Din sundhed

Hvad er blodtryk?

Når man får målt sit blodtryk, så betyder det, at man måler kraften og mængden af blod, som pumpes ud af hjertet og rundt i kroppen, så vi kan fungere optimalt. Men hvad er egentlig et normalt blodtryk, og hvordan fungerer det? Vi dykker ned i spørgsmålene om blodtrykket her.

Du har garanteret prøvet at være hos lægen og få målt dit blodtryk indimellem. Men hvad er blodtrykket helt præcist, og hvad betyder det, når det er højt eller lavt? Det er nogle af de spørgsmål, vi besvarer i denne artikel. 

Hvad er blodtryk?


Hjertet pumper som bekendt blodet rundt i vores kroppe. Og når blodet passerer ud af hjertet, så giver det et tryk mod blodkarrene i hele kredsløbet, og det er det, der kaldes for blodtrykket. Det bruges til at måle kraften og mængden af blod, som pumpes ud af hjertet. Det bruges også til at måle fleksibiliteten af arterierne samt den tilstand, de er i.


Der findes to former for blodtryksmålinger:

Det systoliske tryk, som man måler, når blodtrykket er højest under sammentrækningen af venstre ventrikel.
Det diastoliske tryk, som man måler, når blodtrykket er lavest. Man måler det, imens hjertet hviler mellem hjerteslagene.


Når man måler blodtrykket, måles det i enheden mmHg (millimeter kviksølv), og det giver således to tal for hhv. det systoliske tryk og det diastoliske tryk. Et normalt blodtryk ligger omkring 120/80 mmHg, og det gælder både mænd og kvinder. Blodtrykket kan godt være normalt, selvom det er lidt lavere eller højere, da alder, køn og fysisk aktivitet også spiller ind.

Forhøjet blodtryk


Blodtrykket ændre sig hos alle i løbet af dagen og fra dag til dag, og det kan også være påvirket af fx mad, koffein og fysisk aktivitet. Blodtrykket er lavest om natten, når vi hviler os, og det er højest, når vi anstrenger os fysisk. Men psykisk stress kan også være med til, at blodtrykket stiger.

Har din læge målt et blodtryk, der er 140/90 eller højere, så er der tale om et forhøjet blodtryk. Det er faktisk bedst, at man måler sit blodtryk flere gange over flere dage, da der kan være en usikkerhed i den måling, man får taget. Det kan fx skyldes, hvis man er nervøs hos lægen, så kan blodtrykket stige en smule, det er meget normalt.

Det er relativt sjældent, at man kan mærke tydelige fysiske symptomer på et forhøjet blodtryk, da de først kommer, når blodtrykket er meget højt. Men er blodtrykket meget højt, så kan man få symptomer som hovedpine, længerevarende træthed, hjertebanken og pludselig næseblod uden nogen videre årsag.

Får man ikke behandlet et forhøjet blodtryk, så kan det føre til forskellige sygdomme og hjerteproblemer. 20-25% af den voksne befolkning har et forhøjet blodtryk, og hyppigheden stiger ofte med alderen. De fleste har dog kun et lettere forhøjet blodtryk.

Lavt blodtryk


Omvendt kan man også opleve at have et for lavt blodtryk. Her er symptomerne som regel, at man kortvarigt kan føle sig svimmel eller få synsforstyrrelser, når man rejser sig efter at have siddet eller ligget ned. Nogle kan også opleve at besvime. Det kaldes også for lavt blodtryk i stående stilling, da blodtrykket jo generelt er lavere, når man ligger ned og hviler. Men et lavt blodtryk i stående stilling ligger på 90/60 mmHg eller under.

Lavt blodtryk er meget almindeligt og kan ramme alle, men det ses oftest hos ældre mennesker, som er syge eller svagelige. Nogle af årsagerne kan være, hvis man står meget stille og ikke bevæger sig i lang tid, man har spist måltider med meget mad, man har anstrengt sig fysisk eller befinder sig i høj varme, som fx en hedebølge. Lavt blodtryk kan også forekomme efter længerevarende sygdom, hvor man har ligget meget i sengen, eller hvis man har feber eller diarré.

Man bør søge læge ved længerevarende symptomer og/eller, hvis man oplever at besvime.

Hvad påvirker blodtrykket?


Hvis du har et forhøjet blodtryk, så har man en større risiko for at få hjerte-kar-sygdomme. Men der er en rækker ting, som du kan ændre på i din hverdag for at mindske risikoen. Generelt er det en god tommelfingerregel, at man skal undgå overvægt, stoppe med at ryge, få motioneret og generelt mindske fedtstoffet i blodet. Det kan man gøre ved at motionere mere i hverdagen – både gå nogle gode ture, men også sørge for at få pulsen op i løbet af ugen.

Mål dit blodtryk


Hvis du ønsker at måle dit blodtryk hjemme, så kan du købe en blodtryksmåler. Hav altid en snak med din læge, inden du begynder at måle, så du er sikker på, at du får det gjort korrekt.


Inden man begynder din måling, er det vigtigt at forberede sig, så man får den bedst mulige måling, der giver det mest præcise svar. Sørg for at være afslappet, når du måler dit blodtryk. Hav gerne hvilet i 10 minutter op til, og så må du ikke have røget en cigaret i tiden op til. Undgå også koffein inden din måling.


Kilder:
Sundhed.dk

Artiklens anbefalinger er ikke baseret på lægelig anvisning eller lægeligt ansvar.

Relaterede artikler

Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek