Din sundhed

Børneorm: Symptomer og behandling

Børneorm er den mest almindelige ormeinfektion i Danmark, som rigtig mange børnefamilier har stiftet bekendtskab med. Det kan ramme både børn og voksne, og selvom det kan klø og være ubehageligt, er det ganske harmløst. I denne artikel kan du læse om, hvad symptomerne på børneorm er, hvordan det smitter, og hvordan du bedst behandler børneorm.

Børneorm lever kun i mennesker og er ganske smitsomt. Derfor er det vigtigt, at man får rykket på det, når man oplever symptomer på sig selv eller sit barn. Læs med her, så svarer vi på de mest stillede spørgsmål om børneorm.

Hvad er børneorm?

Børneorm dækker over en smitsom infektion med ormen Enterobius vermicularis, som lever i tyktarmen og endetarmen på mennesker. Den kan også kravle ud af endetarmen, hvilket kan give anledning til en del kløe og irritation.

Det er en lille, gulhvid orm med en længde på 8-13 mm, en diameter på 0,5 mm og med spidse ender. Den smitter nemt, og derfor er det vigtigt at hele husstanden får en behandling, når bare én er ramt.

Hvad er symptomer på børneorm?

Symptomerne på børneorm kan være temmelig generende, da det medfører en hel del kløe omkring endetarmen. Det er mest intenst om aftenen og natten, da det er her, hun-ormen kravler ud ved endetarmsåbningen og lægger sine æg. Den har livlige bevægelser, og det gør altså, at man nemt kan mærke irritationen.


Hos børn ses det også ofte, at de kan føle sig rastløse, irriterede og have problemer med at sove. Hos piger kan børneorm sprede sig til skeden og give kløe her.

Hvordan smitter børneorm?

Som tidligere nævnt er børneorm meget smitsomt, og det kan smitte på flere måder. Du kan blive smittet, hvis du er i kontakt med én, der har æg fra børneorm på hænderne, som rører ved noget, du rører ved. Det kan fx smitte, hvis man har tørret sig i det samme håndklæde eller smitten kan blive overført via legetøj eller andet, som den smittede har været i kontakt med. Derudover kan æggene ryste sig løs fra undertøj eller sengetøj og lande på ting, andre så kan røre ved og blive smittet gennem. Et æg kan overleve længe ude fra kroppen, faktisk helt op til 2-3 uger, så derfor kan børneorm smitte i lang tid.


Man kan også blive smittet gennem munden, hvis man fx spiser mad, som er tilberedt af en person, som har haft æg på hænderne, og på den måde kan infektionen spredes til andre mennesker. Derfor ser man også ofte, at hele familier bliver ramt på samme tid. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at hele familien bliver tjekket og behandlet mod børneorm.

Sådan behandler du børneorm

Det er din læge, der stiller diagnosen og giver medicin på recept. Det er ikke kun dem i familien, som er tydeligt smittede, der skal behandles, det er også dem, der ikke har symptomer. Det gør man for at være helt sikker på, at smitten bliver helt udryddet, og man ikke bliver gensmittet. Man kan nemlig godt gensmitte andre og sig selv, hvis ikke man bliver ordentligt behandlet for børneorm.


Behandlingen lammer og dræber ormene, som lever i kroppen. Den dræber dog ikke æggene, så derfor skal man have behandlingen i en længere periode – 3 gange med 2 ugers mellemrum. På den måde får man dræbt alle ormene, og æggene når at klække, men de nye orme dør, før de kan lægge nye æg. Det tager noget tid, før alle orme er væk, så du kan godt opleve at have orm i afføringen et par dage efter din behandling.


Når du starter behandlingen, er det vigtigt med god hygiejne – læs mere om vores bedste råd i næste afsnit. Og så er det vigtigt at huske på, at børneorm kan smitte igen, specielt hvis man har børn, som går i institution eller skole og er sammen med andre børn på daglig basis. Så husk altid at informér dit barns institution, når børneorm har ramt din familie, så andre forældre kan være obs. På den måde kan man mindske gensmitte.

Hvordan forebygger man børneorm?

Det er rigtig vigtigt med god hygiejne, hvis man vil forebygge børneorm. Vask altid hænderne grundigt, især før måltider, da børneorm som nævnt kan smitte gennem mad. Æggene kan også sætte sig under neglene, så sørg for at rense godt her også, og klip gerne neglene korte. Er du eller dit barn smittet, så tag et bad om morgenen, så æg kan vaskes af. På den måde mindsker man, at de spredes i løbet af dagen.

Det er er også vigtigt at vaske håndklæder, sengetøj og undertøj ofte og ved minimum 60 grader. Og husk, at give besked i dit barns institution eller skole – det er nemlig også med til at forebygge, så du og familien ikke oplever gensmitte.

Artiklens anbefalinger er ikke baseret på lægelig anvisning eller lægeligt ansvar.

Relaterede artikler

De mest stillede spørgsmål om svamp i hovedbunden

Din sundhed

De mest stillede spørgsmål om svamp i hovedbunden

Af Matas

Svamp i hovedbunden kan være rigtig ubehageligt og irriterende at døje med. Det en hudsygdom, som kræver behandling, da det ellers kan have konsekvenser som pletskaldethed og hårtab. I denne artikel svarer vi på de mest stillede spørgsmål om svamp i hovedbunden og guider dig til, hvordan du kan komme problemet til livs.

Læs Mere
Vi stiller skarpt på immunforsvaret

Din sundhed

Vi stiller skarpt på immunforsvaret

Af Matas

Immunforsvaret er kroppens værn mod udefrakommende faktorer såsom virus, svampespore og bakterier. Det er et komplekst system, som vi alle er født med. I denne artikel guider vi dig til, hvad immunforsvaret er, og hvad du kan gøre for at passe så godt på det som muligt.

Læs Mere
Har du fået et bygkorn? Så læs med her

Din sundhed

Har du fået et bygkorn? Så læs med her

Af Matas

På trods af sit navn har bygkorn i øjet intet at gøre med kornsorten byg. Tværtimod er bygkorn en betændelsestilstand, der giver hævelse, rødme og irritation lige dér, hvor øjet åbner og lukker. Mistænker du, at du har fået et bygkorn i øjet? I dét tilfælde er denne artikel til dig.

Læs Mere
Betændelse i sår – og forebyggelse af infektion

Din sundhed

Betændelse i sår – og forebyggelse af infektion

Af Matas

Betændelse i sår skyldes som oftest bakterier og kan forvolde hævelser, smerte, dårlig lugt og forsinket sårheling. En sårinfektion kan blive alvorlig, og derfor er det vigtigt, at du gør alt, du kan for at rense dine sår og dermed undgå betændelse. Læs med i denne artikel for at lære mere om betændte sår – og om, hvordan du undgår, at infektioner kommer i første omgang.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek