Vi guider

Lus – sådan slipper du af med de små djævle

Lus er noget alle børnefamilier frygter, og har du én gang haft et hår, der kribler og krabler, så ved du, hvor irriterende det er. Men heldigvis behøver det ikke kræve det store, at få brugt med de små kryb. Vi gør dig klogere på, hvordan du kan slippe af med lus, hvordan man opdager lus, symptomer og meget mere.

“Vi har lus” – skiltet, som alle forældre frygter. Det er altid sæson for lus, og der altid en risiko for at blive smittet, men på magisk vis bliver det famøse skilt altid hængt op få dage efter, at en ferie er slut, og det er der en grund til. Vi guider, hvordan du slipper af med de små lus, hvordan du behandler lus og alle de mange spørgsmål omkring lus, du skulle have.

Hvem får lus?

Lus opstår typisk blandt børn eller mennesker med hårlængder på mere end få mm. Lus har intet med dårlig hygiejne at gøre. Det har heller ingen betydning, om man har rent eller snavset hår. Hovedlus trives i hovedbunden, hvor der er varme og høj luftfugtighed. ​​​​

Hvordan opdager du lus?

Du kun opdage lus ved at dit barn, du selv eller en anden klør sig i håret. Nogle gange kan du også se lusene kravle rundt i hovedbunden. Lus kan hverken hoppe eller flyve, men bevæger sig rundt i hovedbunden. Lus bevæger sig sjældent ud i hårlængderne, men bliver i den varme hovedbund, hvor de holder fast med en klo på det enkelte hårstrå.​​​​​​​

Symptomer på lus

De typiske symptomer og tegn på lus er kløe i hovedbunden og skællignende pletter i håret. Grunden til at man oplever en kløende og irriteret hovedbund, skyldes et stof, som lusene spytter ned i såret, så blodet ikke størkner.

De bedste produkter med Tea Tree Oil

Vi guider

De bedste produkter med Tea Tree Oil

Siden 1992 har Australian Bodycare skabt problemløsende produkter, som er kendt for deres indhold af det effektive tea tree oil. Tea tree oil er en naturlig, æterisk olie, som hjælper og forebygger hudproblemer uden at irritere og har vist sig at være lidt af en superhelt på flere fronter. Læs med her, så guider vi dig til, hvilke produkter der kan hjælpe med at løse dine udfordringer.

Læs også

Sådan behandler du lus

Der findes forskellige måder at behandle lus på:

  • Kæmning
  • Lusemiddel
  • En kombination af lusemiddel og kæmning


Sådan kæmmer du håret

  1. Gør håret vådt og put balsam i.
    Det våde hår og balsammen får lusene til at sidde stille, og gør det nemmere at kæmme.


  2. Red håret godt igennem med en almindelig kam.
    På den måde får du fordelt balsammen godt, og du får redt alle knuder ud, inden du kæmmer.

  3. Inddel håret i sektioner og kæm.
    Del håret med en midterskilning, og start i den ene side. Kæm håret forfra og bagud i små sektioner med en tættekam. Start helt inde fra hovedbunden og red ud til spidsen i en lang bevægelse.


  4. Rens tættekammen efter hver strøg.
    Tør tættekammen af i et fugtigt stykke lys køkkenrulle, og se efter, om der er lus på papiret.


  5. Kæm hver anden dag.
    Det er vigtigt, at du får fjernet alle levende lus, når du kæmmer, så de ikke får lagt flere æg. Fordi du ikke kan fjerne luseæggene, vil de løbende blive klækket over de næste uger, og dér skal du være klar med lusekammen.

    Nyudklækkede lus (nymfer) kan også være svære at fange med tættekammen. Derfor er det vigtigt, at du kæmmer hver anden dag.


Se alle Matas' produkter mod lus

Undersøg hele familien ved feriestart og -slut

Der udbryder næsten altid luseepidemi efter de længere ferier, fordi vi glemmer at tjekke vores børn.


I de lange ferier har lusene tid til at formere sig, så de er rigtig klar til at sprede sig efter ferien. Undgå at være én af dem, der starter en epidemi, ved at undgå at lusene kommer med hjem til opfostring hen over ferien. Tjek også ungerne hver anden dag, når de vender tilbage til skole og institution, så du sikrer, at dit barn ikke får lusene med hjem. Skulle dit barn blive ramt af epidimien - giv dem en god omgang med lusemiddel!


Tjek dig selv

Det er ikke kun børn, der får lus. Som forælder kan du nemt blive smittet og være en ufrivillig smittebærer. Det samme gælder ældre søskende, som både kan smitte og blive smittet. Teenagere er utrolig sociale væsener, som deler alt, også lus, så tjek dig selv og hele familien, og husk, at lus ikke altid klør.

5 gode råd, når du får lus


  • Fortæl dit barns klasselærer og andre i omgangskredsen, at dit barn har fået lus, så alle børn kan blive tjekket.

  • Følg anvisninger på dit lusemiddel til punkt og prikke, ellers er det nemlig ikke sikkert, at det virker.

  • Kæm altid håret i små sektioner ad gangen, så du er sikker på, at du kommer gennem hele håret.

  • Vask eller frys dine kamme og børster, når du er færdig med en behandling, så lusene ikke bliver siddende. Lus kan nemlig overleve 1-2 døgn væk fra hovedbunden.​​​​​​​

  • Det er højsæson for lus i august, september, oktober og november, hvor børnene begynder at lege indenfor igen. Desuden er det ikke sikkert, at alle børn er blevet tjekket til skolestart. ​​​​​​​

Hvad er lus?

Der findes tre typer af lus, hovedlus, fladlus og kropslus. Hovedlus er helt klart den lusetype, de fleste af os forbinder med lus, og det er dem, du kan læse om her. Hovedlus er en lille blodsugende snylter, som lever helt nede ved hårbunden. Den lever af blod, og lægger sine æg i hovedbunden, som den klistrer fast på hårstråene.


Så længe lever lus:

  • Et luseæg klækkes efter 7-11 dage
  • Lus er parringsmoden efter 7-12 dage
  • Lus lever i ca. 30 dage
  • Lus kan kun leve 1 -2 døgn ved stuetemperatur uden for hårbunden​​​​​​​​​​​​​​

Lusemiddel

Der findes forskellige typer af lusemiddel. Et lægemiddel, der indeholder gift, som slår lusene ihjel, og så en række lusemidler, som indeholder, silikoneolier, fedtsyrer, planteolier eller mineralske olier.


Lusemidler med olie, silikone mm

Langt de fleste lusemidler, du finder i handlen indeholder silikone, olie eller fedtsyre. Disse midler hører officielt under medicinsk udstyr.


Fordelen ved denne behandling er, at den er effektiv, giftfri, og lusene bliver ikke resistente. Midlerne skal i tørt hår. Disse lusemidler fungerer på den måde, at lusene bliver kvalt og dør. Luseæggene dør som ofte også, men du kan ikke være helt sikker, så husk at genbehandle efter anvisningen på pakken.


Lægemiddel mod lus

Lægemiddel mod lus indeholder en insektgift, som slår lusene ihjel. Lægemidlerne har været brugt i mange år, og undersøgelser har vist, at nogle lus er blevet resistente mod insektgiftene.


Derfor er det vigtigt, at du følger brugsanvisningen nøje, og kæmmer dit hår dagen efter for at se, om lusene er døde. Hvis hovedbunden stadig myldrer, kan det være, fordi de er resistente. Du skal kun behandle de medlemmer af familien, som har lus. ​​​​​​​


Vidste du, at...
risikoen for at blive smittet med lus er højere hos langhårede?

Hvorfor virker min lusebehandling ikke?

Hvis du oplever, at der bliver ved med at være lus i håret, selvom du behandler, kan det skyldes flere ting.


  • Du eller dit barn er blevet gensmittet
    Hvis lusene, du finder, er store, og du er sikker på, at alle lus var væk i går, så er der sikkert sket en gensmitning. Husk at fortælle i skole, institution og de steder, som den smittede kommer, at I har haft lus. Husk at undersøge alle i familien, for måske er det mor eller far, som er blevet ufrivillig smittebærer.


  • Behandlingen har ikke siddet længe nok i håret
    Uanset hvilken type lusemiddel du bruger, er det vigtigt, at midlet får lov til at sidde længe nok i håret, ellers er du ikke sikker på effekten.



  • Lusene er blevet resistente
    Hvis du bruger et lægemiddel, som indeholder insektgift, kan det være tegn på, at lusene er resistente, og du skal prøve en anden metode. Lus kan ikke blive resistente overfor oliebaserede lusemidler.



  • Håret var for vådt
    De fleste oliebaserede lusemidler skal i tørt hår, mens lægemidler ofte skal i let fugtet hår. Her er der en risiko for, at håret kan have været for vådt, da du kom midlet i.
    ​​​​​​​


  • Luseæg er klækket
    Det er ikke altid, at alle æg dør af en lusebehandling, og så vil du opleve, at de nyudklækkede nymfer dukker op i håret efter behandling.
    ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Vi har fået lus, hvad nu?

Man ved aldrig, hvornår der pludselig er lus i familien, derfor er det en god ide altid at have en tættekam og evt. lusemiddel i huset, så du altid er beredt.


Så snart du har konstateret lus, skal du:

  • Straks gå i gang med at tjekke alle i husstanden.
  • Behandle dem, der er smittet.
  • Familie, omgangskreds og institutioner skal have besked.


Du behøver ikke at gøre hovedrent i hele huset, og du skal ikke sprøjte med insektgift eller lign. Hvis du alligevel ikke føler dig sikker på, at faren er ovre, så kan du:
​​​​​​​

  • Skift sengetøjet, hvis du vil være sikker.
  • Vaske huer mm.
  • Kamme og børster kan du lægge i sulfovand.
  • Har du ting, som er i nærheden af hovedet og ikke kan vaskes, så læg det i fryseren i 48 timer.

​​​​​​​​​​​​​​

Hvordan smitter hovedlus?

Lus kan ikke hoppe, springe eller flyve, og de flytter sig nødigt fra den varme hovedbund. De smitter ved at kravle fra det ene hoved til det andet.


Det er ofte børn der bliver smittet, fordi de sidder tæt sammen, når de leger. Og familien bliver nemt smittet fordi vi krammer, nusser og måske sover tæt sammen.


Lus kan godt sidde i huer, børster m.m., men det er sjældent, at det er det, der er smitteårsag. De lus, som typisk ligger i huer, er ofte svækkede, ellers havde de ikke forladt hovedbunden. Lus dør hurtigt, når de køles ned, udtørrer, eller ikke har adgang til mad, men de kan godt leve op til to døgn uden for hovedet.


Dyr kan ikke være bærere af hovedlus, så de kan altså ikke smitte.


Luseæg kan ikke smitte.​​​​​​​

Sådan forebygger du lus

Det er svært at forhindre, at man bliver smittet med lus, men alligevel kan du gøre lidt for at undgå at få lus.

​​​​​​​

  • Kæm håret hver eller hver anden uge, så du opdager lusene tidligt.

  • Tjek alle, så snart du hører, at der er lus i omgangskredsen.
    ​​​​​​​
  • Har du langt hår, så undgå at have det løst, men flet det, eller sæt det op i en knold.  


Hvad gør man med huer, sengetøj, børster og lignende?

Lus kan ikke leve i hverken huer, sengetøj, børster eller lignende. Derfor er der også kun en lille risiko for, at lus kan smitte herigennem. Lus lever nemlig af menneskeblod og har løbende brug for det for at kunne overleve.

Dog er det en god idé at lægge tingene i karantæne i mindst 48 timer, hvis de har været i kontakt med en person, der har lus. En idé kan være at lægge det i en plasticpose og pak det væk.

Kan man gøre noget for at undgå at få lus?

Der er ikke noget, du kan gøre, for at undgå at få lus.Det bedste du kan gøre, hvis du har været i kontakt med andre personer, der har lus, er at tjekke din hovedbund. En god idé er at tjekke din hovedbund jævnligt ved at kæmme med eksempelvis en tættekam, så du kan nå  at opdage lusene, inden der når at komme mange i dit hår.

​​​​​​​Luseæg

De levende lus lægger luseæg helt nede i hovedbunden, og det tager 6-9 dage fra ægget er lagt i den varme hovedbund, til det klækker, og den lille nye lus kryber ud. Inden den nye lus kommer ud af sin skal, kan du nå at fjerne den inden, som vi fortæller nedenfor.


Hvordan ser luseæg ud?

Luseæg ligner små frø med deres aflange form og hvidgullige farve. Det kan være meget svært at opdage luseæg, da de er under en millimeter lange, og nogle gange kan de blive forvekslet med skæl. I forhold til skæl, som kan drysses ud af håret, sidder luseæggene klistret fast til håret. Så hvis du prøver at få æggene ud med dine fingre, vil du bemærke, at de sidder godt fast.


Hvordan fjerner man luseæg?

Luseæg sidder meget godt klistret fast til håret, så det kan være svært at fjerne dem. Du kan fjerne luseæg ved at kæmme håret meget grundigt eller bruge to negle og trække dem ud af håret. For at få bugt med både lus og luseæg kan du bruge en lusekur og en shampoo, der netop slår de små lus og æg ihjel.

Hvilken tættekam skal jeg vælge?

Udover at have styr på lusemiddel, er det lige så vigtigt med en god tættekam. Der findes masser af tættekamme at vælge imellem i forskellige farver og materialer.

​​​​​​​

​​​​​​​Det vigtigste er, at tænderne sidder tæt sammen, dvs. med ca. 0.2 mm afstand, og at tænderne sidder lige, så lusene ikke kan slippe igennem. Der kan nemt opstå huller i kammen, fordi en tand i kammen er knækket, eller tænderne er blevet bøjede.​​​​​​​

Relaterede artikler

De bedste produkter med Tea Tree Oil

Vi guider

De bedste produkter med Tea Tree Oil

Af Ida Hinchely Kyhn

Siden 1992 har Australian Bodycare skabt problemløsende produkter, som er kendt for deres indhold af det effektive tea tree oil. Tea tree oil er en naturlig, æterisk olie, som hjælper og forebygger hudproblemer uden at irritere og har vist sig at være lidt af en superhelt på flere fronter. Læs med her, så guider vi dig til, hvilke produkter der kan hjælpe med at løse dine udfordringer.

Læs Mere
Betændelse i sår – og forebyggelse af infektion

Din sundhed

Betændelse i sår – og forebyggelse af infektion

Af Matas

Betændelse i sår skyldes som oftest bakterier og kan forvolde hævelser, smerte, dårlig lugt og forsinket sårheling. En sårinfektion kan blive alvorlig, og derfor er det vigtigt, at du gør alt, du kan for at rense dine sår og dermed undgå betændelse. Læs med i denne artikel for at lære mere om betændte sår – og om, hvordan du undgår, at infektioner kommer i første omgang.

Læs Mere
Sådan kommer du af med vorter på hænder og fødder

Din sundhed

Sådan kommer du af med vorter på hænder og fødder

Af Matas

Der skal ikke meget mere end en tur i den lokale svømmehal eller et par lånetøfler til, at en fodvorte bryder frem på fodsålen. Vorter, særligt på hænder og fødder, er nemlig meget almindeligt forekommende i både den voksne befolkning samt hos børn. Men hvad er fodvorter egentlig, er de farlige – og hvordan slipper du af med dem, får de først er kommet?

Læs Mere
Har du fået et bygkorn? Så læs med her

Din sundhed

Har du fået et bygkorn? Så læs med her

Af Matas

På trods af sit navn har bygkorn i øjet intet at gøre med kornsorten byg. Tværtimod er bygkorn en betændelsestilstand, der giver hævelse, rødme og irritation lige dér, hvor øjet åbner og lukker. Mistænker du, at du har fået et bygkorn i øjet? I dét tilfælde er denne artikel til dig.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek