Alt, du skal vide om solcreme
Her bliver du guidet gennem junglen af solcremer, så du ved, hvad du skal holde øje med. Du får også alt den viden om solcreme, du har behov for, så du kan gå sommeren i møde på den bedste måde og undgå solskoldninger.
Hvad er solcreme? Og hvilken solfaktor skal man bruge?
Solcreme er et produkt, der beskytter huden mod UV-stråling, der kommer for sollys. Når vi snakker om solcreme, er noget af det første, du skal tage stilling til, solfaktoren. SPF er en forkortelse af ”Sun Protection Factor”, og den siger noget om, hvor stor en del af solens UV-stråling, solcremen blokerer for. For at tage et eksempel, så indikerer en faktor 15, at huden kan udsættes for 15 gange mere UVB-stråling, før den bliver rød. Hvor længe en person er om at få en solskoldning, afhænger dog af tidspunktet på dagen og året, mængden af UV-stråling, skydække og hudtype. Faktortallet er derfor kun vejledende.
Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du bruger mindst faktor 15 i den danske sommer og mindst faktor 30, når du rejser sydpå. Men selvfølgelig også gerne faktor 50. Du skal derudover gå efter en solcreme, der beskytter mod både UVA- og UVB-stråler. Desuden har det betydning, hvor meget solcreme, man smører sig med, samt om huden er i kontakt med vand, sand, sved eller tøj.
Solcreme, der er god under makeup
Det er vigtigt at have solcreme i sit ansigt hver dag, når UV-indekset er over 3. Det skal du også, selvom du bruger makeup, da det ikke beskytter mod strålerne. Så her har vi samlet nogle lette og tynde solcremer, der er gode til under din makeup. De klistrer ikke, er ikke hvide og føles mest som en primer. Det har aldrig været nemmere at bruge solcreme hver dag. Husk en 1 tsk. til hele ansigtet og bryst.
FAQ – De mest stillede spørgsmål om solcreme:
Hvor meget solcreme skal man bruge? Du skal bruge mere solcreme, end du sikkert regner med. Én håndfuld til én krop og en teske til dit ansigt. Et godt tip er at smøre sig ind to gange med 20 minutters mellemrum. Så er du sikker på, at du har fået nok solcreme på og undgår, at der er ”helligdage”, som du har misset. Hvor meget solcreme skal et barn bruge? Det, der svarer til en barnehånd. Vil du vide mere om solbeskyttelse til bårn? Så læs vores artikel her, om hvordan du beskytter dit barn bedst i solen.
Hvor ofte skal du smøre dig ind i solcreme? Det er ikke nok at smøre sig ind i solcreme én gang. Det er vigtigt, at du genindsmøre dig i løbet af dagen. Du skal altid genindsmører dig, når du har været i vandet, eller når solcremen er blevet svedt væk, tørret af i tøjet eller har tørret dig i ansigtet. Efter du har smurt dig ind i solcreme, bør du vente 20 min., før du går ud i solen. Du skal ikke smøre dig ind, når du allerede er ude i solen.
Hvorfor skal vi bruge solcreme? Ifølge Kræftens Bekæmpelse stiger risikoen for at udvikle modermærkekræft med antallet af solskoldninger og mængden af UV-stråling, man udsættes for gennem livet. Derfor er det vigtigt, at vi tænker os om, når vi er i solen, og husker på de tre solråd fra Kræftens Bekæmpelse: Skygge, Solhat og Solcreme. Solcreme hjælper med at mindske denne risiko ved at yde beskyttelse mod solens stråler i form af enten et fysisk eller kemisk filter.
Hvornår skal du bruge solcreme? Anbefalingen fra Kræftens Bekæmpelse er, at når UV indekset rammer 3 eller derover, så skal du bruge solcreme. Husk at UV indekset sagtens kan være over 3, selvom der er skyer på himlen. Så brug solcreme selv på en overskyet dag.
Hvad er et fysisk filter og et kemisk filter? Et fysisk filter er den solcreme, der engang altid gav et hvidt skær. Det gør de ikke mere, da man har fundet en ny form. Men der bruges primært to filtre, zink og titanium, som sender solens stråler væk. Det kan være en fordel at bruge et fysisk filter med hvidt skær i til små børn, så du nemmere kan se, hvor de er smurt ind henne. Et kemisk filter trænger ned i den øverste del af huden, og når solen rammer din krop, vil filteret absorbere strålerne, så de ikke giver dig skade.
Solcremer, der er gode til sport og motion
For mange kan det være rart at have en solcreme på, der er let i konsistensen, så man ikke føler, at man sveder under solcremen, når man dyrker sport. Derudover er det også essentielt at din solcreme er vandfast og svedressistent.
Men hvad betyder det, at en solcreme er vandfast? En solcreme skal stadig have halvdelen af den oprindelige beskyttelse efter 2 gange 20 minutters badning og 2 gange 15 minutters tørring uden brug af håndklæde. Det betyder også, at du stadig er beskyttet efter at have svedt, men det er en god idé at smørre dig ind igen, da den ikke har den samme dækning mere. Hvis du dyrker sport, hvor du tørrer dig meget i ansigtet, skal du også huske at smørre dig ind igen.
Hvad er forskellen på UVA- og UVB-stråling?
Hvad er UVB-stråler? UVB-stråler er dem, vi kan mærke på huden. Det er dem, der brænder og giver os en solskolning. Disse stråler går ikke dybt ned i huden og gør dig brun.
Hvad er UVA-stråler? UVA-stråler er dem, der giver os farve og går dybt ned i huden. UVA-stråler forårsager aldringstegn som rynker og ældning af huden.
Begge typer UV-stråler er kilder til hudkræft, så derfor er det vigtigt at bruge solcreme med beskyttelse mod begge uv-stråler. Det kaldes en bredspektret solcreme. Det er altid vigtigt at bruge den rigtige solfaktor ift. UV-indekset. Bliv klogere på det her.
Husk de tre solråd...
De tre solråd fra Kræftens Bekæmpelse lyder sådan: Skygge, Solhat og Solcreme. Solcreme hjælper med at mindske risikoen for hudkræft ved at yde beskyttelse mod solens stråler i form af enten et fysisk eller kemisk filter.
Solcremer til i løbet af dagen og områderne, der tit glemmes
Solcreme som spray er et musthave til at genopfriske din SPF i løbet af dagen ovenpå din makeup, men også til at ramme de steder, som man tit glemmer. Derudover kan jeg også anbefale en solstift. Hvis du har en spray og en solstift, så kan du nemt komme til hårkanten, skilningen, ørerne og læberne.
Solcremer mod blåt lys
Man er blevet opmærksom på at skærme også har en indvirkning på vores hud. Blåt lys er giver os ikke skader og er heller ikke kræftfremkaldende, men blåt lys kan potentielt nedbryde kollagen og forværre hyperpigmentering. I slideren her finder du solcremer, som beskytter mod blåt lys.
Hvor længe holder en solcreme?
Hvis din solcreme er uåbnet, og du opbevarer den ved stuetemperatur, kan den typisk holde i 2 til 3 år. Fra du åbner solcremen og tager den i brug, kan du normalt regne med, at din solcreme kan holde sig i 12 måneder – forudsat produktet er brugt korrekt.
I begge tilfælde, uåbnet eller åbnet, skal du altid tjekke solcremens tekstur, farve og lugt, da disse faktorer er afgørende for, hvorvidt solcremen er god eller ej. Brug fx aldrig en solcreme, der lugter dårligt – det er et skidt tegn. Undgå at have solcremen til at ligge i direkte sol, og forsøg så vidt som muligt at holde den fri for sand og snavs, da det kan føre til ophobning af bakterier og svampe i solcremen. Hvis du er i tvivl, om din solcreme stadig er god, anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at du køber en ny.