Vi guider

Ekspertens bedste tips til lysterapi om vinteren

Når vintermørket sænker sig, kan du opleve, at dagene bliver mere triste, og energien daler. Her er lysterapi din ven – både det naturlige lys fra solens stråler og det lys, du kan få ved at slappe af foran en lysterapilampe. I denne artikel giver søvnekspert, Laura Kanadel, de bedste tips til lysterapi i mørket og fremhæver nogle af vores bestsellere inden for lysterapilamper. Læs med her og lær, hvorfor du skal få ekstra morgenlys eller bruge en lysterapilampe.

I denne artikel har vi samlet nogle af vores bestsellere, så du kan have et energi- og lys-boost lige ved hånden, når det er tiltrængt. Læs også søvnekspertens tips, og bliv klogere på, hvad du bør overveje, når du gerne vil lukke mere lys ind i hverdagen. Lær også mere om, hvad rød lysterapi kan gøre for dig.

7 brugbare tips fra eksperten til at få lysterapi ind hver dag:

1

Udnyt sollyset, når det endelig er der

Det kan være rigtig svært at få naturligt sollys om vinteren. Men hvis du er så heldig, at solen titter frem, så er det på med vinterskoene og den varme jakke. Dette råd virker måske åbenlyst, men ikke desto mindre kan en tur i sollys gøre underværker. "Hvis du kan, så dyrk motion inden arbejde udenfor. En løbetur eller cykeltur. Du kan også gå på arbejde og få dagslys på vejen", råder Laura, der er søvnekspert hos Matas. Hvis du er afsted tidligt eller kommer sent hjem, så tag en kollega med på en rask gåtur i frokostpausen. 30 minutter i dagslys kan gøre gode ting for dig.


2

Lysterapi nydes bedst uden solbriller

Det kan være fristende at tage solbriller på, når man skal på tur, og solen (endelig) skinner. Men hvis du vil have glæde af lyset, er det en fordel, hvis du lader solbrillerne blive hjemme. Det er nemlig igennem øjnene, vi optager lyset. Tag derfor på tur uden solbrillerne, og værdsæt lyset for en stund. Men husk også, at selvom solen ikke skinner, så er det vigtigt at komme ud i dagslyset så meget som muligt.


3

Brug en lysterapilampe

Kunstigt dagslys kan være en hjælp til at lette de mørke dage, og en af fordelene ved en lysterapilampe er, at den ikke har det skadelige UV-lys. De lamper, der fungerer bedst, har en lysstyrke på 10.000 lux. Lysterapi kan bruges mod symptomer på vinterdepression såsom dårligere humør, mangel på energi og et øget behov for at sove. Lysterapilampen er en genvej til bedre mental sundhed om vinteren. Find et stort udvalg her på matas.dk



Husk! Hvis du er særligt påvirket af træthed og mangel på energi, er det vigtigt, at du kontakter din læge for at finde årsagen.​​​​​​​

4

Brug lysterapi om morgenen

Lyset hjælper dig med at komme godt i gang og giver energi til resten af dagen. Laura anbefaler, at du bruger lysterapi indenfor den første time om morgenen og senest klokken 12. En lysterapilampe skal ikke bruges om aftenen, da du risikerer at ødelægge din døgnrytme og får svært ved at sove. Start i stedet dagen ud med at sidde foran din lysterapilampe.


5

Sæt lampen der, hvor du opholder dig mest

Kan du lide at nyde din morgenmad langsomt om morgenen? Eller bruger du god tid på din hudpleje eller makeuprutine? Sæt din lysterapilampe lige der, hvor du bruger mest tid om morgenen. Bare husk at kigge op et par gange i minuttet. Laura anbefaler, at du identificerer dine morgenmønstre og slår to fluer med et smæk.


6

Få massere af lys, selvom du er indenfor

Både derhjemme og på jobbet er det en god idé at trække gardinerne fra i løbet af dagen og lade lyset få adgang til rummet. "Åben gerne vinduet og tag en ekstra trøje på. Der skal nemlig ikke være vinduer mellem dig og lyset," forklarer Laura. På den måde kan du få flere lysglimt ind i hverdagen, uanset hvor du befinder dig henne. Vent gerne med den dæmpede belysning til om aftenen.


7

Placér din lampe rigtigt

Sørg for at placere din lysterapi-lampe korrekt, så du får mest muligt ud af den. Den skal gerne placeres i øjenhøjde (eller højere end det). Lampen skal må ikke være længere væk end 30 til 60 cm fra dine øjne, hvis din lyslampe er på 10.000 lux. Er den svagere end det, så skal du sidde tættere på for at få mest muligt ud af det. Du skal ikke stirre ind i lampen, men ha' dit ansigt vendt mod den.


6 populære former for lysterapilamper:

1. Den klassiske lysterapilampe

Beurer TL30 er en klassisk lysterapilampe, der lyser 10.000 LUX. Den er perfekt til at nyde morgenmaden foran eller have ved siden af makeupbordet. Den kommer også i en mini-udgave, TL20, som du nemt kan flytte rundt på. Begge lamper er certificeret og medicinsk godkendt.

Vores egen Matas Medicare har også en lysterapilampe, som er medicinsk godkendt og lyser med 10.000 lux, som er anbefalet. Lampen kan både stilles vandret og lodret, og er altså genial at have i de mørke vintermåneder.​​​​​​​

Beurer Lysterapilampe LED TL30
KUN ONLINE
TL30
BeurerLysterapilampe LED
799,95 kr.
(45)
Beurer Lysterapilampe LED TL20
KUN ONLINE
TL20
BeurerLysterapilampe LED
649,95 kr.
(5)
Matas Medicare Medicare Lysterapilampe LED 1 stk
SPAR 100,-
1 stk
Matas MedicareMedicare Lysterapilampe LED
399,95 kr.499,95 kr.
(51)

2. Rødt terapilys

Rødt lys er ikke en traditionel lysterapilampe til at simulere morgenlys. Det er en lampe med infrarødtlys, som kan lindre en hel del forskellige symptomer som fx muskel- og ledsmerter, forkølelse, mælkeknuder mm.

Varmen fra den lampen trænger dybt ind i huden og øger blodcirkulationen. Den kan også være behagelig at bruge, hvis du fx sidder meget ved computer og døjer med nakkesmerter.​​​​​​​

Beurer Lysterapi/Varmelampe Glødepære IL21
KUN ONLINE
IL21
BeurerLysterapi/Varmelampe Glødepære
799,95 kr.
(7)

3. Beurer Wake-up Light

Beurer Wake-up Light er et lysterapi-vækkeur, som langsomt vækker dig med en simuleret solopgang, mens du roligt kan falde i søvn med en simuleret solnedgang. Den er supergod at bruge i de kolde vintermåneder, hvor man godt kan starte dagen lidt mut, når det er helt mørkt udenfor. Du kan også vælge mellem 2 wake up melodier at stå op til samt falde i søvn til en beroligende melodi.


Beurer Wake-up Light fungerer også som en bluetooth højtaler, så du kan starte morgenen med dit favorit musik ved at koble din smartphone til. Dét er smart!

Beurer Lysterapilampe LED WL50
KUN ONLINE
WL50
BeurerLysterapilampe LED
1.099 kr.
(4)

4. Beurer Døgnrytmeregulerende Lysterapilampe

Beurer laver virkelig gode lysterapilamper, og derfor er der endnu en lampe på bestsellerlisten. TL45 modellen er en døgnrytmeregulerende lysterapilampe, der har tre forskellige farvetemperaturer, som understøtter en naturlig døgnrytme i vinterhalvåret.


De tre indstillinger bruges henholdsvis morgen, middag og aften, og lampen er særligt ideel til de tider, hvor solens stråler er gemt væk bag et tykt og insisterende skydække. Den simulerer nemlig en solskinsdag.

Beurer Lysterapilampe LED TL45
SPAR 200,-
KUN ONLINE
TL45
BeurerLysterapilampe LED
1.149 kr.1.349 kr.
(9)

5. Stå roligt op med Phillips

Bliv vækket af et behageligt lys om morgenen, som var solen lige stået op uden for dit vindue. Denne BrightEyes Soluna lampe fra Phillips simulerer en naturlig solopgang. Du indstiller bare den lille lampe til, hvornår du vil vækkes, og så tænder den i god tid og øger gradvist lyset i soveværelset - nøjagtigt som en solopgang.


Lampen fungerer også som lysterapi, så du får et multiprodukt til vinterhalvåret.

Du kan også prøve kræfter med det populære Phillips Wake-Up Light, som både kan hjælpe med sit behagelige lys, når du skal vågne, og når du skal sove om aftenen. Vågn gradvist op til et lys, der stiger langsomt i styrke, ligesom en rigtig solopgang. Med funktionen RelaxBreath trækker du vejret i takt med et smukt lys, som går fra gyldent til midnatsrødt om aften for at gøre kroppen klar til at sove.

Philips Lysterapilampe Wake-Up Light LED HF3653/01
KUN ONLINE
HF3653/01
PhilipsLysterapilampe Wake-Up Light LED
1.699 kr.
(5)
Philips Lysterapilampe Wake-Up Light LED HF3672/01
KUN ONLINE
HF3672/01
PhilipsLysterapilampe Wake-Up Light LED
2.199 kr.
(5)

6. Lysterapimaske

Silk’n LED Face Mask er en lysterapilampe, som har hudforbedring i fokus. Den bruger dermed både blåt, rødt, gult og violet LED lys til at modvirke hudændringer som ældning, urenheder og tør hud. Den hjælper også med at minimere de fine linjer og rynker i huden og virker samtidig beroligende og lindrende med det behagelige lys.

Lysterapi mod hududfordringer er efterhånden blevet anerkendt verdenen over. Nu kan du tage denne form for behandling hjem i stuen og opleve alle de gode fordele på din hud og dit humør.

Silk'n LED Face Mask
MEDLEMSTREATSSPAR 20%
KUN ONLINE
Silk'nLED Face Mask
Medlemspris
1.000 kr.1.250 kr.
(10)

De mest stilllede spørgsmål om lysterapi:

Hvad er lysterapi?
Lysterapi (eller lysbehandling) er god at bruge særligt om vinteren og kan være med til at behandle symptomer på vintertræthed og vintertristhed. "Du skal bruge en lysterapilampe på minimum 10.000 LUX. Det svarer til en lysmængde, som du vil få på en forårsmorgen," forklarer Laura.

Det fungerer på den måde, at du har en lysterapilampe foran dig, og så hjælper det klare lys fra lampen på humøret ved, at seretonin-produktionen stiger, ligesom det ville gøre, hvis vi sad en dejlig forårsdag i solskin. "Lysterapilampen skal ikke være længere væk end 30 til 60 cm. Du kan placere lampen, der hvor du opholder dig mest om morgenen. Jeg har min på bordet, mens jeg spiser morgenmad," fortæller Laura.


Hvorfor skal du bruge lysterapi?
Der er særligt to grunde til at bruge lysterapi. Hvis du føler dig træt og har manglende energi. Forskning viser, at 8-10 % af os danskere lidt af vintertristhed. Den anden grund er bedre søvn. Lysterapi kan hjælpe på din døgnrytme og vil være godt, hvis du har problemer med at sove. En af de vigtigste faktorer for at regulere søvnen er nemlig lys i løbet af dagen.


Hvor hurtigt virker lysterapi?
Studier viser, at lysterapi har en gavnlig effekt på dårligt humør og symptomer vinterdepression allerede efter en uge eller to.


Hvor ofte skal man bruge lysterapi?
"Du skal bruge din lysterapilampe hver dag i vintersæsonen. Det vil sige fra start november til slut februar," forklarer Laura. Så gør det til en god vane i din morgenrutine at sidde foran lyset med en god kop kaffe, læg din makeup foran lampen, eller tag dig god tid til at spise din morgenmad foran lyset. Du behøver ikke stirre direkte ind i lampen, men hav gerne dit ansigt vendt mod lyset. Et par kig direkte i lampen i ny og næ har meget god effekt.


Hvor længe skal man bruge lysterapi?
Det kommer an på lampens styrke. De normale lysterapilamper ligger på 10.000 lux, og her anbefaler Laura, at du sidder mellem 30 til 60 minutter, før det har en gavnlig effekt. Det giver den bedste virkning, hvis du gør det den første time om morgenen, og du skal allersenest bruge lampen inden klokken 12.



Kilder:

Søvnekspert Laura Kanadel, thesleepinstitute.com


health.harvard.edu

Om eksperten

Laura Kanadel, MSc, er certificeret søvnvejleder samt stifter af The Sleep Institute i Rungsted Kyst, nord for København. Hun arbejder med søvnvejledning og træning af private klienter og virksomheder. Hun har bred erfaring indenfor søvnvejledning samt formidling af gode sundheds vaner. Her hos Matas.dk guider hun og hjælper med viden omkring god søvn, god livsstil samt generel fysisk og mental sundhed, der understøtter en god nats søvn.


Du kan læse mere om Laura Kanadel og The Sleep Institute på www.thesleepinstitute.co

Andre gode produkter til lysterapi:

Philips Lysterapilampe Wake-Up Light LED HF3531/01
KUN ONLINE
HF3531/01
PhilipsLysterapilampe Wake-Up Light LED
1.599 kr.
(2)

Relaterede artikler

Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek