler og hård hud eller ødelagte gulve derhjemme, findes der håndvægte overtrukket med neopren, der sikrer et mere sikkert og behageligt greb, mens det ikke laver slidskader på gulvet.
Træningsmuligheder med håndvægte
Der er nærmest ingen grænser for de øvelser, du kan lave med håndvægte i din hjemmetræning. Håndvægtene kan bruges til både overkropstræning og bentræning. Træn for eksempel dine bicepsmuskler i armene med en håndvægt i hver arm. Du kan også træne dine skuldre med øvelsen "militær skulder pres" eller dine brystmuskler ved "chest press".
For at træne ben og balder, kan du holde en håndvægt eller kettlebell i hænderne under squatøvelser, såsom sumosquat eller goblet squats. Ved lunges kan du have en kettlebell i hænderne eller en håndvægt i hver hånd. Du kan også lægge en håndvægt henover hofterne ved hip thrust for en tungere træning.
Husk, at du altid kan tilføje mere vægt til din træning, og mange øvelser kan laves uden vægt først, så du får fornemmelsen af øvelsen. Ved håndvægte, der kan tilpasses i vægt, kan du altid tilføje mere eller mindre vægt.
Ved at tilføje vægt til din hjemmetræning kan du gradvis øge din styrke og styrke dine muskler, så du hele tiden tilpasser belastningen til dit eget niveau.
Sikkerhed og korrekt teknik
Al træning kan give skader, hvis kroppen ikke er opvarmet, eller hvis du øger belastningen med vægt for hurtigt. Det er derfor vigtigt, at du altid starter din træning op med en form for opvarmning eller strækøvelser. Ved at opvarme musklen med strækøvelser sikrer du også, at musklerne og senerne kan strækkes til de optimale stillinger og mindsker risikoen for skader, der kan opstå, når musklerne er "kolde" og stive.
Opvarmning behøver ikke være en løbetur eller det helt store program; udstrækning af musklerne eller en gåtur først kan sagtens være nok.
For ikke at lave skader på dig selv, er det vigtigt, at du ikke starter med for meget vægt. Sørg altid for at have styr på øvelserne med lidt vægt først, og herefter kan du gradvist sætte mere vægt på. En vægtøgelse behøver ikke være flere kilo.
Det er vigtigt, at du lytter til din krop - træning med vægte kan mærkes, men det skal aldrig gøre ondt. Hvis noget føles forkert eller gør meget ondt, kan det være nødvendigt at sætte vægten ned eller finde en mindre belastende udgave af øvelsen.