Sådan får du styr på din hudallergi
Min hud lever lidt sit eget liv. Den slår ud og reagerer for et godt ord. Det kan både være kold vind i ansigtet på cyklen om morgenen, eller hvis jeg er kommet til at spise noget forkert, den ikke lige brød sig om. Så reagerer den ved at blive rød og sensitiv. Og er der én ting, der er stensikkert, så er det, at jeg altid kan forvente en reaktion, hvis jeg bruger produkter med parfume. Så kan det klø, svi og brænde, så jeg nogle gange kan føle, jeg nærmest ikke kan gå ud for en. Og jeg er ikke alene med de her problemer. En undersøgelse fra Astma-Allergi Danmark fra 2019 viser, at otte ud af ti danskere med hudallergi føler, at deres allergi forringer livskvaliteten. Det siger ikke så lidt, når cirka 20% af alle danskere lever med kontaktallergi overfor kemiske stoffer*.
Når hudallergi styrer hverdagen
Hudallergi (også kaldet kontaktallergi) viser sig oftest ved rødt og kløende udslæt, afskalning, knopper og blære på huden. Det er en vedvarende irritation, som viser sig, hvis du bliver ved med at bruge et produkt, der indeholder stoffer, din hud ikke kan tåle.
Spørger man Betina Hjorth, der er Rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark, så er meldingen klar: De får mange henvendelser fra folk, der synes, at det på flere måder kan være svært at leve med hudallergi.
”Børn kan opleve, at legekammerater ikke vil holde dem i hånden, når de har sanglege i børnehaven. Det kan være svært i kæresteforhold, eller hvis man skal ud og finde en kæreste, for man er bange for, hvordan andre ser på én. Og i disse Instagram-tider bliver det ikke bedre, når man hele tiden ser perfekte billeder af andre. Det gør de unge mennesker usikre, og man kan gå og føle, at ens hud er grim og forkert”, fortæller Betina Hjorth.
Derudover oplever de hos rådgivningen, at folk har problemer med kløe, hudsult og dårlig nattesøvn – der kan altså være mange årsager til, at man kan føle, at hudallergi kan gøre hverdagen sværere og sætte begrænsninger.
Hvem er Astma-Allergi Danmark?
Astma-Allergi Danmark er en patientforening, som arbejder for at varetage interesser for alle de mennesker, der lever med astma, allergi, høfeber og eksem. De hjælper og guider danskere med disse udfordringer og har samtidig også et samfundsmæssigt sigte og en politisk dagsorden. De arbejder eksempelvis med at holde et skarpt øje med, hvilke kemiske stoffer, der kan virke allergifremkaldende, så de på den måde kan oplyse om potentielt allergifremkaldende stoffer – og få rykket på lovgivningen for brugen af dem, når der er brug for det.
Hvad kan man gøre, hvis man har hudallergi?
Måske oplever du, ligesom jeg, at din hud reagerer negativt – men du er muligvis i tvivl om, hvad den reagerer på. Her er det første, du skal gøre at kontakte din læge, som har mulighed for at henvise dig videre til en hudlæge. Her kan du blive testet for allergier, så du fremover kan være mere sikker på, hvad det er du skal stile uden om, for at komme din hudallergi til livs.
”Du skal finde ud af hos din læge, hvad der er årsagen, og prøv så vidt muligt at undgå det, der giver dig problemer. Er det for eksempel parfume - så undgå produkter med parfume. Er det konserveringsmidler - så undersøg, hvad det er for nogle ord, du skal kigge efter på indholdsdeklarationerne på varen og styr uden om dem. Har du håndeksem, så brug handsker – brug fede cremer og hold hudbarrieren godt ved lige. Når du ved, hvor problemet ligger, så ved du også bedre, hvad du konkret kan gøre”, fortæller Betina Hjorth.
Én ting er, hvad du kan gøre for at undgå de kemiske stoffer, du ikke kan tåle. Men hvad gør man, hvis man føler sig hæmmet i hverdagen? Hvis man for eksempel synes, at ens hud ikke er pæn, og det har konsekvenser for ens selvtillid?
”Det kan godt være, du selv føler, at det ser grimt ud. Men det kan også være, det kun er dig, der tænker sådan. Måske tænker dine omgivelser slet ikke på samme måde som dig. Så vær åben omkring, hvordan du har det med det, og at du synes, det er svært. Italesæt dine udfordringer overfor dem, du har nær. Det vokser sig større, hvis man lader det fylde for meget hos sig selv”.
Den Blå Krans og et godt samarbejde
Men hvordan undgår man så at købe produkter med ingredienser, man ikke kan tåle? For mulighederne er jo mange, og det kan være utrolig svært at finde rundt i, hvad de forskellige produkter indeholder.
Astma-Allergi Danmark har i mange år haft Den Blå Krans, som er deres allergimærkning til dig, der ønsker at undgå produkter, der indeholder kemiske stoffer, der potentielt kan fremkalde hudallergi. I 2018 gik Astma-Allergi Danmark sammen med de norske og svenske astma og allergi-foreninger for sammen at kunne dele viden og erfaring og skabe et stærkt fællesskab over grænserne. Det blev til Asthma-Allergy Nordic, som har en allergimærkning med de samme principper som Den Blå Krans – du kan faktisk stadig se kransen i det nye logo, så du ikke er i tvivl.
Det er langt fra alle, der kan få denne allergimærkning. Producenter og leverandører kontakter selv Astma-Allergi Danmark, som så kræver fuld indsigt i indholdsstoffer og produktionskemikalier for at kunne vurdere, om produktet lever op til kravene. Det betyder også, at de i nogle tilfælde skal have information fra producentens leverandører og måske underleverandører – så alt bliver undersøgt ned til mindste detalje.
”Det kan jo være, at der hos en underleverandør bliver brugt rengøringsmidler i et kar, som cremerne bliver blandet i, hvor der kan være konserveringsmidler i, som kan smitte af på resten af produktionen. Og det kan jo potentielt være et problem for allergikere, og det går selvfølgelig ikke. Så alt bliver vurderet i detaljen”, fortæller Betina Hjorth om den proces, leverandører skal gennem for at få allergimærkningen.
Det kan tage alt fra et par måneder til et halvt år at få vurderet et produkt, alt afhængig af hvilken type der er tale om.
Pas på parfumen!
Jeg er endnu ikke blevet testet hos lægen. Men jeg ved, at parfume i shampoo og cremer ofte tricker en reaktion i min hud. Så jeg har prøvet så vidt muligt at skære parfumen ud af mine rutiner. Men er det nok at skære noget parfume fra, eller skal man smide det hele? Eller hvad er egentlig bedst at gøre, hvis man oplever en allergisk reaktion på parfume? Jeg spurgte Betina Hjorth.
”Du skal først og fremmest træffe et valg – hvor vigtig er parfumestoffer for dig at have på huden? Kan du bruge parfumefri alternativer hele vejen igennem, eller skal du vælge kun at bruge parfumer på dit tøj eller i dit hår. Lav et parfumeregnskab i hovedet: Skal jeg blande alle mulige parfumer fra forskellige produkter, eller er der nogle steder, jeg kan skrue ned? Og så giv dine rutiner et tjek. Se på, hvor du kan skifte til parfumefri alternativer”.
Der findes over 3000 forskellige parfumestoffer, og nogle af dem møder vi mere end andre. Derfor kan du opleve at reagere voldsomt på én form for parfume og slet ikke kunne mærke en reaktion på en anden. Men ifølge Betina Hjorth, er det vigtigt at du alligevel passer på med de parfumer, du kan tåle. For jo mere du bruger parfume, jo større risiko er der for at få en overfølsomhed overfor det. Alle kan få parfumeallergi, det er ikke arveligt. Det er kun bestemt af, hvor meget parfume du vælger at bruge*.
Bliv en del af Astma-Allergi Danmark
Lever du med hudallergi, astma, eksem eller høfeber, eller er du pårørende til én, der har de her udfordringer? Eller vil du gerne være med til at have en stemme i debatten om de produkter, du bruger til dagligt? Så kan du melde dig ind i Astma-Allergi Danmark og støtte op om fællesskabet. For jo flere der er medlem, jo større chance er der for at påvirke.
Husk du også kan søge rådgivning og hjælp hos Astma-Allergi Danmarks dygtige rådgivere, hvis du har spørgsmål eller brug for vejledning. Læs mere her.
Derudover har Astma Allergi Danmark lavet Kemilex, som er et online leksikon, hvor du kan få en oversigt over alle produkter, der har allergimærkningen Asthma-Allergy Nordic og Den Blå Krans. Du kan også læse deres vurdering af de forskellige indholdsstoffer i forhold til, om der er en allergirisiko i de produkter, du bruger.
Bliv medlem her.
*Kilde: Interview m. Betina Hjorth, Astma-Allergi Danmark, 18/11-21
Dehydreret hud
Dehydreret og udtørret hud føles stram og tør. Huden har mistet sin glød, den virker grå, trist og træt, og det føles som om, at huden er tynd og hænger mere, end den plejer. De fine linjer og rynker er mere fremtrædende. Huden føles ekstra tør efter badet, og det kan være svært at påføre make-up, da det lægger sig som små folder i de fine og fremtrædende linjer. Hvis du kan nikke genkendende til en eller flere af disse symptomer, kan det være at din hud er dehydreret.
Læs mere om dehydreret hud lige her.
Anti-age
Hvis du naturligt er oppe i årene, vil din hud have gavn af anti-age pleje, der er fokuseret på at pleje din hud ved at tilføre fugt og stimulerer hudens cellefornyelse, som giver huden glød og spændstighed. Ønsker du at mindske alderstegn som fine linjer, rynker, dybe furer og pigmentforandringer kan anti-age hudpleje med aktive ingredienser hjælpe dig.
Du kan læse meget mere om anti-age lige her.
Sensitiv hud
Din hud er lys, tynd, ofte tør og har nemt ved at blusse op. Den reagerer på eksterne faktorer som vind og vejr, kulde og varme, særlige kosmetiske produkter og især skrappe renseprodukter og peeling behandlinger. Din hud kan ofte føles stram, tør og rød, og det kan også snurre og klø i huden.
Huden opfører sig enormt reaktivt ved udsættelse af helt specifikke tilstande og faktorer såsom stress, specifikke fødevarer, forurening og medicinske behandlinger. Hvis du kan nikke genkendende til flere af disse symptomer, kan det være at du har sensitiv hud.
Læs mere om sensitiv hud lige her.