Guide: Sådan får du sommerklare fødder
Vi drømmer alle om bløde, smukke fødder og velplejede tånegle. Det er lækkert at lægge sig under professionelle hænder, men du kan sagtens lave god fodpleje derhjemme. Vi guider dig her step for step, så du kan få sommerklare fødder.
Hvad er en pedicure?
Hvis du ønsker professionel pleje af dine fødder, kan en pedicure være løsningen. Under behandlingen forkæles både dine fødder og negle: hård hud fjernes og neglene klippes, files, og renses for neglerødder. Her kan du ligeledes få afsluttet behandlingen med lak på neglene. Alternativt kan du udføre behandlingen på dig selv derhjemme. Det kræver ikke meget, men det er det rene selvforkælelse. Følg guiden nedenfor for at opnå bløde, sunde og sommerklare fødder.
Sådan plejer du selv dine fødder
Bløde fødder kræver, at du giver dem lidt kærlig opmærksomhed. Døjer du meget med hård hud, eller er det bare længe siden, du har taget dig af dine fødder, så er dette en god måde at komme i gang med hjemmepedicure.
1. Start med fodbad
Første step til velplejede fødder begynder med et fodbad. Fyld en balje med varmt vand og hæld herefter den mængde fodbadesalt eller -olie i baljen, som produktet angiver. Vi anbefaler at du bevarer fødderne i det varme vand i maksimalt 15 minutter, så den hårde hud er bløddgjort uden at fødderne er fuldstændig opløst.
Der findes mange forskellige badesalte til dit fodbad. Vi har samlet gode bud i slideren. Prøv eksempelvis Matas Striber Fodbadesalt Ekstra Plejende med indhold af nærende olivenolie og carbamid. Fodbadesalten efterlader fødderne velplejede, gennemfugtede og smidige.
2. Skrub tør og hård hud
Andet step til velplejede fødder indebærer skrub. Her kan du med fordel anvende en fodfil eller fodscrub alt efter dit behov. Der findes mange forskellige slags, der på en mild og skånsom måde fjerner den hårde hud. En pimpsten eller fodrasp kan også anvendes til områder med ekstra hård hud. Her skal du dog være lidt mere påpasselig for at skåne huden.
Tag et kig i slideren og find den fil eller scrub, der passer til dit behov.
3. Fugt, fugt, fugt
Ligesom andre steder på kroppen er fugt vigtigt for at få fødderne bløde og flotte. Derfor går tredje step til velplejede fødder på en masse fugt! Der findes et hav af forskellige cremer og salver, der bidrager med en masse pleje. Jeg har samlet gode bud på udvalget i slideren, så du kan finde den type fugt, der passer til dig.
Det vigtigste er, at du husker at smøre dine fødder jævnligt og ikke kun efter et fodbad. Smør dem altid, efter du har været i bad og eventuelt også om aftenen, før du går i seng, som en slags nat-fodmaske.
4. Klip og fil
Nu er turen kommet til neglene, hvor de skal klippes og files, så de fremstår sunde og velplejede. Hertil skal man være opmærksom på, at det er muligt at klippe dem forkert, hvor resultatet heraf kan byde på nedgroede tångle. Der er derfor god grund til at få styr på, hvordan tåneglene egentlig skal klippes:
- Klip dine tånegle lige over. Hvis du klipper neglene ned i siden, så de bliver buede, får du nemmere nedgroede negle.
- Klip kun lidt af neglene. Det er bedre at klippe for lidt af neglen end for meget. Klip hellere dine tånegle lidt oftere end at klippe dem for korte første gang.
- Fil efter. Lad der være et par millimeter tilbage af neglen (hele neglen og ikke kun i siderne). Og fil eventuelt til, efter at du har klippet neglene, så de ikke er flossede og river.
Du kan derefter med fordel finde en smuk lak, som kan være med til at gøre dine fødder indbydende og sandalklare. Brug altid en underlak og en overlak – så holder din farve bedre og du beskytter neglen.
Vedligehold fodplejen og undgå hård hud
For at opnå velplejede fødder, skal du optimalt set give dig selv en pedicure en gang om måneden. Hvis du er flittig til at smøre dine fødder ind i creme i mellemtiden, vil du opleve, at behandlingen tager mindre tid, da du undgår at bruge alverdens tid på at fjerne tør og hård hud. Forsøg eventuelt at gøre fodcremen som en del af din aften- eller baderutine.
Tip! Hvis du smører dine fødder hver dag, så undgår du nemmere hård hud.
Fodmasker – hvad er det?
Masker er populære, og det gælder også fodmasker. En fodmaske til fødderne fungerer ofte som en peeling eller giver ekstra fugt til fusserne. Du kan med fordel anvende en fodmaske en gang i mellem, hvis du har brug for ekstra pleje eller selvforkælelese. Vi har samlet forskellige typer fodmasker herunder.
Peeling-fodmasker
En peeling fodmaske er designet til at fjerne døde hudceller og hjælpe med at blødgøre huden på fødderne. Masken er nem at anvende, da de fleste blot skal sidde på fødderne som en strømpe i maksimalt 30 minutter. Masken fjerner død og hård hud på fødderne, som falder af i flager de efterfølgende 1-2 uger. Det er derfor en god ide at anvende masken et godt stykke tid før dine fødder skal fremstå reprædentable. Ligeledes skal du være opmærksom på, at du helst skal undgå at opholde dig i solen efter brug af peeling fodmasken, da kemisk peeling kan gøre huden mere overfølsom over solen stråler.
Vi har samlet de mest populære peeling fodmasker i slideren her!
Fod-fugtmasker
Fugtmasker er lidt mere tilforladelige og er en god måde at give fødderne ekstra fugt på – det kan de ikke få for meget af. Ofte er maskerne formet som engangssokker fyldt med nærende ingredienser som aloe vera, sheasmør og kokosolie, der trænger dybt ind i huden og efterlader fødderne bløde og velhydrerede. De kommer dog også som en slags creme, du kan påføre på fødderne inden sengetid.
Mange fugtmasker virker i øvrigt beroligende, så det er noget af en fornøjelse at smække benene op i sofaen iført et par fugtmasker på fødderne. Og så er det jo perfekt, at de samtidig er med til at bekæmpe tørre og sprukne hæle.
Den genanvendelige fugtmaske
Vil du gerne pleje dine fødder på den nemmeste måde, kan du investere i et par fugtsokker, som du kan bruge op til 50 gange.
Når du har smurt dine fødder ind i creme, tager du sokkerne på i cirka 60 minutter, eller du kan sove med dem på. Fødderne bliver helt bløde og lækre. Sokkerne skyller du blot, så de er klar til næste brug.
De er lavet af termoplastisk gummi og indeholder lækre plejende olier.
Hælrevner – derfor skal du undgå dem, og sådan gør du
De er ikke pæne, og så er de virkelig svære at komme af med igen – hælrevner! De kan være grunden til, at man ikke har lyst til at stikke fødderne i sandalerne, og så er det smertefuldt at gå på. Men frygt ej, du kan godt komme dem til livs.
Derfor får du hælrevner
Hælrevner skyldes ofte tør hud, men kan også komme af overvægt, sko med åbne hæle, eller hvis du står og går meget. Hælrevner kan blive dybe, og har det med at komme igen – det ved du, hvis du har prøvet det. Det kræver faktisk hårdt og vedvarende arbejde at komme af med hælrevner – og ikke mindst de rette produkter.
Sådan behandler du dem
Brug en speciel hælcreme, der fugter og lindrer. Brug gerne produkter, der blødgør, eksfolierer og stimulerer dannelsen af nye celler samt øger fugtindholdet.
Når du kombinerer jævnlige fodbehandlinger med daglig brug af en god hælcreme, så kan du snart vinke farvel til de ucharmerende og smertefulde hælrevner.
Forkæl dine fødder med massage
Sæt fut i blodcirkulationen med en god gang fodmassage. Hvis ikke du kan lokke din kæreste, din veninde, søster eller mor til at give dig fodmassage, kan du anskaffe dig et par hjælperedskaber.
Fodmassage er ren afslapning (medmindre man er meget kilden under fødderne), men det hjælper også dine fødder på vej til et sundere liv. Den øgede blodcirkulation er nemlig godt både for trætte fødder, og huden på fødderne, hvis du har anlæg for tør hud og hælrevner.
Gode fodmassageprodukter
Døjer du meget med hævede fødder, enten fordi du står op hele dagen eller sidder meget ned, så du ikke får så meget blodcirkulation, så kan du måske få brug for hjælperedskaber.
Det er både sundt for dine fødder og virkelig rart - win-win! Vi har samlet to forskellige typer af produkter til din fodmassage i slideren.
Gør din pedicure lettere
Synes du, at smukke negle tager lidt for lang tid at opnå? Så findes der et par produkter, som kan hjælpe dig lidt hurtigere på vej mod flotte, velplejede negle.
Elektrisk hjælpemidler
Det kan tage lang tid, hvis du filer hård hud af foden ved håndkraft. Med Scholl elektriske fodfil kan du nemt og hurtigt fjerne hård hud, uden at du bliver træt i armene. Det gør arbejdet til dine hjemmebehandlinger lidt nemmere!
Ligeledes kan du anvende en elektrisk fodfol til dine negle. Prøv eksempelvis manicure/pedicure-sæt fra Beurer, for at gøre dine negle sommerklar. Faktisk kan sættet både fjerne hård og død hud, file og polere negle, samt løse indgroede negle.
Skal det være ekstra nemt at gøre neglene sommerklar? Så kan du med fordel kaste dig ud i Beurers sæt med 10 forskellige ruller. Sættet er en alt-i-1-løsning, der indeholder lat, hvad du kan få brug for til din neglebehandling.
Sådan lakerer du dine tånegle
Der er ikke den store forskel på fingernegle og tånegle, når det handler om at lakere neglene. Til gengæld holder neglelakken på fødderne ofte længere end på hænderne, så du behøver ikke at pleje neglene så ofte.
1. Klargøring
Når du skal lakere dine negle, er forberedelsen alt. Klip og fil dine negle. Sørg for, at dine negle er rene, at neglene er skubbet fri for neglerødder og tør hud, og at gammelt neglelak er fjernet.
2. Underlak
Brug altid en basecoat – det får både beskytter dine negle, får din neglelak til at holde bedre og lægge sig pænere på neglene.
3. Vælg din farve
Ryst din neglelak godt, inden du går i gang. Påfør et tyndt lag, og gentag med omgang to, når første omgang lak er HELT tør.
4. Topcoat
Slut altid af med en topcoat. Det får din neglelak til at holde betydeligt længere og giver en flot glans på neglene.
5. Olie
Slut af med at give dine negle en god negleolie, som både negle og neglerødder har godt af.
Hvad er forskellen på en basecoat og en topcoat?
Det kan være lidt svært at finde ud af, hvad en base- eller topcoat er, og hvornår det skal bruges, hvis man ikke har gjort sig så meget i pedicure før.
Basecoat
Du skal brug en basecoat under din neglelak for at beskytte dine egne negle. En god basecoat indeholder nemlig ofte plejende ingredienser, eksempelvis E-vitamin, som beskytter og plejer neglen.
Topcoat
Din topcoat fungerer som et beskyttende skjold mod revner og krakelering. Topcoat er altså en ekstra hård lak, som kan tage lidt flere slag end din sædvanlige lak. Som bonus giver den ofte en ekstra glansfuld finish.