Din sundhed

Solferie uden solskader

Hvis du gerne vil komme hjem fra ferien uden solskader i bagagen, er det vigtigt, at du omgås solen med omtanke og passer på din hud. Læs Kræftens Bekæmpelses råd til hvordan du kan tage solsikkert på solferie.

Risikoen for at udvikle modermærkekræft stiger med antallet af solskoldninger og mængden af uv-stråling, man udsættes for gennem livet. Derfor er det vigtigt at passe på din hud, når du holder solferie ved de danske strande eller under varmere himmelstrøg. Den gode nyhed er, at 9 ud af 10 tilfælde af modermærkekræft faktisk kan forebygges, hvis vi tænker os om, når vi er i solen og benytter de 3 solråd: Skygge, Solhat og Solcreme.

Fakta


Skygge:
Solens uv-stråling er stærkest mellem kl. 12 og 15, og næsten halvdelen af uv-strålingen falder i dette tidsrum. Derfor kan du undgå rigtig meget uv-stråling ved at finde skygge midt på dagen. Du behøver ikke at være direkte i solen for at få farve, for solens stråler bliver reflekteret i overflader som vand, beton, sand og sne, så uv-strålerne rammer dig, selvom du sidder i skyggen. Du får endda også farve på en skyet sommerdag, for mellem 30-70 procent af solstrålingen slipper igennem skyerne afhængig af skylagets tykkelse.


Solhat (og tøj):
Hvis du ikke har mulighed for at være i skyggen, er en solhat med bred skygge og en langærmet T-shirt den bedste beskyttelse mod solens uv-stråling. Hvis du er ude mellem kl. 12 og 15, og ikke har mulighed for at være i skyggen, så er en solhat med bred skygge bedste måde at beskytte hoved, ører, nakke og ansigt på. En bredskygget hat er bedre end en kasket, da en kasket ikke beskytter ører, nakke og hals tilstrækkeligt.


Solcreme:
Kræftens Bekæmpelse anbefaler svanemærket solcreme på de dele af kroppen, der ikke er dækket af tøj. Brug mindst faktor 15 i Danmark og mindst faktor 30 i lande, hvor solen er stærkere. Danskerne smører sig generelt med for lidt solcreme, og det betyder, at solcremens faktortal og dermed også beskyttende virkning nedsættes. Smører man sig eksempelvis med faktor 15 i et tyndt lag, nedsættes beskyttelsen til ca. faktor 2. En god tommelfingerregel er 1 krop = 1 håndfuld.

Pas godt på de små solstråler

Har du børn med på ferie, er det vigtigt at passe ekstra godt på deres hud i solen. Celledelingen i overhudens pigmentceller er nemlig størst tidligt i livet, når hudens overflade vokser.


Uv-stråling har derfor lettere ved at påvirke cellernes arvemateriale. Jo tidligere børn udsættes for skadelige uv-doser fra solen, jo længere tid har skaderne også til at udvikle sig til modermærkekræft senere i livet. Lav nogle hyggelige aktiviteter med børnene i skyggen midt på dagen, så de undgår den skarpe middagssol, pak kufferten med solhat og uv-badetøj, og smør børnene ind i solcreme. ​​​​​​​


Tip! Hvis en solcreme skal være effektiv, skal den bruges i rigelige mængder og fordeles grundigt på huden ca. 20 minutter inden ophold i solen.

Kend din hudtype

Har du blå øjne, en del fregner og blond hår? Så vil din hud ved et uv-indeks på 7 allerede efter et kvarter være solskoldet, hvis du ikke beskytter dig. Din hudtype har nemlig stor indflydelse på, hvor meget sol du kan tåle uden solbeskyttelse. Faktisk har 6 ud af 10 danskere hudtype 1 eller 2, hvilket er de hudtyper, der lettest bliver solskoldet i sommerens høje uv-stråling. Solkampagnen har udviklet en hudtypeguide, der kan hjælpe dig med at finde ud af, hvilken hudtype du har, og hvordan du bedst beskytter netop din hud i solen.


Tip! I appen ’uv-indeks’ kan du teste din egen og familiens hudtype. Opret profiler til alle i familien, og få overblik over hvor mange minutter hvert familiemedlem kan være ude i solen den pågældende dag.

Tag uv-indekset med på ferie

Uv-indeks gør det nemt for dig at holde øje med uv-indekset og undgå solskoldninger. Når uv-indekset er på 3 eller derover, bør man beskytte sig mod solen. Det gælder både i Danmark og i udlandet. Uv-indekset er et udtryk for intensiteten af solens ultraviolette stråling, og det er ikke kun temperaturen, som er afgørende for, om solen brænder.


Vær opmærksom på at uv-indekset oftest topper omkring middag, mens temperaturen oftest er højest om eftermiddagen. Derfor er det en god ide at være beskyttet fra morgenstunden. Man kan også blive solskoldet, selvom det er overskyet. På en god sommerdag i Danmark bliver uv-indekset højest 7, og på feriedestinationer i Sydeuropa kan det komme helt op til 12.


Tip! Gør det til en god ferievane at tjekke uv-indekset hver morgen, så du ved hvor stærk solen er. det kan også være en god ide at tjekke uv-indekset for dit feriemål
allerede inden ferien, så du har en ide om, hvor stærk solen er sammenlignet med den danske sommersol.

Uv-indeks app

Hent Kræftens Bekæmpelses gratis app UV-INDEKS, så har du altid uv-indekset lige ved hånden. Den giver dig besked, når det er tid til solbeskyttelse, og den virker i hele verden - og til hele familien.


Download app her.

Du kan læse meget mere om, hvordan du bedst beskytter dig selv og din familie mod solen på Solkampagnens hjemmeside.

Køb din solcreme i dag:

Rudolph Care Sun Body Lotion SPF 15 75 ml
FÅ EN GAVEKØB FOR 595,-
75 ml
Rudolph CareSun Body Lotion SPF 15
154,95 kr.
(14)
Clinique Mineral Sunscreen For Face SPF 50 30 ml
SPAR 25%
30 ml
CliniqueMineral Sunscreen For Face SPF 50
Medlemspris
172,46 kr.229,95 kr.
(100)
Matas Natur Sollotion SPF 15 200 ml
SPAR 48,-
200 ml
Matas NaturSollotion SPF 15
71,95 kr.119,95 kr.
(75)

Relaterede artikler

Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek