Mere indhold
Andre læste
Sådan finder du din hudtype
Jeg tror, at alle på et eller andet tidspunkt i deres liv har købt en forkert creme. Ikke at det er verdens største problem, men det er alligevel irriterende at bruge penge på produkter, der ikke virker for én. For at komme den fejlrate til livs – og give dig en sund og flot hud – gennemgår vi i dag alt, du skal vide om din hud og dens tilstand, som er vigtigt at kende til, når man skal finde hudpleje.
Slut med cremer, der fedter, tilstopper eller slet ikke fugter nok. Slut med udtørrende ansigtsrens og ineffektive serummer – hej til virksom og brugbar hudpleje til både mænd og kvinder! Vi gennemgår både hudtyper, hudtilstande og hudirritationer som eksempelvis skægpest.
Hvad er forskellen på hudtype og hudtilstand?
Der er grundlæggende to begreber, du skal kende til, når du skal analysere din egen hud forud for at vælge produkter: hudtype og hudtilstand.
Selvom der er mange sammenfald mellem de to begreber, adskiller de sig på ét centralt punkt; vi er født med vores hudtype, og den er mere eller mindre fast gennem hele livet, mens hudtilstanden ændrer sig ofte og kan behandles.
Lyder det lidt forvirrende? Lad os tage et hurtigt eksempel: sart hud er en hudtype, og man er således født med nedsat tolerance over for berøringer, temperaturskift, ændringer i luftfugtighed og endda nogle gange overfølsomhed over for særlige ingredienser.
Sensitiv hud er derimod en hudtilstand – og ikke en hudtype – fordi det er en midlertidig tilstand, huden er i, og den kan afhjælpes med den rigtige pleje og kost. Du kan således godt have en følsom hud, som ikke er irriteret. Se på solskoldning som et eksempel; det er en type af hudirritation, som kan afhjælpes ved brug af aftersun og stop for yderligere soleksponering.
Hvorfor er det vigtigt at vide det her? Rigtig mange ender med at fejlvurdere deres egen hud, fordi begreberne blandes sammen, og det betyder, at de får valgt produkter, som ikke er effektive på deres hud, eller måske endda gør tilstanden værre.
Et klassisk eksempel er, at folk ofte tror, at de har en fedtet hud, men i virkeligheden er den fejlbehandlet. En fejlbehandlet hud er en hudtilstand, og den kan kendes på, at huden ser fedtet ud og føles fedtet i overfladen, men tør i dybden når man prøver at rynke på næsen eller panden. Tilstanden skyldes, at man har brugt de forkerte produkter – eksempelvis udtørrende produkter til en fedtet hud – uden overhovedet at have en fedtet hud. Det får huden til at forsøge at beskytte sig selv ved at øge produktionen af hudfedt, som er det, der får huden til at fremstå fedtet. Skifter man til den rigtige pleje, vil denne tilstand forsvinde og din egen hudtype få lov at træde frem. Måske der endda gemmer sig en tør hud neden under!
Vi kan ikke ændre på hudtypen - den er vi født med. Så det er faktisk hudens tilstande vi behandler på, da den godt kan ændres. En god tommelfingerregel kan være, at rens og creme vælger man efter sin hudtype, og serum vælger man efter den tilstand, man gerne vil ændre på. For det er jo selvfølgelig vigtigt at bruge produkter, der passer til ens hudtype, så den holdes i balance.
Sådan finder du din hudtype
Lad os tage et kig på de forskellige hudtyper, der findes, og hvordan man afgør sin egen. Generelt opererer vi med 5 forskellige hudtyper, men det er bestemt ikke altid, at man passer perfekt ned i en kasse. Du kan godt have en mellemting mellem normal og klassisk kombineret hud for eksempel. Kig på beskrivelserne nedenfor og se, hvilke der har flest punkter, som passer på dig.
Fedtet hud
Fedtet hud er en af de mest udbredte hudtyper og også én af de sværeste at have med at gøre, fordi den tit medfører en række andre hududfordringer. Det er ikke et tilfælde at ordene ”fedtet og uren” tit bruges i kombination, for selvom en fedtet hud ikke nødvendigvis døjer med bumser, er risikoen for at udvikle tilstopninger i huden større for denne hudtype.
Kan du krydse flere punkter af på denne liste tyder det på, at du har en fedtet hud:
- Min hud føles generelt fedtet – både med og uden makeup. Når jeg rører ved den, smitter der olie af på fingeren
- Min hud har tendens til at skinne meget i løbet af dagen, og det sker forholdsvis hurtigt, efter jeg har renset den
- Jeg har tendens til forstørrede og synlige porer omkring næse og kinder
- Jeg har tendens til at udvikle hudorme omkring næse og kinder
- Min hud har tendens til at udvikle bumser, og de kan sidde over hele ansigtet
- Min hud bryder sig ikke om fed creme
- Makeup har det med at forsvinde hurtigt fra min hud, og det er svært for mig at finde en foundation, der ikke glider rundt
- Jeg er heldig at have færre fine linjer og rynker end andre på min alder (hvis du er 30+)
Klassisk kombineret hud
Størstedelen af os har en klassisk kombineret hud. Det er nemlig de færreste, der er 100 % fedtet, sart, tør eller normal. Er der flere hudtyper i en, er man den hudtype, der hedder klassisk kombineret. Hos den kombinerede hud er der dog udtalt forskel på huden i t-zonen (pande, næse, hage) og på kinderne.
Hvis flere af følgende punkter beskriver din hud, har du sandsynligvis en klassisk kombineret hud:
- Min hud opfører sig tydeligt forskelligt på kinderne versus i min t-zone
- Min hud har tendens til at blive fedtet i huden og skinne især omkring næsen, men også i panden og på hagen
- Jeg har tendens til forstørrede porer omkring næsen
- Jeg har tendens til at udvikle hudorme omkring næsen
- Jeg har tendens til at få bumser i t-zoneområdet, men sjældent på kinder og øvre del af panden
- Mine kinder føles tørrere end min t-zone ved berøring og kan godt lide en lidt federe creme
- Jeg synes, det kan være svært at finde en foundation, der ser lige pæn ud over hele ansigtet
- Jeg oplever, at jeg med fordel kan bruge forskellige typer af produkter alt efter hvor på mit ansigt, jeg placerer dem
- Jeg oplever rødme og sarthed i kinderne
Normal hud
Ordet ”normal” skal i denne sammenhæng ikke forstås som ”almindelig”. Den normale hud er nemlig ikke den hyppigst forekommende, men ordet refererer til normale niveauer af fugt og fedt i huden. En normal hud er så at sige en hud i balance. Denne hudtype oplever sjældent de helt store problemer; den kan som alle andre hudtyper opleve ændringer i sin hudtilstand, men generelt er den nem at holde tilfreds. Typisk vil en normal hud ikke fedte, vil ikke have en bums og vil ikke have nogle ting overhovedet.
Hvis flere af følgende punkter beskriver din hud, har du sandsynligvis en normal hud:
- Min hud ser helt fin ud, selvom jeg glemmer at rense den og komme creme på
- Min hud er dejlig blød
- Huden omkring min næse kan godt skinne lidt nogle gange, især hvis jeg har makeup på
- Jeg oplever, at min hud synes godt om de fleste produkter
- Jeg oplever sjældent at få bumser og tilstopninger i huden, men det sker engang imellem
- Mine porer er ikke særlig synlige
- Jeg oplever ikke, at min hud ændrer sig ret meget fra sæson til sæson
- Min makeup bliver generelt siddende, hvor den skal
Sart hud
En sart hud kan bedst beskrives som en ”reaktiv” hud. Det vil sige, at den reagerer og skifter karakter, alt efter hvilke omgivelser du befinder dig i. Afhængigt af, hvor følsom huden er, kan den reagere på alt fra temperaturændringer, ændringer i luftfugtighed, de produkter du bruger, berøring og meget mere. Mange forveksler en tør eller irriteret hud med en sart hud, men en sart hud kan faktisk også være mere til den fedtede side og endda døje med urenheder og bumser.
Hvis flere af følgende punkter beskriver din hud, har du sandsynligvis en sart hud:
- Min hud ændrer sig meget fra sæson til sæson
- Jeg oplever at makeup og hudpleje tit giver mig bumser
- Min hud har tendens til at blive varm og rød ved berøring eller fysiske påvirkninger (f.eks. ved peel off masker eller ansigtsskrub)
- Jeg har meget rødme i huden generelt
- Jeg har tendens til allergi eller udslæt
- Jeg oplever, at min hud har bedst af at bruge få produkter
- Produkter svier tit på min hud
- Min hud er lidt uforudsigelig, og kan ændre sig meget fra den ene dag til den anden
Tør hud
Den tørre hud kommer i mange former, og kan – hvis den er meget tør – godt minde om en følsom hud, fordi hudens barriere er svækket. Den tørre hud mangler tit fugt både i form at vand og af olie, og kan også have tendens til at rødme en del.
Hvis flere af følgende punkter beskriver din hud, har du sandsynligvis en tør hud:
- Min hud har en mat overflade og føles tør – i slemme tilfælde næsten ru – ved berøring
- Det strammer i huden, når jeg rynker overdrevent på næsen eller panden
- Mine porer er nærmest usynlige
- Jeg oplever, at min hud nærmest ikke kan få for meget produkt på. Den absorberer det hele
- Jeg har problemer med, at min ansigtsmakeup tit lægger sig ujævnt og hurtigt kommer til at se kaget ud på huden
- Jeg har ikke en stor tendens til at få bumser, men de kan opstå hist og her
- Produkter kan godt svie lidt på min hud, især når jeg kommer creme på
- Jeg kan tydeligt se færre fine linjer og rynker i min hud, når jeg sørger for at fugte den godt, versus når jeg springer creme over
Fandt du den beskrivelse, der passede bedst på dig? Super! Så lad os gå videre til hudtilstanden.
Tag vores hudtest!
Gennem denne artikel har vi linket til en håndfuld produkter, som er gode til de her forskellige hudtyper. Men vil du gerne have skræddersyede anbefalinger og idéer til produkter, som imødekommer dine specifikke behov? Prøv at tage vores hudtest! Bag skærmen sidder vores hudplejeeksperter klar til at rådgive dig i netop den situation, du står i med din hud, og hvilke produkter der kan være gode til dig og din hud.
Sådan finder du din hudtilstand
Hudtilstanden er under konstant forandring og påvirkes af alt fra dine hormoner, din kost, dine omgivelser og de produkter, du bruger. Derfor kan du i perioder opleve at have bumser, rødme, ekstra tørhed og andre udfordringer oven i din hudtype. Alle hudtyper kan opleve alle hudtilstande, men nogle hudtilstande ses hyppigere hos nogle hudtyper end andre.
Man arbejder generelt med 4 forskellige hudtilstande, og man kan godt døje med flere hudtilstande på én gang. Man kan også sagtens stå i en situation, hvor man ikke oplever nogen af nedenstående udfordringer og således bare har sin almindelige hudtype i ”balance”.
Sensitiv hud
Sensitiv hud kan opstå i alle hudtyper og kommer til udtryk forskelligt fra gang til gang, og årsagerne er mange. Ikke alles hud er lige tilbøjelig til at blive irriteret nemt, men fordi huden som udgangspunkt er sart i sig selv, påvirkes den også af alt fra temperatur, soleksponering, produkter, kost, berøring, bakterier og meget andet.
Hvis en eller flere af følgende beskrivelser passer på dig, er det tegn på, at din hud er irriteret for tiden:
- Min hud rødmer pludseligt
- Min hud føles pludseligt varm
- Min hud føles kløende, prikkende eller sviende for tiden
- Jeg oplever pludselig at få en masse bumser – også steder jeg normalt ikke får dem
- Min hud reagerer ikke godt på nye produkter, jeg bruger på den
Bumser og hudorme
Bumser og hudorme kaldes også tilstoppet hud og dækker over tilstopninger i hudens porer, der ses som bumser eller hudorme. Hudorme kan kendes på at være små, sorte prikker i huden, hvor tilstopningen sidder nede i poren. Det sorte du kan se er oxideret hudfedt og altså ikke snavs. Den anden form for tilstopning – bumsen – sidder uden på poren og er ofte gul. Du har sikkert prøvet at presse på dem for at opdage, at det gule indhold kommer ud.
Den sidste type tilstopning er bumser, som sidder under huden, og disse har tendens til at være meget ømme og ubehagelige, og er desuden længere tid om at hele end de overfladiske tilstopninger. Døjer du med mange af denne type bumser, kaldes det akne. Er det meget slem,t vil vi anbefale, at du søger læge, som kan hjælpe dig med at komme problemet til livs med mere effektive midler, end vi må føre i Matas. Suppler selvfølgelig med en mild og effektiv hudplejerutine ved siden af.
Hvis en eller flere af følgende beskrivelser passer på dig, er det tegn på, at din hud er tilstoppet:
- Jeg oplever små, sorte prikker rundt omkring i huden, og de sidder primært omkring næsen og kinderne
- Jeg oplever at have hævede bumser med gult ”hoved” rundt omkring i ansigtet. De kan have forskellig størrelse og opstår som regel i panden, omkring munden og ved næsen
- Jeg oplever ubehagelige, hævede og ømme bumser, som sidder under huden og kan gøre ondt, bare jeg bevæger ansigtet. De er lang tid om at gå væk
.
Lær meget mere om hudpleje til rødme og bumser i denne LIVE
Fejlbehandlet hud
En fejlbehandlet hud er kort sagt en forvirret hud. Det er en hudtilstand, man tit får, fordi man har brugt de forkerte produkter, forsøgt at tørre sin hud ud eller generelt negligeret sin pleje. Selvom hudtilstanden egentlig er ”selvforskyldt”, er det jo sjældent, man har gjort det med vilje. Ofte har man måske fået dårlig vejledning i produkter med det resultat, at huden mangler at få nogle behov opfyldt.
Det gode ved en fejlbehandlet hud er, at den er nem at komme til livs. Skift til en simpel, mild hudplejerutine, lidt som en følsom hud ville være glad for, og brug denne et par måneder. Så vil din hud finde tilbage til sit sande jeg, og du kan derefter skifte pleje igen til at passe til din hudtype.
Hvis en eller flere af følgende beskrivelser passer på dig, er det tegn på, at din hud er fejlbehandlet:
- Min hud ser fedtet og skinnende ud i overfladen og føles også fedtet, når jeg rører ved den, men når jeg rynker overdrevent på næsen eller panden, kan jeg mærke, at den føles tør i dybden
- Min hud ser tør ud i overfladen og kan endda skalle lidt. Alligevel føles den fedtet og nærmest ”kvalt”, når jeg rynker overdrevent på næsen eller panden, og nogle gange bliver den pludseligt fedtet
- Jeg har længe brugt skummende ansigtsrens og/eller skrub særligt mod uren eller fedtet hud, men det lader ikke til at få min olie og mine urenheder til at gå væk
- Jeg har ladet være med at komme creme på min hud, fordi den er fedtet, og jeg ikke vil risikere at give den mere olie, end den allerede har
Dehydreret hud
En dehydreret hud er meget, meget almindelig og heldigvis også nem at behandle! Forskellen på dehydrering og tørhed er, at en dehydreret hud mangler fugt i form at vand, mens en tør hud mangler fugt i form af olie – og i nogle tilfælde både olie og vand.
Det siger sig selv, at det er vigtigt at indtage rigelige mængder vand, hvis du døjer med en dehydreret hud, men der er meget, man kan gøre gennem sin hudpleje for at komme tilstanden til livs.
Hvis en eller flere af følgende beskrivelser passer på dig, er det tegn på, at din hud er dehydreret:
- Min hud rødmer lidt, men virker ikke irriteret
- Min hud ser tør hud, og jeg oplever at have sm å, fine linjer, som er særligt udtalte især omkring øjne, i panden og omkring munden. Det er ikke rynker, og de er meget mindre synlige lige efter,at jeg har kommet creme på
- Jeg glemmer tit at drikke vand i løbet af dagen og drikker mest the og kaffe
- Min hud suger hurtigt produkt til sig
Pigmentforandringer
Pigmentforandringer er en tilstand i huden der typisk opstår efter for meget soleksponering. Her behandler man med produkter der målrettet går ind og lysner på pigmentforandringer og så er det ekstremt vigtigt med en daglig spf.
Du kan få meget mere viden om pigmentforandringer, og hvordan man behandler det i vores Matas LIVE her!
Andre hudirritationer
Hudirritationer kommer i mange former. Oplever du eksempelvis en irriterende kløe, øm hud og røde hårsække? Så er du formentlig blevet ramt af skægpest. Selvom udtrykket lyder voldsomt, er det ganske ufarligt og meget normalt hos særligt mænd. Lad os gennemgå, hvordan du forebygger og behandler det.
Råd til at forebygge skægpest:
- Vask dit ansigt dagligt med en ansigtsrens.
- Sørg for at hav god hygiejne omkring ansigtet. Skift for eksempel jævnligt dit håndklæde og bladende på din skraber ud, så der ikke ophober sig bakterier.
- Barber dig aldrig uden skum, da det kan irritere huden.
- Anvend altid aftershave efter barbering for at lukke hårsækkene og fjerne bakterier.
- Er du allerede ramt af skægpest, kan det være en fordel, at du lader dit skæg gro i en periode. Det vil gøre, at skægpesten ikke i lige så høj grad spreder sig, når du barberer dig.
Hvis du er i tvivl om, hvorfor du oplever udirritationer, vil vi altid anbefale dig, at du henvender dig til din læge. På den måde er du sikker på, at du får den rette vejledning.
Produkter til at undgå skægpest og andre hudirritationer:
Vi håber, du nu er i stand til at kortlægge din egen hud, og at du én gang for alle har fundet ud af, hvilken hudtype du har, og hvordan din hud har det lige nu. Det skulle meget gerne gøre det nemmere for dig at finde de rigtige produkter og beskrive dine behov, næste gang du skal ud at shoppe. Held og lykke med det!
Om eksperten
Zita Gaston
Zita er uddannet kosmetiker og har 10 års erfaring i skønhedsbranchen. Zita har en passion for hudpleje, der virker, og hun vægter kvalitet og resultat ved brug af produkterne som det højeste. Derudover elsker Zita at rådgive og vejlede kunder, så de finder de produkter, der passer til netop dem.